Ritka, gyógyíthatatlan betegség is okozhat mellkasi fájdalmat: a tüdő és a szív közti verőereket érinti
Létezik a magas vérnyomásnak egy ritka típusa, ami csak a tüdő és szív közti verőerekben alakul ki. A betegség neve pulmonális artériás hipertónia, röviden: PAH.

GettyImages-1284924937
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pulmonális artériás hipertónia leggyakoribb patológiai eltérése a tüdő ereinek megvastagodása, merevvé válása, amitől a kisvérkörben magas vérnyomás alakul ki, és ez egyre nagyobb terhelésnek teszi ki a jobb szívfelet. A szív működése egy idő után elégtelenné válik, hiszen egy magas nyomású érrendszerbe kell pumpálnia ugyanazt a mennyiségű vért, vagy akár többet is, amikor a beteg terhelésnek teszi ki magát. 

Ennél a ritka, jelenleg nem gyógyítható, rossz prognózisú, mégis hatékonyan kezelhető betegségnél az egyik legnagyobb problémát a korai felismerés hiánya okozza. Mivel a kezdeti tünetek igen általánosak, és számos más gyakori betegség tüneteihez hasonlóak lehetnek, előfordul, hogy a szakemberek nem is gondolnak erre a ritka kórképre. 

A PAH tünetei

A PAH tünetei a következők lehetnek: levertség, fáradékonyság, gyengeség, szédülés, légszomj, mellkasi fájdalom, esetleg depresszív hangulat. Miután ezek nem specifikusak, könnyen összetéveszthetők olyan gyakoribb betegségek tüneteivel, mint például az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség, röviden COPD.

GettyImages-1201457032
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

PAH esetén a beteg panaszai nem csökkennek, terhelhetősége fokozatosan romlik, idővel már egészen kis terhelésre is fulladhat. A rossz közérzet kihat a hangulatára, a mindennapi életére, fizikai, pszichés és szociális jóllétére. Előfordul, hogy a betegség tünetei sokági rejtve maradnak, mert a szervezet a panaszok jelentkezése előtt hosszú időn át képes kompenzálni.

A PAH diagnózisa

Ám akinél nem egyértelmű a fáradékonyság, a gyengeség, a már kis terhelésre is jelentkező nehézlégzés, fulladás oka, háttere, azokat a pácienseket érdemes mihamarabb kardiológiai szakrendelésre utalni. A PAH diagnózisának felállítása a szakorvosi ellátásban történik, hiszen szívultrahanggal már felvetődhet a diagnózis, amelyet végül szívkatéterezéssel lehet validálni. A fő kérdés tehát mindig az, hogy az alapos kivizsgálás, a rutinvizsgálatok elvégzése után felmerül-e a időben a PAH gyanúja, és a beteg tovább kerül-e minél korábban a megfelelő szakellátásba.

A cikk az ajánló után folytatódik

A PAH-diagnózissal élőket úgynevezett PAH-centrumokban kezelik, és állapotuk stádiumától függően - a nemzetközi protokolloknak megfelelően - többféle tablettás, súlyos esetben parenterális kezelést kapnak életkilátásaik javítására, betegségük stabilizálására. A PAH-gyógyszerek többsége Magyarországon is elérhető és az egészségbiztosító által támogatott. Bizonyos esetekben pedig megoldást jelenthet a tüdőtranszplantáció is.

Csökkentik a vérnyomást, megelőzik az infarktust: 10 vacsoraötlet a szív egészségéért

A tudatosan megválogatott étrend segít megőrizni a szervezet egészségét, a különböző tápanyagok a vérkeringést, az ereket és a szívet is védik. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük