7 ok, ami az arcon megjelenő pókhálóerek mögött állhat: a belső és a külső kezelés is segíthet ellenük

Az arcon megjelenő aprócska visszereket, a pókháló ereket több dolog is okozhatja, amikről bőrgyógyász szakorvos beszélt.

GettyImages-1322057143
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, ennek a jelenségnek számos más oka is lehet.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint először az okot kell meghatározni, és ennek ismeretében hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A rozácea tünete is lehet a kipirosodott orr

A bőrfelszínhez közel elhelyezkedő, elpattant vagy kitágult erek, a pókhálóerek valójában vékony, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek. Bizonyos esetben megfigyelhetők csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leginkább a lábon és arcon jelentkeznek, de bármelyik testrészen kialakulhatnak. Alább olvashatóak a leggyakoribb okok.

GettyImages-614606960

Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás, a fényvédelem hiánya kitágíthatja az ereket.

Genetikai hajlam: akinek már a családjában is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.

Hőmérséklet- és nyomásváltozás: a jelentős hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás - akárcsak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés - miatt is elpattanhatnak az erek. 

Tartós alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet. 

Várandósság: a hormonális változás miatt megjelenhetnek olyan kis erecskék, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.

Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.

Rozácea: ez a bőrbetegség - ami nem ugyanaz, mint a pókhálóér - eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén. 

Belsőleges és külsőleges kezelés

- Ha kiderítettük, pontosan mi okozza a problémát, mindent meg kell tenni a kiváltó ok megszüntetéséért, de a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani. Sok esetben beválhatnak a retinoidalapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát, és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot, és viszketést okoznak. Többek közt ezért fontos, hogy szakorvos válassza ki a megfelelő kezelést, ráadásul számos hatékony gyógyszerhez csak recepttel lehet hozzáférni - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - Ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan orvosi eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia és a lézerterápia. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit lehet tenni az állapotromlás megakadályozásáért?

  • Az új bőrápoló vagy sminktermék tesztelésénél hagyd 24 óráig egy kis darabon a bőrön, mielőtt a teljes arcodon alkalmaznád.
  • Ne fürödj forró vízben, de a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás jót tehet.
  • A napsütéses időszakok alatt mindig alkalmazz fényvédő terméket, és ha lehet, viselj széles karimájú kalapot.
  • Az értágító hatású élvezeti szereket érdemes részben-egészben visszaszorítani, ilyen a kávé, csípős, erős ételek, alkohol, és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Melyik bőrprobléma milyen betegségre utal? Az arcon mutatjuk az elváltozásokat

A bőr, mintegy indikátorként, jelezhet különböző betegségeket. Milyen jelekre kell odafigyelni az arcon?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük