Pulzusmérő óra: 2 eset, amikor valóban szükséged lehet rá

A szakértőt kérdeztük

Kremer Kaposi Péter elárulja, szükséged van-e pulzusmérő órára.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A napjainkban kapható pulzusmérő órák ára 5-6000 forinttól indul, a felső határ pedig valahol 100 ezer forint fölött tanyázik.

Ha rendszeresen sportolsz - vagy épp most tervezed, hogy beiktatod a mozgást az életedbe -, talán megfordult a fejedben, hogy beruházol egy ilyen készülékbe. De vajon tényleg szükséged van rá? Kremer Kaposi Péter személyi edzőt kérdeztük.

Mire jó a pulzusmérő óra?

A pulzusmérő óra egy csuklóra csatolható órából és egy mellkaspántból áll, amely mell alatt vízszintesen fut végig a felsőtesten. Utóbbi méri a pulzust, és analóg vagy digitális úton adja tovább a jelet az órának. A legtöbb óra nem csupán a pulzust méri, hanem miután megadtad a nemet, életkorodat, testsúlyodat, azt is kiszámolja, hogy mennyi kalóriát égettél el az edzés során.

A drágább darabok esetében beállíthatod a célzónát is, vagyis azt a tartományt, ami alá vagy fölé nem mehet a pulzusod - az óra pedig hangjelzéssel figyelmeztet, ha kicsúsztál a zónából.

A profibb órákról a mért adatokat - például az átlagos pulzusértéket, a célzónában töltött időtartamot - felviheted a számítógépre, és akár online edzésnaplót is vezethetsz. Léteznek már olyan GPS-es modellek is, amelyek nem csak a futás távolsági adatait mérik, hanem a magassági emelkedést és süllyedést is.

A szakértő a pulzusmérő óra szükségességéről

Úgy tűnik tehát, hogy a pulzusmérő órák funkcióit tekintve határ a csillagos ég. A kérdés az, hogy vajon mekkora szükséged van neked minderre az edzés során. Megkérdeztük a témában Kremer Kaposi Péter személyi edzőt.

- Én elsősorban kezdőknek szoktam javasolni a pulzusmérő óra használatát, hiszen ők azok, akik még nem érzik azt az optimális pulzustartományt, amiben az adott cél elérése a leggyorsabb. Egy régóta sportoló ember, aki tisztában van a testével, pontosan érzi és tudja, hogy mikor milyen tartományban van a pulzusa, hogy éppen aerob vagy anaerob munkát végez - magyarázza Kaposi Kremer Péter.

Beszédteszt óra helyett

Korábban - és ez a módszer ma is nagyon hatékony - az edzők úgynevezett beszédteszttel állapították meg, hogy az adott személy számára milyen tempó a legmegfelelőbb mondjuk zsírégetés szempontjából. Ennek lényege, hogy amikor még viszonylag jól tudsz beszélni, de már nehezebben veszed a levegőt séta közben, akkor vagy abban a tartományban, ami optimális zsírégetés szempontjából. Ez az úgynevezett aerob-anaerob küszöb.

Tudj meg többet a kardióedzésről!

Kattints az alábbi videóra, és tudj meg még többet arról, hogyan működik a zsírégető kardióedzés!

Két eset, amikor szükséged lehet pulzusmérő órára

Kezdő vagy

Az órát tehát főleg kezdőknek javasolja Kremer Kaposi Péter. Azért lehet rá szükségük, hogy megtanulják érezni, milyen is folyamatosan abban a tartományban edzeni - átlagosan 120-140-es pulzus -, ahol a szervezet hosszabb távon zsírt használ fel energiaként.

Intervall edzést végzel

Intervallum edzés esetén is jó az óra, ott ugyanis a közepes - 120-140-as pulzus - és a magas intenzitású - 160-180-as pulzus - terhelés váltakozik. Idővel természetesen ezt is meg kell tanulni érezni.

Ezt is szeretjük