Rákellenes, méregtelenítő, és májusban terem
Mi az?
Az elmúlt években a rukkola divatos növény lett. Tudj meg többet egészségügyi hatásairól!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dél-Európában őshonos rukkola - Eruca sativa - már a középkorban kedvelt fűszer volt. Napjainkban az ízében zsázsára, mustárra emlékeztető növényt gyakran használják salátákban, illetve kenyér- vagy pizzafeltétként.

Vértisztító, méregtelenítő, valamint szabadgyökellenes hatással bír, ezen kívül gazdag A- és C-vitaminban.

Rákellenes rukkola

A köznyelvben borsmustárnak is hívott, maximum 50 cm magasra megnövő, egynyári növény a keresztesvirágzatúak - latinul: Brassicaceae - családjába tartozik.

Csakúgy, mint a család más tagjai - például a brokkoli, a káposzta, a karfiol -, a rukkola is antioxidáns hatású növény. Az Institute of Food Research - táplálkozástudományi kutatásokkal foglalkozó szervezet - vizsgálatainak tanúsága szerint a keresztesvirágzatúak fogyasztása során egy bizonyos AITC nevű enzim szabadul fel a testben, ami gátolja a rákos sejtek szaporodását.

Méregtelenítő hatás

A gyermekláncfűvel is rokonságban álló rukkola - az ismertebb pitypanghoz hasonlóan - természetes méregtelenítő tulajdonságú. Kiváló vese-, illetve vértisztító hatással rendelkezik, kiválasztja a hízásért felelős méreganyagokat a szervezetből.

A levél mellett a növény csírája is hasznos kiegészítője lehet a méregtelenítő diétának: segít eltávolítani a sejtek között felhalmozódó folyadékot, csökkenti a koleszterinszintet.

Így termeszd a rukkolát!

Termesztése viszonylag egyszerű: a tavaszi vetésű rukkola félárnyékos helyen, az őszi vetésű naposabb, szélvédett területen érzi jól magát. Jól megfér a zellerrel és a babbal, ám a hagyma és a fokhagyma szomszédságát kerüld.

Vetéskor a magokat a talaj felszínére szórd, majd takard be a sort, és kelésig tartsd nedvesen a földet. Ezt követően a növény mérsékelt öntözést igényel. A kihajtó fiatal leveleket folyamatosan szedheted.

Ha piacon veszed

A rukkolát kilóra vagy csokorba kötve árusítják a piacon. Érdemes sötétebb színű, nagyjából egyforma leveleket választanod - a sárgult, sérült vagy fonnyadt levelek íze már nem az igazi. Ha csípősebb ízvilágra vágysz, nagyobb leveleket válassz, ha enyhébbre, akkor kisebbeket vásárolj.

Milyen formában fogyasztottad már a rukkolát?

Ezt is szeretjük