HIV-vírussal gyógyították a súlyos beteg csecsemőket: már makkegészségesek az immunrendszer nélkül született gyerekek
Csontvelő-átültetés helyett HIV-vírussal kezelték a babákat.

baba-sztetoszkop
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikai kutatók az immunrendszer egyik legnagyobb ellenségét, a HIV-vírust használták fel abban a génterápiában, mellyel nyolc kisgyermeket meggyógyítottak a veleszületett, súlyos, kombinált immundefektusból - SCID. 

A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban ismertetett közleményükben a kutatók bemutatták, miként fordították ellenségből baráttá a szerzett immunhiányos tünetegyüttest, az AIDS-et okozó HIV-vírust, megváltoztatva oly módon, hogy ne legyen képes betegséget okozni, majd a gyermekek genomjába juttattak egy gént, mely hiányzott a génkészletükből. 

Veleszületett immundefektust gyógyítottak HIV-vel

A 2-14 hónapos kicsinyek, akik csekély vagy semmilyen immunrendszerrel születtek, ma már teljesen jól működő immunrendszerrel bírnak. A gyermekek az IL2RG génben lévő mutációk okozta X-SCID rendellenességben szenvedtek, és nincs genetikailag összeillő testvérük - olvasható az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet közleményében. A terápiát Brian Sorrentino orvos dolgozta ki, aki a közelmúltban meghalt.

A SCID a legsúlyosabb veleszületett immundefektus, azoknak a gyerekeknek, akik ebben a rendellenességben szenvednek, teljesen steril körülmények között kell élniük, és a kezeletlen betegség miatt, a fertőzések nyomán kétéves korukig meghalnak. Ha időben felismerik a betegséget, és van megfelelő donor, csontvelő-átültetéssel gyógyítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Defektust kijavító, hibátlan gén

Az amerikai kutatók által kifejlesztett génterápiában a kicsiktől születésük után csontvelőt vettek, és kijavították a genetikai hibát a DNS-ben. A defektust kijavító, hibátlan gént a HIV egy módosított vírusába juttatták be. A gyermekeket a terápia után egy hónappal elbocsátották a kórházból.

- A babák ma már totyogók, akik jól reagálnak az oltásokra, és immunrendszerük az összes immunsejtet előállítja, mely ahhoz szükséges, hogy védettek legyenek a fertőzésekkel szemben. Teljesen normális életet élnek, felfedezik a világot - közölte Ewelina Mamcarz, a St. Jude Gyermek Kutatókórház orvosa, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Hétköznapi vírusgyilkosok

Normál esetben az immunrendszer támogatása történhet természetes, teljesen hétköznapi szerekkel is. Mutatjuk, mire gondoltunk.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük