Rákellenes, emésztésjavító, immunerősítő
Mi az?
Ismerd meg a probiotikumok rendkívül jótékony hatását, melyet az egész szervezetre gyakorolnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Probiotikumoknak nevezik mindazokat a jótékony baktériumokat, melyek az emberi szervezetben élnek. Többnyire Lactobacillus, Streptococcus és Bifidobacterium fajok ezek, melyek az emésztésben fontos szerepet játszanak.

Az emésztőrendszer segítői

A mai táplálkozási szokások nem kedveznek az immunműködésben is fontos szerepet játszó bélbaktériumok életfeltételeinek, így a normális emésztésnek sem. Azokban az ételekben, melyeket nap mint nap magadhoz veszel, az ipari méretű feldolgozás miatt számos segédanyag van jelen. Ilyenek az antibiotikumok, a hormonok, valamint az étel érzékszervi hatását fokozó, ám beltartalmi értékeit rontó kémiai anyagok.

Az állományjavítók, a színezékek, a tartósítószerek maradványai mind károsak, mert megváltoztatják az emésztőrendszerben élő baktériumflóra ideális összetételét. Ugyanezt okozza a stressz, a helytelen táplálkozás, egyes gyógyszeres kezelések. Mivel az immunanyagok körülbelül 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti a védekezőrendszert. A gyomor- és emésztőrendszeri panaszok mellett súlyosabb esetben bőrproblémák, sömörös, ekcémás tüneteket is okozhat a felborult egyensúly.

Az alkalmazott baktériumkultúrától függően a probiotikumok hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, illetve visszaszoríthatják a bélrendszerbe bejutott kórokozókat.

Többségük túléli az emésztést

A jótékony baktériumok kedvező hatással vannak az ember egészségére, és jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást.

A nem probiotikus joghurtok által tartalmazott élő baktériumkultúra 70-98%-a a tápcsatornán végighaladva elpusztul. Ezzel szemben a probiotikus joghurtokban, élelmiszerekben találhatók jelentős része, akár 80%-a is élő, aktív állapotban jut el a vastagbélbe, és ezen mennyiség elég lehet ahhoz, hogy az egészségre gyakorolt kedvező hatások kiteljesedjenek.

Milyen élelmiszerekben találod meg?

A probiotikumokhoz többféle módon hozzájuthat a szervezeted. Egyrészt beszerezhetsz probiotikus termékeket a gyógyszertárból, melyeket főként antibiotikumos kezelések után javasolnak az orvosok - ilyen például a Normaflore.

De számos élelmiszerrel is hozzájuthat szervezeted e jótékony baktériumokhoz. Ezek az élelmiszerek azok, melyek valamilyen erjesztéssel készülnek baktérium-, vagy baktérium- és gombakultúrák hozzáadásával. Ilyen például a savanyú káposzta vagy valamely savanyított tejkészítmény: a joghurt, a kefir vagy az aludttej.

Csináld magad!

Amennyiben probiotikus kúrát szeretnél tartani emésztésed és immunrendszered működésének támogatására, érdemes beszerezned különféle probiotikus mikrobakultúrákat, melyeket otthon szaporítva előállíthatod a szükséges készítményeket. Néhány száz forintért már beszerezhető kaukázusi és tibeti kefirgomba, melynek segítségével tejből állíthatsz elő probiotikus készítményeket.

A japán kristálygombának víz és némi cukor szolgál táplálékául, cserébe vízi kefirt készít a cukor erjesztésével, de említhetnénk még a valamivel drágább kombucha gombakultúrát is, mely szintén egyszerűen tartható konyhai körülmények között.

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Kiegyensúlyozott emésztés, erős immunrendszer

A probiotikus élelmiszerek fogyasztásával kiegyensúlyozhatod emésztésedet. Ez rövidtávon akadályozza a lebontó és kórokozó baktériumok fejlődését. Fogyassz élőflórás joghurtokat, ha gyakran küzdesz székrekedéssel. De akkor is hasznos lehet a probiotikus ételek fogyasztása, ha antibiotikum-kúrát követő vagy utazáskor előforduló hasmenésben szenvedsz.

A probiotikumok hosszabb távon erősítik az immunrendszert, így komoly szerepük van a rákmegelőzésben. Orvosi kutatások eredményei szerint növelik az immunrendszer helyes működéséhez létfontosságú T-sejtek számát. Ugyanakkor fokozzák a kórokozók lebontásában szerepet játszó falósejtek, a makrofágok aktivitását.

Emellett jó hatással vannak a húgy- és ivarszervi betegségek gyógyulására, de akár a hüvelyi fertőzésekre is. Fogyasztásukkal csökkenthető a koleszterinszint, a tejérzékenység, valamint az IBS - irritábilis bél szindróma -, sőt, a fekélyes vastagbélgyulladás tünetei is enyhíthetők.

Ezt is szeretjük