A rákgyógyítás kulcsa lehet a bőrsejtek átprogramozása: a kutatók fontos eredményeket értek el
Új eredményeket értek el a rákot gyógyító immunterápiában, bőrsejteket programoztak át immunsejtekké a kutatók.

labor-kutatas-orvosok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az immunterápiában értek el új eredményeket svédországi kutatók: bőrsejteket programoztak át immunsejtekké. Azt remélik, a saját sejtek átprogramozásával biztonságosabban alkalmazhatóvá válik majd a gyógymód.

Az immunterápia az onkológia új, reményteli ága, fejlődése óriási sikereket hozhat a rákgyógyításban. Lényege, hogy a szervezetet aktív vagy passzív beavatkozással, tehát belső vagy külső támogatással készítik fel arra, hogy saját védekezőrendszere legyen képes felvenni a harcot a daganattal.

Sejtek átprogramozása

A svédországi Lund Egyetem kutatócsoportja egy egészen új eljárást fejlesztett ki, melynek keretében az emberi bőrsejteket - a kötőszöveti rostképző, fibroblaszt sejteket - alakítják át immunsejtekké, ennek köszönhetően a kezelés hatásosabbá és biztonságosabbá válhat. A közvetlen átprogramozásnak nevezett módszer tanulmányát a Science Immunology folyóiratban publikálták.

Az immunrendszer T-sejtjei vagy T-limfocitái a fertőzések, az idegen organizmusok leküzdéséért felelősek, melyeket a dendrikus sejtektől kapott információ alapján ismernek fel. Az immunterápia célja, hogy a rákos sejtekre irányítsa ezt a támadó folyamatot.

Gyorsabb és biztonságosabb eljárás

A svédek által kidolgozott módszerrel a rákellenes immunterápia nehézségeit próbálják orvosolni: nem mindig kiszámítható ugyanis, hogy a dendrikus sejtek hogyan viszonyulnak a daganatsejtekhez, kiszűrik-e őket megfelelően, és az sem lehetetlen, hogy a test nem reagál optimálisan a kezelésre.

Az új eljárásnak köszönhetően a beteg saját testéből származó sejtekből hoznának létre immunsejteket, így jelentősen nő az esélye, hogy befogadja azokat a szervezet. A folyamat ráadásul nemcsak hatásos, de gyors is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Filipe Pereira, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy az eljárással képesek lehetnek bőrből vett szövetből több millió sejtet dendrikus sejtté újraprogramozni, mindez pedig csak kilenc napot vesz igénybe. 

Szándékuk szerint továbbá ezeket a sejteket a kutatók már a testbe ültetés előtt specifikus célokra, a rákos sejtek legyőzésére irányítanák. A svéd csapat által végzett kutatás tehát nagy előrelépést jelenthet az immunterápia hatékonyságának növelésében és biztonságos alkalmazásában, miközben további új kutatási irányokat nyit meg a tudósok előtt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük