Bizsereg a bőröd? Idegrendszeri károsodást is jelezhet
Nagyon komoly betegség, a perifériás neuropátia előjele is lehet ez a tünet, figyelj oda rá!

nagykep?cikkid=170844&kep=bokaizulet-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség egyik igen veszélyes szövődménye a trophikus fekély. Ez a lábon a nyomásnak kitett helyeken, a talpon, a talp külső szélén és a lábujjakon jelentkezik. Ha ehhez fertőzés is társul, az akár az érintett végtag amputációjához is vezethet.

A nem traumás amputációk 70%-a diabéteszben szenvedőknél történik. Néhány tünet előrevetítheti a problémát, így a beteg még idejében megkezdheti a megfelelő terápiát. A perifériás neuropátiáról és a diabéteszes láb kezeléséről dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa tájékoztatott.

Mi az a perifériás neuropátia?

A perifériás neuropátia az idegrendszeri károsodás részjelenségeként kialakuló tünetegyüttes. Leggyakrabban cukorbetegeknél alakul ki. Maga az állapot az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodását jelenti, és az esetek többségében szimmetrikusan a lábakon jelentkezik.

A cukorbetegek kezdetben bizsergésről, égő érzésről, valamint zokni- vagy kesztyűszerűen jelentkező érzéskiesésről számolnak be. Erős fájdalom esetén fájdalmas neuropátiáról van szó, mely társulhat a szenzoros vagy a motoros neuropátiához.

A perifériás szenzoros neuropátia tünetei

A zsibbadás és a bizsergés a leggyakoribb tünet. A hangyamászás-érzés olyan, mintha láthatatlan kesztyűt vagy zoknit viselne a beteg. Jellemző az extrém érzékenység a különböző tapintások iránt, általában éjjel a legerősebbek a panaszok.

A normálisan nem fájdalmas ingerek fájdalmassá válnak, és külső ingertől független fájdalom is jelentkezhet. Előfordulhat még égő érzés, éles és elektromos jellegű fájdalom. A koordinációs képesség elvesztése és gyengült érzékelés, illetve teljes érzéketlenség is társulhat az állapothoz.

A perifériás neuropátia diagnosztikája

A cukorbetegeknél fontos, hogy rendszeresen, naponta önmaguk is ellenőrizzék a lábaikat. Javasolt évente az alsó végtagok vizsgálatát neuropátia tekintetében is elvégezni. Fontos a láb, kiemelten a talp vizsgálata, melynek során a bőrszárazság, az esetleg fennálló talpi fekély kerül felfedezésre.

A sudomotor, vagyis verejtékelválasztás működésének vizsgálata neuroteszttel történik. Az orvos vizsgálja továbbá a reflexeket, a vibrációérzetet, a tapintó funkciót és a hőérzetet.

Így kerülhető el

Először is a vércukorszint megfelelő beállítására van szükség, utána pedig fontos betartani az ápolási tanácsokat. Javasolt naponta lábat mosni, és alaposan szárazra kell törölni az ujjak között is a bőrt. A száraz talpat ápoló krémmel kell kenni. Nem szabad mezítláb járni.

Lehetőleg puha pamutzoknit és bőrcipőt kell hordani. Neuropátiás eltérések esetén lehetőség van diabéteszes kímélő cipő felírására is. Az esetlegesen fellépő fájdalmat is lehet enyhíteni szakorvos által javasolt készítményekkel.

Teendők a trophikus fekélynél

Amennyiben a betegnél trophikus fekély alakul ki, fontos az interdiszcipilináris, vagyis több szakterületet érintő kezelés, angiológus és bőrgyógyász, illetve sebész bevonása. Felülfertőződés esetén szükséges az erélyes és célzott antibiotikus terápia, az elhalt szövetek eltávolítása, de ezt már túlmutat a belgyógyászati kezelésen. Emellett a kezelés kiegészíthető tapasztalati alapon olyan alternatív gyógymódokkal is, mint például az antibakteriális orvosi méz vagy a lökéshullám-terápia.

Ezt is szeretjük