Fejfájás, puffadás, rossz közérzet
Rejtett ok a háttérben!
Könnyen azt gondolhatod, egyszeri esetről van szó, pedig lehet, hogy más van a háttérben.

- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
- Melyik magyar város vasútállomása van a képen? 8 kérdés, ami sokakat zavarba hoz
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Melyik folyó mellett van Barcs? 8 fogós kérdés Magyarország földrajzáról
Bor, mogyoróval
A rejtett allergia sok probléma hátterében ott lapul. Sok oka lehet, de a leggyakoribb a hisztaminérzékenység. Ezzel az a probléma, hogy az embernek legtöbbször fogalma sincs arról, hogy amit épp fogyaszt, tartalmazza a biogént, mely az immunrendszer sejtjeinek aktiválására hat. Például a vörösbor hisztamintartalma akár kétszázszorosa is lehet a fehérborénak, aki pedig – mondjuk – a mogyoróra érzékeny, sosem tudhatja, melyik élelmiszerben bujkál elrejtve ez az olajos mag, mivel az élelmiszerfeldolgozó-ipar számtalan esetben használja.
Az élelmiszerekben lévő hisztamin nagy részét baktériumok termelik. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek súlyos reakciót - anafilaktoid sokk, krónikus csalánkiütés - is okozhatnak, hasonlót, mint az ételallergia.
Egy pszeudo-kínai
Aki hisztaminérzékeny, a legváltozatosabb tüneteket produkálhatja. Ezt az utóhatást nevezik china disease-nek, azaz kínai betegségnek is, illetve ál- vagy pszeudoallergiának.
A hisztamin a sejtekből kiszabadulva különféle reakciókat idéz elő:
- izom-összehúzódás a légutak falában, ami asztmás rohamot okoz
- az erek kitágulását
- a hajszálérfal áteresztőképessége megnő, így immunsejtek kerülnek a környező szövetekbe, a bőrbe, a légutak nyálkahártyájába
- fokozódik a vérellátás, illetve helyi duzzanat alakulhat ki - csalánkiütés, orrdugulás, tüsszögés
- szélsőséges esetben a túl sok hisztamintól az erek kitágulnak, és leesik a vérnyomás, emiatt anafilaxiás sokk következik be
- néha a tünetek csak jóval később, két-három nap múltán jelentkeznek. Ilyenkor leginkább gyulladásos panaszok alakulnak ki.
Miért álallergia?
Egészséges emberekben a hisztamint a máj lebontja. Súlyos problémát csak azoknál okoz, akiknek szervezete erre nem képes - ilyenkor az élelmiszerrel bevitt hisztaminmennyiség mérgezést eredményez.
Ha valaki már igen csekély mennyiségre allergiás tünetekkel reagál, akkor szervezetéből hiányzik az az enzim - diaminoxiáz -, amely lebontja a hisztamint. Ennek hiányában a fehérjéből és a hisztamindús élelmiszerekből származó hormonszerű anyag nagymértékben felhalmozódik a vérben. Heves, allergiaszerű tünetek jelennek meg anélkül, hogy az immunrendszer valójában részt vett volna a panaszok kialakulásában. Ezért nevezik az állapotot pszeudo vagy álallergiának is.
A tüneteket gyakran valamilyen gyógyszer, élelmiszer-adalékanyag, vegyszer vagy konzerválószer - szalicilsav, benzoesav - váltja ki.
Borteszt: előzetes légzésfunkciós teszt után 1/2 dl vörösbort kell elfogyasztani - ebben körülbelül 50 mikrogramm hisztamin van -, majd 15–30 perc múlva megmérik a vér hisztamintartalmát. Ha visszatért a normális szintre, akkor nincs túlérzékenység, ha továbbra is magas marad, hisztaminallergiával van dolgunk.

Ízelítő a tartalomból:
- Nyaraljunk kellemesen!
- Biztonságos szex
- Támasz a vénáknak
- Forog a világ, sípol a fülem
Ideál Magazin 2008. június »
OLVASD EL EZT IS!

- légkondicionáló
- tünetek és betegségek
3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

- pcos
- tünetek és betegségek
A hajhullás és a sikertelen fogyókúra valódi oka: PCOS

- gyógynövény
- tünetek és betegségek