A rák egyik titkát fejtették meg a tudósok: nagy előrelépés a kutatásban
A rák a kutatók szerint több szervben hasonlóan alakul ki, ez az ismeret pedig új lépcsőfokot jelenthet.

kutatás (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közelmúltban a rákkutatók újabb fontos megállapítást tettek: felfedezésük szerint egyes ráktípusok, így a máj, a vese, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata hasonlóképpen alakul ki. A sejtek osztódása éppolyan gyors lesz, mint az őssejtek esetében.

A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetemen végzett korábbi kutatás eredményeképpen megállapították, hogy a gyomor érett sejtjei visszafejlődnek, és a gyorsan osztódó őssejtekhez hasonlóan viselkednek. A kutatók pedig most kiegészítették az információt azzal, hogy a szövetek károsodására reagáló folyamat több szervben ugyanígy zajlik le.

Őssejtszerű, gyors osztódás

A gyomor és hasnyálmirigy sejtjeit emberekben és egerekben is tanulmányozták, utóbbiakban a vese- és májsejteket, valamint több mint nyolcszáz emberi daganatot és rákmegelőző állapotot is megvizsgáltak. A folyamat hasonlóan alakult: ha egy szövet károsodott, az érett sejtek őssejtszerű, gyors osztódásba kezdtek.

A kutatások tanúsága szerint a fejlett sejt tehát akkor válik veszélyessé, ha az erre az őssejtszerű viselkedésre tér vissza, hiszen mindeközben már magukkal hordozzák az esetlegesen rákot okozó mutációkat.

Új gyógymódoknak kedvez

A gyomor, a hasnyálmirigy, a máj és a vese érett sejtjei ugyanazokat a géneket aktiválják, és az osztódás folyamata is megegyezik, a rák kialakulása így több szervben sokkal jobban hasonlíthat egymásra, mint eddig sejtették. Ez pedig a kezelésben és a megelőzésben is hasznos információ lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Amikor a '70-es években elkezdődött a rák elleni harc, a tudósok úgy vélték, minden rák hasonló, aztán kiderült, hogy a daganatok szervenként és egyénenként is nagyon különbözőek lehetnek - mondta el Jason C. Mills, az egyetem gasztroenterológiai tanszékének professzora.

- Ha viszont a tanulmány igaznak bizonyul, és az egyes szervekben hasonló folyamat megy végbe, akkor nagyobb eséllyel kifejleszthetők olyan kezelések, melyek gátat állítanak a rák kialakulásának az érintett szervtől függetlenül - tette hozzá Mills.

Ételekkel a rák ellen

Az esetek egy részében a genetika felelős a rák kialakulásáért, de az egészséges életmód bizonyítottan csökkenti a kockázatot, így a táplálkozásnak is szerepe van a megelőzésben.

Ezt is szeretjük