Rákot okozhatnak ezek az élelmiszerek: meglepő, milyen fiatal korban kialakulhat miattuk

Egy új kutatásban meglepő dolgot fedeztek fel a szakértők - bizonyos élelmiszerek már fiatalkorban is rákot okozhatnak.

Rákot okozó élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2023 júniusában egy olyan kutatást publikáltak, amiből vészjósló dologra derült fény. Már sokkal fiatalabb korban kialakulhat vastag- vagy végbélrák a nem megfelelő étrend következményeként, mint azt eddig gondoltuk volna.

A tanulmány során szerették volna megvizsgálni, mi lehet annak az oka, hogy elmúlt két-három évtizedben megugrott ezen rákfajtáknak a diagnózisa. A riasztó tendencia pontos oka sokáig tisztázatlan volt, hiszen a fiatalabb lakosság körében gyakran semmilyen genetikai, örökletes tényezőhöz nem volt köthető.

Rákot okozó élelmiszerek

Friss adatok szerint a környezeti tényezők lehetnek a felelősek, ráadásul már ötvenéves kor alatt is kialakulhat a daganatos megbetegedés. 

GettyImages-1447853698

Két élelmiszert emeltek ki, melyek felelősek lehetnek a rosszindulatú daganatok kialakulásában, ezek pedig nem mások, mint a vörös húsok és a cukor. 

Észrevették, hogy akiknél vastagbélrákot diagnosztizáltak, azoknak csökkent a citrátszintük, mely a táplálék energiává alakítása során keletkezik. A vizsgálatot 170 résztvevővel végezték, akiknél vastag- és végbélrákot diagnosztizáltak korábban. Két csoportra osztották őket, 50 év alattiak és a felettiek, és azt vették észre, hogy jelentős változások következnek be a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében fiatalabb korban. Az eredmény azt sugallja, hogy a cukrozott élelmiszerek és a vörös húsok túlzott fogyasztása, valamint az elhízás olyan kockázati tényezőknek minősülnek, melyek jelentősen hozzájárulnak fiatalabb korban a vastag-, illetve végbélrák kialakulásához. A nyugati étrendet követő országokban viszonylag gyakran fordul elő, mely rostban szegény, és bővelkedik feldolgozott élelmiszerekben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

A kutatás szerzői kihangsúlyozták, hogy az étrend megváltoztatásával csökkenteni lehet a rák kockázatát. Ez nem azt jelenti, hogy a "cukor táplálja a rákot", de a cukorfogyasztás csökkentése ténylegesen segíthet megelőzni. Ezenkívül még az alkoholt sorolták fel, mely szintén jelentős GI-karcinogén. Nem véletlen, hogy a legegészségesebb étrendnek, mely valójában egy életmód, évek óta a mediterrán diétát választják a szakértők, mely fehérjékben, esszenciális zsírokban és rostokban is bővelkedik. 

Ez is érdekes: hihetetlen, ahogy segít a rákkal szemben ez a vitamin

Egy friss kutatás szerint egy bizonyos vitamin fogyasztása még a rosszindulatú daganatok esetén is segíthet.

50 év felett mindennap kellene enni: hihetetlen, ahogy segít a rákkal szemben ez a vitamin

Egy friss kutatás szerint egy bizonyos vitamin fogyasztása még a rosszindulatú daganatok esetén is segíthet.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük