Gyógynövények, amik jók prosztatabajokra: a bükki füvesember minden férfinak ajánlja őket

Gyuri bácsi férfitársainak azt tanácsolja, hogy különösen a prosztatabetegségek megelőzése céljából, már húsz éves koruktól kezdjenek el gyógyteát fogyasztani.

szabo gyuri bacsi
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyuri bácsi gyerekkora óta teázik, így azon kevés férfiak közé tartozik, akiknek nem kellett prosztataproblémákkal szembenézniük. A leggyakoribb „férfibaj” a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás és a prosztatagyulladás.

Mindkettő kellemetlen tünetekkel jár, és akár súlyosabbra is fordulhat. Ezt a két problémát is - ahogy minden betegséget - a megelőzéssel lehet leginkább kiiktatni.

Melyek a férfiak gyógynövényei?

A bükki füvesember férfiaknak külön teakeveréket állított össze olyan növényekből, amelyek a nemi működést szabályozó hormontermelést is serkentik. A Férfiak teáját elsősorban prosztataproblémák megelőzésére, gyógyítására és a férfiasság megőrzésére ajánlja. Az alkotóelemek között ott van a réti palástfű, mely vízhajtó, izomerősítő és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény.

Kisvirágú füzike.
Kisvirágú füzike.
Fotó: Bildagentur-online / Getty Images Hungary

Másik összetevője a kisvirágú füzike, a legtipikusabb férfibajokra alkalmazott gyógynövény, mellyel prosztata- és impotenciagondokat lehet kezelni. A teakeverékben pásztortáskahajtás is van - gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatása miatt. És ott van még az agyalapi mirigyre, így a herék működésére is ható szurokfű, amelyet a rómaiak és a görögök is a fiatal házasok koszorújába fontak, a termékenység elősegítésére.

Kisvirágú füzike

A bükki füvesember negyvenéves kortól ajánlja férfiaknak, hogy havonta egyszer-kétszer kisvirágúfüzike-teát igyanak, és ahogy idősödnek, úgy egyre rendszeresebben fogyasszák. - Hatvanéves korra már el kellene érni, hogy hetente háromszor igyunk ebből a gyógynövényből készült gyógyteából, ez a legfontosabb, amit a férfiak a prosztatájuk egészségéért megtehetnek - hangsúlyozza Gyuri bácsi.

Mikortól érdemes a férfiaknak elkezdeni gyógyteázni?

Aki a prosztatamegnagyobbodás tüneteit tapasztalja, a vizelet nehezen indul, vékony sugárban, gyakran akadozva ürül, egyszerre kevés vizelet távozik, viszont hamarosan újra jelentkezik az inger, éjszaka is, több alkalommal, akkor napi egy csésze kisvirágúfüzike-teát igyon meg. A teát étkezés előtt legalább fél órával kell meginni, és lehetőleg délután fogyasztani, ne lefekvés előtt, hisz vizelethajtó hatása van. 

GettyImages-1256356054
Fotó: gerenme / Getty Images Hungary

Elengedhetetlen heti 1-3 csésze csalánlevélből készült tea is a szervezet tisztítására, napi fogyasztásnál hat hét után tartani kell legalább négy hét szünetet.

Aki nem akar, vagy nincs módja arra, hogy a teával pepecseljen, akkor a kisvirágú füzike alkoholos kivonatából napi 1×20 csepp és a csalánlevél alkoholos kivonatából heti 1-3 alkalommal 20 csepp is fogyasztható.

Prosztatagyulladás esetén

A prosztatagyulladás formája lehet akut vagy krónikus. Akut esetben a vizeletürítés nehézkes, fájdalmas, égő érzéssel párosul, és emellé még láz is társulhat. Krónikus gyulladás esetén a fájdalom kevésbé intenzív, de elhúzódó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Prosztatagyulladás esetén Gyuri bácsi a Kamillás teakeverékét ajánlja inni napi 1-3 csészével étkezések között. De ez „csak” a gyulladás kezelésére hatékony, természetesen ezzel párhuzamosan a fent említett Kisvirágú füzikés teakeverék is fogyasztandó napi egy csészével a délutáni órákban. 

Ha a bajok állandósulnak vagy súlyosbodnak, ajánlott felkeresni urológus szakorvost. Az általa előírt kezelés mellett is ihatóak a fent említett teák és tinktúrák. 

Nem csak a hátfájás jelez prosztatarákot: 5 tünet, amikor orvoshoz kell fordulni

A prosztatarák gyakran tünetmentesen jelentkezik, de vannak olyan jelzései a szervezetnek, amiből lehet következtetni a betegség meglétére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük