7 ok, ami az arcon megjelenő pókhálóerek mögött állhat: a belső és a külső kezelés is segíthet ellenük

Az arcon megjelenő aprócska visszereket, a pókháló ereket több dolog is okozhatja, amikről bőrgyógyász szakorvos beszélt.

Rosacea kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár fényterhelés hatására is megjelenhetnek az orrot behálózó piros erek, ennek a jelenségnek számos más oka is lehet.

Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint először az okot kell meghatározni, és ennek ismeretében hatékony kezeléssel és életmóddal halványítható, eltüntethető a zavaró látvány.

A rozácea tünete is lehet a kipirosodott orr

A bőrfelszínhez közel elhelyezkedő, elpattant vagy kitágult erek, a pókhálóerek valójában vékony, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek. Bizonyos esetben megfigyelhetők csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leginkább a lábon és arcon jelentkeznek, de bármelyik testrészen kialakulhatnak. Alább olvashatóak a leggyakoribb okok.

GettyImages-614606960

Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás, a fényvédelem hiánya kitágíthatja az ereket.

Genetikai hajlam: akinek már a családjában is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.

Hőmérséklet- és nyomásváltozás: a jelentős hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás - akárcsak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés - miatt is elpattanhatnak az erek. 

Tartós alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is vezethet. 

Várandósság: a hormonális változás miatt megjelenhetnek olyan kis erecskék, amelyek a szülés után többnyire el is tűnnek.

Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.

Rozácea: ez a bőrbetegség - ami nem ugyanaz, mint a pókhálóér - eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén. 

Belsőleges és külsőleges kezelés

- Ha kiderítettük, pontosan mi okozza a problémát, mindent meg kell tenni a kiváltó ok megszüntetéséért, de a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani. Sok esetben beválhatnak a retinoidalapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát, és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot, és viszketést okoznak. Többek közt ezért fontos, hogy szakorvos válassza ki a megfelelő kezelést, ráadásul számos hatékony gyógyszerhez csak recepttel lehet hozzáférni - hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - Ha a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, olyan orvosi eljárások is eltüntethetik a zavaró ereket, mint a szkleroterápia és a lézerterápia. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mit lehet tenni az állapotromlás megakadályozásáért?

  • Az új bőrápoló vagy sminktermék tesztelésénél hagyd 24 óráig egy kis darabon a bőrön, mielőtt a teljes arcodon alkalmaznád.
  • Ne fürödj forró vízben, de a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás jót tehet.
  • A napsütéses időszakok alatt mindig alkalmazz fényvédő terméket, és ha lehet, viselj széles karimájú kalapot.
  • Az értágító hatású élvezeti szereket érdemes részben-egészben visszaszorítani, ilyen a kávé, csípős, erős ételek, alkohol, és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

Melyik bőrprobléma milyen betegségre utal? Az arcon mutatjuk az elváltozásokat

A bőr, mintegy indikátorként, jelezhet különböző betegségeket. Milyen jelekre kell odafigyelni az arcon?

Melyik bőrprobléma milyen betegségre utal? Az arcon mutatjuk az elváltozásokat

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük