Több hónapja fáradékonyabb vagy? Rejtett góc lehet a szervezetedben
A gócok környezetében gyulladások alakulhatnak ki.

faradt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok esetben a szervezetben található gócok okoznak különféle kellemetlen tüneteket, ám nem mindig hoz javulást, ha a gócnak vélt mandulát vagy fogat eltávolítják.

Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa hangsúlyozza, hogy a góckutatás során az egész szervezet állapotát kell vizsgálni, nem elég csak egy-egy szervre koncentrálni.

Mik azok a gócok?

A gócok olyan idegen elemek a szervezetben, melyek az immunrendszertől elzárt helyen találhatók. Vagyis annak ellenére, hogy jelenlétük immunválaszt indít be a szervezetben, az immunrendszer nem tud megküzdeni velük. Ez a folyamatos és eredménytelen harc, az állandósult immunreakció különböző tüneteket okoz, leginkább olyan panaszokat, melyek az általános közérzetet, a beteg életminőségét rontják.

orvos-ferfi-beteg-rossz hir

Ha a beteg több hónapja észrevehetően fáradékonyabb, levertebb, úgy érzi, a mindennapos feladatainak elvégzése egy ideje sokkal nehezebben megy, esetleg hőemelkedése is van, de nincs egyéb - például légúti - betegsége, ami ezt indokolná, javasolt a góckutatás elvégzése. Több éve fennálló panaszok esetén azonban más irányba kell vizsgálódni, hiszen a gócok ennyi idő alatt már más, konkrétabb tünetet is okoztak volna.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni?

Az állandósult immunreakció miatt a gócok környezetében - például az orrüregben, fogakban, mandulákban, ízületekben - gyulladások alakulhatnak ki. A szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat a CRP-szint emelkedése mutatja, de erre utalhat a gyorsult vérsüllyedés is. Ezeket az értékeket vérvizsgálattal lehet kimutatni.

A cikk az ajánló után folytatódik


A góckutatás során fontos kideríteni, hogy az egész szervezetet érintő elváltozásról van-e szó, vagy egyetlen szerv betegségéről. Hiábavaló a mandulák eltávolítása, de egy gócosnak vélt fog kihúzása sem fogja elmulasztani a tüneteket, ha a probléma valójában immunológiai eredetű.

Ezt a megfelelő vizsgálatok elvégzése és a beteg alapos kikérdezése által, valamint a laboreredményeknek a beteg tüneteivel történő összevetésével tudják megállapítani az orvosok. Amennyiben a tünetek oka immunológiai eredetű, nem elég a tüneti kezelés vagy az adott góc eltávolítása. Ilyen esetben a gyulladásos folyamatok gátlásával, gyógyszeres kezeléssel lehet javulást elérni.

Ezt is szeretjük