Optimális páratartalom a lakásban: így állíthatod be!
Őszi nyavalyák ellen
A túl alacsony, illetve a túl magas páratartalom is betegséghez vezethet. Így állítsd be rendesen!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hideg időben jólesik a felfűtött lakásba hazaérkezni, ám a meleg atmoszféra különösen kedvez a légúti és a megfázásos betegségek terjedésének.

Ha szeretnéd ezektől mentesen eltölteni az őszi szezont, akkor a lakás hőmérséklete mellett fordíts figyelmet a páratartalom beállítására is. Segítünk benne.

Az ideális páratartalom

Mint általában mindenben, a páratartalom beállításában is az arany középutat kell keresni, azaz az sem jó, ha túl száraz, de az sem, ha túl párás a szoba levegője.

Amikor a páratartalom alacsony, a nyálkahártyák kiszáradhatnak, kellemetlen szemszárazságot és köhögést okozva, ugyanis a száraz nyálkahártyán sokkal könnyebben megtelepednek a náthás, meghűléses betegségek kórokozói.

Ugyanakkor a túl magas a páratartalom szintén veszélyes a légutakra és a tüdőre nézve, különösen akkor, ha a lakásban a páralecsapódás penészedést okoz.

40-60%-os páratartalom

A szakértők szerint az egészséges felnőtt szervezet számára 40-60%-os páratartalom az optimális, míg gyerekeknél ennél picit magasabb, 60-70%-os páratartalom az irányadó. Természetesen ezt csak úgy érzésre aligha lehet beállítani, ezért érdemes beszerezni egy páratartalom-mérőt, mely már 2-3 ezer forinttól kapható.

Így párásíts!

Párásítani kétféleképpen lehet. A pénztárcakímélőbb megoldás nyilvánvalóan az, ha egy vízzel teli edényt teszel a fűtőtestre, és hagyod, hogy a víz elpárologjon. Ebbe érdemes különböző illóolajokat csepegtetni, melyekkel a légúti betegségek tünetei csökkenthetőek: a levendulából, a citromfűből, a fahéjból, a teafából vagy a grépfrútból nyert illóolaj például baktérium- és vírusölő hatással bír.

A másik lehetőség egy párásító készülék beszerzése, mely azon túl, hogy csökkenti a fűtött szoba fojtogató szárazságát, inhalálásra is tökéletesen alkalmas, ha szükség lenne rá.

A párásítás azonban csak abban az esetben működhet jól, ha megfelelő szellőztetéssel is párosul. Naponta legalább két alkalommal öt-tíz percre ki kell nyitni az ablakot, hogy az elhasználódott levegő frissre cserélődhessen. Az intenzív szellőztetésnek egyébként több előnye is van, itt olvashatsz róluk bővebben.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ne tedd!

Sokan teregetéssel próbálják orvosolni a száraz levegő okozta helyzetet, de hosszú távon ez nem kifizetődő. Egyes kutatók szerint a száradó ruhákból belélegzett mosó- és öblítőszerek tüdőproblémákhoz vezethetnek, nem beszélve arról, hogy a folyamatosan 70% feletti páratartalom kedvez a gombák és így a penész elszaporodásának is. Utóbbi szintén több légúti betegség kialakulásáért felelős.

Ezt is szeretjük