Idén már hárman belehaltak! Figyelmeztet az ÁNTSZ
Hőségben nagyobb a veszély
Kánikulában nagyobb esély van a permetszer okozta mérgezésekre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A permetezéssel kapcsolatos munka- és egészségvédelmi előírások betartására figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ.

Jelezték: idén eddig 84, növényvédőszerrel történt mérgezési esetet jelentettek be Magyarországon, ebből három végződött halállal.

Kánikulában gyakoribbak a permetszer okozta mérgezések

A napok, hetek óta tartó kánikula meggyorsítja a rendszerint késő nyáron, ősszel érő gyümölcsök, zöldségfélék beérését. Különösen fontos ilyenkor, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet kapjanak a használati utasításban foglalt, illetve a munka- és egészségvédelmi előírások - írta az ÁNTSZ az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A gyerekekre különösen veszélyes

Rámutattak: ebben az időszakban egyébként is megszaporodik a permetszerrel történő - különösen a kisgyermekeket érő - véletlen mérgezések száma. Ezek csaknem felét - 45%-át - a 14 év alatti, ezen belül magas arányban az egy és négy év közötti gyermekek szenvedik el. Ők gyakran óvatlanul szedik a fáról, bokorról az érőfélben lévő gyümölcsöt.

Sokszor a mosás sem segít

Ha a permetezés utáni - élelmezés-egészségügyi - várakozási idő nem járt le, hiába mossák meg fogyasztás előtt a permetezett gyümölcsöt, az akkor is káros lehet az egészségre, számos növényvédőszer ugyanis felszívódik, így mosással nem távolítható el - emelte ki a tisztiorvosi szolgálat.

A permetszermérgezés okai

Nem megfelelő tárolás

A növényvédőszerekkel történő mérgezések másik gyakori oka a nem megfelelő tárolás és használat. Példaként említették a védőruha nélküli permetezést, továbbá azt, hogy a megmaradt permetlevet gyakran nem erre a célra szolgáló edényben, hanem például ásványvizes, üdítős palackban tárolják, majd abba véletlenül beleisznak.

A használati utasítás be nem tartása

Azokat a gazdákat, akik a szüretelés előtti utolsó hetekben permetezéssel kívánják megóvni növényeiket a kártevőktől, az ÁNTSZ arra figyelmezteti: a növényvédőszerek különböző erősségű mérgek, különösen fontos, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsanak a használati utasítás, a munka- és egészségvédelmi előírások betartására.

Veszélyes anyagok az élelmiszerekben

A permetszereken túl számos olyan vegyület is található az élelmiszerekben, melyek fokozzák a rák kialakulásának kockázatát. Tudj meg róluk többet!

Telefonon is kérhetsz segítséget

Az ÁNTSZ közleményében arra is kitért: mérgezés gyanúja esetén a nap 24 órájában hívható az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-20-11-99-es, ingyenes zöldszámon, itt a várható tünetekről, az elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Ezt is szeretjük