6 ok, amiért érdemes sajtot enned!
Amellett, hogy rendkívül ízletesek, a sajtok számos betegséget segítenek leküzdeni, és még a fogyókúrádat is megkönnyíthetik.
Miért fontos a sajt?
A sajtok könnyen fogyasztható, ízletes és tápláló ételek. Értékes fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat és zsírokat tartalmaznak, melyeket a szervezeted igen könnyen és gyorsan képes feldolgozni. A benne található fontos ásványi sók nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint bármely más, naponta fogyasztott élelmiszerben.
A fehérjékkel nélkülözhetetlen esszenciális aminosavak jutnak a sajtba, mely ezáltal képes más élelmiszerek aminosav-összetételén javítani. Szintén fontos a zsírtartalom, mivel a zsírok a szervezet legfontosabb energiahordozói, és az anyagcsere-folyamatok fenntartását is biztosítják.
A létfontosságú ásványi anyagok közül többek között megtalálható a sajtban a nátrium, kalcium, foszfor, fluor, bróm, jód, a vitaminok közül a B-vitaminok, valamint az A-, H-, D- és E-vitaminok. A vegetáriánusok számára a sajtok jelentik a legfontosabb B12-forrást, így számukra szinte létfontosságú élelmiszer.
A fogszuvasodás megelőzéséért
A cukortartalmú ételek okozta fogszuvasodással szemben is védő szerepet mutat, mivel gátolja a fogzománcot megtámadó savak képződését. Vizsgálatok támasztják alá, hogy az étkezés után elfogyasztott kis darab sajt felére csökkenti a fogszuvasodás előfordulási arányát.
Babáknak és mamáknak
Az anyatejes táplálás mellett a fehérjék kiegészítésére a kisgyermekeknél nyolc hónapos kor után a túrót és sajtot szokták javasolni. Terhes és szoptató kismamák kitűnő táplálékai a tejtermékek, azon belül is a sajtok, de részesítsd előnyben a kevésbé zsírosakat.
Csontritkulás ellen
A sajt kalciumtartalma következtében csökkenti a csontritkulás veszélyét. Kutatások az mutatják, hogy a gyermek- és fiatalkorban bőségesen fogyasztott kalcium idősebb korban védelmet nyújthat ezzel a betegséggel szemben.
Cukorbetegeknek 
Cukorbetegek esetében is ideális a sajtok rendszeres fogyasztása, mivel szénhidrátokban szegények, így nem pazarolják el a napi előírt szénhidrátok jelentős részét a fogyasztásuk alkalmával, ugyanakkor a zsírszegényebb változatok sem terhelik meg a szervezetet. Elfogyasztásuk után jóllakottakká válsz, és nem lesz központi kérdés a "mit is kellene még enned".
Tejcukor-érzékenység esetén
A laktózérzékenyek számára is megoldást nyújtanak a csökkentett laktóztartalmú sajtok, melyeket a gyártó cég garantál. Ezek elsősorban az ementáli jellegű sajtok, melyeknél a hosszú érlelési idő teszi lehetővé, hogy egyáltalán nem, vagy csak kismértékben tartalmaznak laktózt.
Fogyókúrás jóbarát
A fogyókúra alappilléreként tekinthetsz a sajtokra, és elsősorban az igen alacsony zsírtartalmú változataira. Naponta többször fogyasztva biztosítják a megfelelő tápanyagbevitelt, ugyanakkor nem bombázod luxuskalóriákkal a szervezeted. Salátákba keverve vagy önmagában fogyasztva is remek étel, de ebben az esetben ne zsírdús krémlevesként vagy rántott formában készítsd el!
A sajt és a bor kapcsolata
Ne feledkezz meg az élvezetekről sem, melyet a nemes borok és kitűnő sajtok harmóniája jelenthet. Általában a fehérborok illenek igazán a sajtokhoz, a nagyon sós sajtokhoz a savanykás rizling, ám a lágy sajtokhoz, mint például a kecskesajthoz vöröset is fogyaszthatsz.
Cikkünk a TESZ Alapítvány írása alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!

- paradicsom
- chili
A leggyorsabban fogyasztó zöldségek

- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend