Rákot okozhat, és akár te is mindennap használod: erről a kozmetikumról van szó
Sokak szerint tragédiával is végződhet a használata.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról az MTI is beszámolt, idén májusban, pár hónapon belül a második kártérítési perét vesztette el a Johnson & Johnson amerikai nagyvállalat, mert egy bíróság ismét úgy ítélte meg, hogy a nők által használt intim hintőpora rákbetegséget okoz.

A híres amerikai Johnson & Johnsonnak ezúttal 55 millió dolláros kártérítést kell fizetnie egy petefészekrákban szenvedő asszonynak, mert a cég által forgalmazott hintőpor a bizonyítható oka a betegség kialakulásának.

Rákkeltő a hintőpor? Egyre többen nyernek pert a témában

A Missouri államban élő Gloria Ristesund perelte be a nagyvállalatot, mely első fokon elveszítette a pert, a fellebbezés utáni, immár végleges ítélet értelmében pedig a nőnek a cég 5 millió dollár kompenzációs kártérítést és 50 millió dollár büntető kártérítést köteles fizetni.

A cég szóvivője, Carol Goodrich az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta, hogy a döntés ellentmond a vállalat 30 éve tartó kutatómunkája eredményeinek, miszerint a kérdéses hintőpor biztonságos termék, és nem okoz semmiféle betegséget. A szóvivő bejelentette egyúttal, hogy a cég újból fellebbezést nyújt be.

A Johnson & Johnson ellen jelenleg 1200 per folyik azért, mert a cég éveken keresztül elmulasztotta megfelelően tájékoztatni a vásárlókat arról, hogy intim hintőporának egyes összetevői kapcsolatba hozhatóak rákbetegségek kialakulásával. Emiatt a cég az idén februárban már egy 72 millió dolláros kártérítést kénytelen volt kifizetni egy petefészekrákban elhunyt asszony családjának.

A Johnson & Johnson egyes termékeit - így például a női intim hintőport, a babaolajat, a babahintőport vagy a sampont - már évek óta az a hír lengi körül, hogy rákkeltő anyagokat tartalmaznak. A cég 2012-ben, társadalmi nyomásra már kivont számos, a termékeiben megtalálható, vitatott hatású összetevőt - ezzel lényegében elismerve, hogy a termékek valóban károsak lehetnek az egészségre -, 2014-ben pedig beszüntette a bizonyítottan rákkeltő hatású formaldehid hozzáadását a samponjaihoz.

Ezért veszélyes

Nem ez az egyetlen cég azonban, melynek a termékéről az terjedt el, hogy veszélyes volna, és akár rákot is okozhat, egyre szélesebb körben terjed el ugyanis a nézet a kutatók között is, miszerint a fehér pornak köze lehet a petefészekrák kialakulásához a benne található talkumnak, vagyis a finomra őrölt magnézium-szilikátnak köszönhetően.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy mindenkinek számolnia kell a betegséggel, aki hintőporozza magát - érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a hosszabb távú használat még inkább növeli a kockázatot -, de tény, hogy több pert is megnyertek már petefészekrákkal küzdő nők hasonló esetekben, illetve számos alkalommal mutatták már ki a veszélyes anyag jelenlétét a betegségben szenvedők érintett szövetein.

A talkumot tartalmazó hintőporok használata tehát erősen vitatott, érdemes ezért olyan verziót alkalmazni, mely más, ártalmatlan, természetes összetevőket tartalmaz, ha viszont a figyelmeztetések ellenére mégis talkumtartalmút használnál, nagyon fontos, hogy sohase használd azt intim testtájon.

Ezt is szeretjük