Meddőség, elhízás, szőrösödés
A policisztás ovárium szindróma tünetei
A veszélyes kór akár meddőséget és cukorbetegséget is okozhat. Ismerd meg a figyelmeztető tüneteket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A policisztás ovárium szindrómára leggyakrabban akkor derül fény, amikor valaki meddőség miatt fordul orvoshoz. Pedig az alapvetően nőgyógyászati betegségként számon tartott kór nem a nemi szervek megbetegedése, ez csak súlyos következményként alakul ki.

A policisztás ovárium szindrómát leggyakrabban az inzulinrezisztencia, a szervezet egyfajta anyagcsere-zavara okozza, ami abból áll, hogy sejtjeid érzéketlenek az inzulinra, ezért a hormon folyamatosan túltermelődik. A szervezet rendellenes működése a korai szakaszban is súlyos következményekkel jár, később azonban inzulinfüggő cukorbetegséghez vezethet, miután szervezeted inzulinkészlete kimerül. Ha azonban nem a tüneteket, hanem az okokat próbálod meg kezelni, nem csak a cukorbetegséget, de a lombikbébiprogram idegőrlő passióját is elkerülheted.

A láthatatlan kór

Hazánkban mintegy félmillió regisztrált beteg van, azonban a policisztás ovárium szindrómában szenvedők száma ettől jóval magasabb. A betegséget ugyanis nagyon nehéz felismerni, mivel semmilyen fájdalmas tünettel nem jár, testi jeleit pedig többnyire még az orvosok is más egészségügyi probléma következményeinek tudják be.

Tünetek

  • Elhízás
  • Zsíros nyak szindróma
  • Szőrösödés
  • Férfias kopaszodás
  • Zsíros bőr, akné
  • Rendszertelen menstruáció

A felismerést az is nehezíti, hogy a betegség nem mindig jelentkezik teljes formájában. A tipikusan férfias, főleg has- és deréktájon jelentkező súlyfölösleg bár gyakori, nem minden betegre jellemző, azonban olyan is akad, akinél a nőgyógyászati tünetek nem jelentkeznek. A policisztás ovárium szindróma kimondottan metabolikus eredetű változatával csak az utóbbi években kezdtek foglalkozni. Mivel ebben az esetben a meddőség sem áll fenn, a betegség tettenérése még nehezebb: általában a rendszertelen menstruáció miatt készített hormonvizsgálat során derül rá fény. Bár ez a kór nem zárja ki a teherbeesés kockázatát, önmagában az elégtelen inzulinműködés vagy a túlsúly is megnehezítheti a baba kihordását, ami miatt kezelésére legalább annyi figyelmet érdemes fordítani, mint a meddőséget okozó cisztákra.

Zsákutcák a diagnózis során

A helyes kórkép felállítása sajnos rengeteg nehézségbe ütközik. Felderítéséhez számos olyan vizsgálatra van szükség, ami nálunk nem tartozik a rendszeres orvosi szűrővizsgálatok közé, úgyhogy, ha a tünetek alapján arra gyanakszol, hogy policisztás ovárium szindrómában szenvedsz, neked kell kitartó utánajárással elvégeztetni a vizsgálatokat. A fáradtság azonban megéri, mert egy körültekintő laborvizsgálat vagy egy terheléses vércukorszint-mérés még mindig kevésbé megterhelő fizikailag és mentálisan, mint a meddőség miatti vizsgálatok egész sora, vagy a túlsúly következtében torzult önkép.

Ha menstruációs zavaraid már serdülőkorod óta fennállnak, de egyáltalán nem vagy túlsúlyos, érdemes egy hüvelyi ultrahangot csináltatnod. A vizsgálat során a nőgyógyász meg tudja állapítani, hogy a petevezeték körül találhatóak-e ciszták, amik a peteérést gátolva meddőséget okozhatnak. A végeredménytől függetlenül mindenképpen szükség van laborvizsgálatra is. A cisztákról ugyanis kiderülhet, hogy nem a policisztás ovárium szindróma következményei, de negatív lelet esetén a laborvizsgálat még kimutathat elégtelen hormonszintet. Ez esetben a következő lépés a terheléses vércukorszint-mérés, melynek során félóránként szőlőcukros vizet kell innod, és összesen négyszer vesznek le vért. A terheléses vércukorszint-mérés során kiderül, ha inzulinszinted nem megfelelő, és ez alapján már nagy biztonsággal felállítható a diagnózis.

Kezelés

Nemcsak a betegség felfedezése, egyelőre a kezelése is komoly nehézségekbe ütközik. Amit mindenképpen meg kell tenned, az az életmód- és étrendváltás. Több mozgással, illetve erőteljesen zsírszegény, ám rostban gazdag étrenddel csökkentheted szervezetedben a vérzsírt, ezáltal pedig a koleszterint.

Folytass szénhidrát- és kalóriaszegény diétát, amivel a cukorbetegséget is megelőzheted! A betegség azonban elkerülhetetlenül hatással lesz egész életedre. Ha a policisztás ovárium szindróma meddőséget okoz, a teherbe eséshez feltétlenül szükséged lehet gyógyszeres kezelésre. A probléma azonban az, hogy a metformin származékok, amik megoldást jelenthetnének az inzulinrezisztencia okozta betegségben szenvedőknek, hivatalosan csak másodlagos diabétesz ellen írhatóak fel, azonban szerencsére nem lehetetlen hozzájutni.

Ezt is szeretjük