Ropogó nyak huszonévesen
2 rejtett ok a háttérben
Gyakori jelenség a nyak ropogása, kiváltó okként azonban több egészségügyi probléma is felmerülhet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyakad, mely a gerinc legrugalmasabb része, összesen hét csigolyából áll. Az első két csigolya, az Atlas - mely a koponyához kapcsolódik - és az Axis teszi lehetővé a fej sokirányú mozgását.

Az utolsó, hetedik nyakcsigolya a gerinc háti szakaszához kapcsolódva biztosítja a stabilitást, ugyanakkor komoly erőbehatásoknak van kitéve, hiszen a centrifugális erők igénybe veszik. A nyak ropogása kellemetlen tünet lehet, ám nem biztos, hogy meg kell ijedned tőle. Derítsd ki, mi okozza a kattogó hangot!

Kisízületek elmozdulása egymáson

Ha már nemcsak te hallod a nyakad oldalra döntésekor a ropogást, de közvetlen környezeted fülét is megüti a hang, természetes, hogy felmerül benned: komoly baj lehet. Ha azonban ezt a ropogást nem kíséri sem fájdalom, sem funkcióvesztés, nincs miért aggódnod, valószínűleg nincs nagy baj.

Huszonéves korban a nyak ropogását rendszerint a kisízületek egymáson való elmozdulása okozza. A gerincoszlopot alkotó csigolyák kisízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Amikor ezek a nyaki szakaszon elmozdulnak egymáson, akkor hallható a ropogó hang. Ebben az esetben lehet mozgatni, ropogtatni, semmilyen káros következménye nincs. Ahhoz azonban, hogy megbizonyosodj róla, valóban ez áll-e a háttérben, érdemes felkeresned reumatológus szakembert.

Nyaki spondylosis

A betegség a hét nyakcsigolyából jellemzően az alsó hármat érinti. Első tünete a fájdalmasan merev nyak, illetve a nyak ropogása. A folyamat a csigolyák közötti porckorongok degenerációjával kezdődik, később átterjedhet a csigolyák ízületi felszíneire is. Az állapot előrehaladásával az ízületek peremén csontnövedékek alakulnak ki, melyek nyomást gyakorolnak a gerincvelői idegekre. Mindez már a vállba, karba kisugárzó fájdalommal, zsibbadással jár.

Mi áll a háttérben?

A betegség kialakulása bármely életkorban elkezdődhet, de jellemzően a középkorúaknál kezd problémát okozni. Oka lehet a gerinc statikai rendellenessége, túlterhelése vagy sérülése, mindehhez pedig erősen hozzájárulhat a gerinc, valamint az izomzat gyengesége. Épp ezért, ha szeretnéd elkerülni a betegség kialakulását vagy súlyosbodását, a legjobb módszer a rendszeres úszás, a jóga, illetve a hátizom-erősítő torna.

Mit tesz az orvos?

A nyaki spondylosis kezelése többnyire fájdalomcsillapításból, illetve gyulladásgátló tabletták szedéséből áll. Mindezt kiegészítheti fizikoterápia. Ritkán, de előfordulhat, hogy a nyaki gerincvelőt is érinti a betegség, ilyenkor műtétre lehet szükség. A beavatkozás során a csigolya egyes részeit eltávolítják, hogy szabaddá tegyék a gerincvelőt.

Előzd meg a nyaki fájdalmakat!

Egészséges alvás

Válassz megfelelő párnát. Nem jó sem a túl puha, sem a túl kemény párna. Az sem egészséges, ha több párnával polcolod fel a fejed, így ugyanis a fejed túl magasan lesz, és az izmok, ízületek fájdalmasan merevvé válnak az éjszaka során. Ideális esetben a gerincednek alvás közben egyenes síkban kell elhelyezkednie.

Fordulj szakemberhez!

Érdemes időben reumatológus szakemberhez vagy csontkovácshoz fordulnod. Ő a megfelelő technikák alkalmazásával megnyújtja a nyakat, meghúzatja a nyaki gerincet. A kezelés után a nyaki csigolyák csontos alagútjaiban futó erek véráramlása is felélénkül, így javul az agyi vérellátás, és frissebbnek érezheted magad.

OLVASD EL EZT IS!

hat no
  • tünetek és betegségek
  • gerincbetegség

2 rejtett betegség, amit a hátfájás jelez

szoke csaj
  • tünetek és betegségek
  • gerincbetegség

Állandó zsibbadás, bizsergés

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

Ezt is szeretjük