A 3 legerősebb rákellenes gyümölcs

Ne drága csodaszerekben keresd a daganatos betegségek ellenszerét! A legjobb megelőzési módszer a megfelelő gyümölcsök fogyasztása.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz az egészségedért. Segítenek a vitaminpótlásban, a diétában, és antioxidáns hatásuknak köszönhetően még számtalan előnyös tulajdonsággal bírnak. Így például védelmet nyújtanak a daganatos betegségek ellen, fogyasztásukkal emellett csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Gránátalma

A gyümölcs egyedisége a benne lévő apró, piros magoknak köszönhető. A gránátalma azonban nem csupán szemet gyönyörködtető, de rendkívül egészséges is. A benne lévő antocianinoknak köszönhetően fogyasztásával nem csak a szív- és érrendszeri betegségeket, de a daganatok kialakulását is megelőzheted. Egyes kutatások szerint a gránátalmalé kétszer erősebb antioxidáns tulajdonsággal bír, mint a zöld tea vagy akár a vörösbor.

Ellagsav-tartalma miatt a gyümölcs fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a környezet méreganyagaival szemben. A benne lévő katechinek óvják a szervezet sejtjeit a szabadgyökök káros hatásaitól, így csökkentik a rákos betegségek kialakulásának valószínűségét - de bármilyen más gyulladásos betegség kockázatát is. Ha nem is eszel túl gyakran gránátalmát, legalább tarts otthon szirupot: a sűrű, édes püré ugyanis rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaz.

Szilva

A gránátalmához hasonlóan a szilva is rengeteg antocianint tartalmaz, így a kékes héjú gyümölcs fogyasztásával szintén sokat tehetsz a daganatos megbetegedések kialakulása ellen. Emellett gazdag klorogénsavban is, melynek köszönhetően bizonyos fokú védelmet biztosít a szabadgyökök támadásával szemben, semlegesíti a környezetben jelen lévő rákkeltő anyagokat - például a dohányfüst nitrózamin-tartalmát.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy másik hasznos vegyület, a kvercetin szabadgyök-ellenes hatása révén védelmet biztosít a hormonfüggő daganatos betegségekkel szemben. Ennek köszönhetően a szilvafogyasztással sokat tehetsz a mellrák kialakulása ellen, valamint az érelmeszesedés és a szívbetegségek megelőzése érdekében. A szilva szorbitolban is bővelkedik - ez a természetes cukor a bélben vizet köt meg, így segít megelőzni a székrekedést.

Az aszalt szilva leve is antioxidánsokban gazdag, természetes hashajtó. Ha gyakran küzdesz székrekedéssel, lefekvés előtt igyál meg egy pohár szilvalevet.

Kajszibarack

A nyári gyümölcs szép, sárgás színét a benne lévő karotinoidok adják. Bétakarotin-tartalma miatt nem csupán immunrendszeredet erősíti, de semlegesíti a szabadgyököket is, gátolva a rákos megbetegedések kialakulását. A benne lévő káliumnak köszönhetően fogyasztásával megakadályozhatod a magas vérnyomást, de az idegrendszer, valamint az izmok működésére is jó hatással van. A sárgabarack-fogyasztással megóvhatod szervezetedet az LDL-koleszterin káros hatásaitól, hiszen kis mennyiségben likopint is tartalmaz.

Bár a friss gyümölcs is igen egészséges, aszalt formában még több tápanyagot tartalmaz: például rendkívül jó vasforrás. Amennyiben ebből az ásványi anyagból nem fogyasztasz elegendő mennyiséget - 15 milligrammot -, vashiányos vérszegénység alakulhat ki, fáradékony leszel, és csökken a szervezeted ellenálló-képessége.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Az aszalt sárgabarackot sokszor kéndioxiddal tartják sárgán, ami egyáltalán nem egészséges. Vásárolj bio minősítésűt, és ellenőrizd a csomagolást, hogy ne legyen benne ez a káros anyag.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük