Ritka, gyógyíthatatlan betegség is okozhat mellkasi fájdalmat: a tüdő és a szív közti verőereket érinti

Létezik a magas vérnyomásnak egy ritka típusa, ami csak a tüdő és szív közti verőerekben alakul ki. A betegség neve pulmonális artériás hipertónia, röviden: PAH.

GettyImages-1284924937

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pulmonális artériás hipertónia leggyakoribb patológiai eltérése a tüdő ereinek megvastagodása, merevvé válása, amitől a kisvérkörben magas vérnyomás alakul ki, és ez egyre nagyobb terhelésnek teszi ki a jobb szívfelet. A szív működése egy idő után elégtelenné válik, hiszen egy magas nyomású érrendszerbe kell pumpálnia ugyanazt a mennyiségű vért, vagy akár többet is, amikor a beteg terhelésnek teszi ki magát. 

Ennél a ritka, jelenleg nem gyógyítható, rossz prognózisú, mégis hatékonyan kezelhető betegségnél az egyik legnagyobb problémát a korai felismerés hiánya okozza. Mivel a kezdeti tünetek igen általánosak, és számos más gyakori betegség tüneteihez hasonlóak lehetnek, előfordul, hogy a szakemberek nem is gondolnak erre a ritka kórképre. 

A PAH tünetei

A PAH tünetei a következők lehetnek: levertség, fáradékonyság, gyengeség, szédülés, légszomj, mellkasi fájdalom, esetleg depresszív hangulat. Miután ezek nem specifikusak, könnyen összetéveszthetők olyan gyakoribb betegségek tüneteivel, mint például az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség, röviden COPD.

GettyImages-1201457032
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

PAH esetén a beteg panaszai nem csökkennek, terhelhetősége fokozatosan romlik, idővel már egészen kis terhelésre is fulladhat. A rossz közérzet kihat a hangulatára, a mindennapi életére, fizikai, pszichés és szociális jóllétére. Előfordul, hogy a betegség tünetei sokági rejtve maradnak, mert a szervezet a panaszok jelentkezése előtt hosszú időn át képes kompenzálni.

A PAH diagnózisa

Ám akinél nem egyértelmű a fáradékonyság, a gyengeség, a már kis terhelésre is jelentkező nehézlégzés, fulladás oka, háttere, azokat a pácienseket érdemes mihamarabb kardiológiai szakrendelésre utalni. A PAH diagnózisának felállítása a szakorvosi ellátásban történik, hiszen szívultrahanggal már felvetődhet a diagnózis, amelyet végül szívkatéterezéssel lehet validálni. A fő kérdés tehát mindig az, hogy az alapos kivizsgálás, a rutinvizsgálatok elvégzése után felmerül-e a időben a PAH gyanúja, és a beteg tovább kerül-e minél korábban a megfelelő szakellátásba.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A PAH-diagnózissal élőket úgynevezett PAH-centrumokban kezelik, és állapotuk stádiumától függően - a nemzetközi protokolloknak megfelelően - többféle tablettás, súlyos esetben parenterális kezelést kapnak életkilátásaik javítására, betegségük stabilizálására. A PAH-gyógyszerek többsége Magyarországon is elérhető és az egészségbiztosító által támogatott. Bizonyos esetekben pedig megoldást jelenthet a tüdőtranszplantáció is.

Csökkentik a vérnyomást, megelőzik az infarktust: 10 vacsoraötlet a szív egészségéért

A tudatosan megválogatott étrend segít megőrizni a szervezet egészségét, a különböző tápanyagok a vérkeringést, az ereket és a szívet is védik. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük