Rákot okozhatnak ezek az élelmiszerek: meglepő, milyen fiatal korban kialakulhat miattuk
Egy új kutatásban meglepő dolgot fedeztek fel a szakértők - bizonyos élelmiszerek már fiatalkorban is rákot okozhatnak.
2023 júniusában egy olyan kutatást publikáltak, amiből vészjósló dologra derült fény. Már sokkal fiatalabb korban kialakulhat vastag- vagy végbélrák a nem megfelelő étrend következményeként, mint azt eddig gondoltuk volna.
A tanulmány során szerették volna megvizsgálni, mi lehet annak az oka, hogy elmúlt két-három évtizedben megugrott ezen rákfajtáknak a diagnózisa. A riasztó tendencia pontos oka sokáig tisztázatlan volt, hiszen a fiatalabb lakosság körében gyakran semmilyen genetikai, örökletes tényezőhöz nem volt köthető.
Rákot okozó élelmiszerek
Friss adatok szerint a környezeti tényezők lehetnek a felelősek, ráadásul már ötvenéves kor alatt is kialakulhat a daganatos megbetegedés.
Két élelmiszert emeltek ki, melyek felelősek lehetnek a rosszindulatú daganatok kialakulásában, ezek pedig nem mások, mint a vörös húsok és a cukor.
Észrevették, hogy akiknél vastagbélrákot diagnosztizáltak, azoknak csökkent a citrátszintük, mely a táplálék energiává alakítása során keletkezik. A vizsgálatot 170 résztvevővel végezték, akiknél vastag- és végbélrákot diagnosztizáltak korábban. Két csoportra osztották őket, 50 év alattiak és a felettiek, és azt vették észre, hogy jelentős változások következnek be a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében fiatalabb korban. Az eredmény azt sugallja, hogy a cukrozott élelmiszerek és a vörös húsok túlzott fogyasztása, valamint az elhízás olyan kockázati tényezőknek minősülnek, melyek jelentősen hozzájárulnak fiatalabb korban a vastag-, illetve végbélrák kialakulásához. A nyugati étrendet követő országokban viszonylag gyakran fordul elő, mely rostban szegény, és bővelkedik feldolgozott élelmiszerekben.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kutatás szerzői kihangsúlyozták, hogy az étrend megváltoztatásával csökkenteni lehet a rák kockázatát. Ez nem azt jelenti, hogy a "cukor táplálja a rákot", de a cukorfogyasztás csökkentése ténylegesen segíthet megelőzni. Ezenkívül még az alkoholt sorolták fel, mely szintén jelentős GI-karcinogén. Nem véletlen, hogy a legegészségesebb étrendnek, mely valójában egy életmód, évek óta a mediterrán diétát választják a szakértők, mely fehérjékben, esszenciális zsírokban és rostokban is bővelkedik.
Ez is érdekes: hihetetlen, ahogy segít a rákkal szemben ez a vitamin
Egy friss kutatás szerint egy bizonyos vitamin fogyasztása még a rosszindulatú daganatok esetén is segíthet.
50 év felett mindennap kellene enni: hihetetlen, ahogy segít a rákkal szemben ez a vitamin
Egy friss kutatás szerint egy bizonyos vitamin fogyasztása még a rosszindulatú daganatok esetén is segíthet.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)