Fejfájás, puffadás, rossz közérzet
Rejtett ok a háttérben!
Könnyen azt gondolhatod, egyszeri esetről van szó, pedig lehet, hogy más van a háttérben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bor, mogyoróval

A rejtett allergia sok probléma hátterében ott lapul. Sok oka lehet, de a leggyakoribb a hisztaminérzékenység. Ezzel az a probléma, hogy az embernek legtöbbször fogalma sincs arról, hogy amit épp fogyaszt, tartalmazza a biogént, mely az immunrendszer sejtjeinek aktiválására hat. Például a vörösbor hisztamintartalma akár kétszázszorosa is lehet a fehérborénak, aki pedig – mondjuk – a mogyoróra érzékeny, sosem tudhatja, melyik élelmiszerben bujkál elrejtve ez az olajos mag, mivel az élelmiszerfeldolgozó-ipar számtalan esetben használja.

Az élelmiszerekben lévő hisztamin nagy részét baktériumok termelik. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek súlyos reakciót - anafilaktoid sokk, krónikus csalánkiütés - is okozhatnak, hasonlót, mint az ételallergia.

Egy pszeudo-kínai

Aki hisztaminérzékeny, a legváltozatosabb tüneteket produkálhatja. Ezt az utóhatást nevezik china disease-nek, azaz kínai betegségnek is, illetve ál- vagy pszeudoallergiának.

A hisztamin a sejtekből kiszabadulva különféle reakciókat idéz elő:

Miért álallergia?

Egészséges emberekben a hisztamint a máj lebontja. Súlyos problémát csak azoknál okoz, akiknek szervezete erre nem képes - ilyenkor az élelmiszerrel bevitt hisztaminmennyiség mérgezést eredményez.

Ha valaki már igen csekély mennyiségre allergiás tünetekkel reagál, akkor szervezetéből hiányzik az az enzim - diaminoxiáz -, amely lebontja a hisztamint. Ennek hiányában a fehérjéből és a hisztamindús élelmiszerekből származó hormonszerű anyag nagymértékben felhalmozódik a vérben. Heves, allergiaszerű tünetek jelennek meg anélkül, hogy az immunrendszer valójában részt vett volna a panaszok kialakulásában. Ezért nevezik az állapotot pszeudo vagy álallergiának is.

A tüneteket gyakran valamilyen gyógyszer, élelmiszer-adalékanyag, vegyszer vagy konzerválószer - szalicilsav, benzoesav - váltja ki.

Hogyan mutatható ki?
Borteszt: előzetes légzésfunkciós teszt után 1/2 dl vörösbort kell elfogyasztani - ebben körülbelül 50 mikrogramm hisztamin van -, majd 15–30 perc múlva megmérik a vér hisztamintartalmát. Ha visszatért a normális szintre, akkor nincs túlérzékenység, ha továbbra is magas marad, hisztaminallergiával van dolgunk.
Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Nyaraljunk kellemesen!
  • Biztonságos szex
  • Támasz a vénáknak
  • Forog a világ, sípol a fülem
Olvass bele a júniusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. június »

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük