Megtévesztő tünete lehet a pánikbetegségnek: lehet, hogy Conn-szindrómáról van szó
A Conn-szindrómát a mellékvesekéreg betegsége okozza, nem pszichológiai probléma.

no-szivfajdalom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erős szívdobogás, izomgyengeség és magas vérnyomás? Nem biztos, hogy - komolyabb kivizsgálás nélkül - bele kell törődni a pánikbetegség diagnózisába. Könnyen lehet, hogy a háttérben nem pszichológiai, hanem fizikális okok állnak.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa szerint alapos vizsgálatokkal utána kell járni, nem Conn-szindróma húzódik-e a tünetek mögött.

Conn-szindróma

A Conn-szindróma oka, hogy a mellékvesekéreg vagy annak daganata az egyik hormonszerű hatóanyagból, az aldoszteronból többet termel a kelleténél. Ezzel összefüggésben növekszik a szervezet nátrium- és víztartalma, továbbá ezzel párhuzamosan a szervezet az úgynevezett nátrium-kálium-pumpán keresztül káliumot veszít, ami fokozódó izomgyengeségben, sőt, a szív pumpafunkciójának gyengülésében mutatkozik meg. A nem megfelelő mélységű kivizsgálások miatt bizonyos tünetekből - erős szívdobogásérzés, érzészavarok, izomgyengeség - akár pánikbetegségre is lehet következtetni. Mielőtt azonban kizárólag a pszichiátriai kezelésben bízna a beteg, érdemes egy alapos kardiológiai vizsgálatot is végeztetni.

- A diagnózis felállítása és a vizsgálatok során feltűnhet a kevésbé vagy kifejezettebben magas vérnyomás és a látszólag ok nélkül alacsony káliumszint. Az is kiderülhet, hogy a szívdobogás érzését valódi ritmuszavar, pitvarfibrilláció váltja ki. Ez utóbbi akár tünetileg is kezelhető, de fontos kideríteni, mi a kiváltó ok. A "szokásos" alapbetegségek ugyanis nem minden esetben vannak jelen, ezek közé tartozik például a koszorúér- vagy pajzsmirigybetegség - hangsúlyozza Vaskó doktor.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a magas vérnyomással élő betegek körülbelül 0,5 százalékánál állítható fel a Conn-szindróma diagnózisa. Az ilyen betegek 80%-ának aldoszteront termelő, jóindulatú mellékvesekéreg-daganata van, ötödük betegségének hátterében viszont a hormont termelő sejtek ismeretlen eredetű diffúz megnagyobbodása áll. Az érintettek körülbelül 1%-ánál rosszindulatú daganat okozza a problémát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen vizsgálatokkal igazolható a gyanú?

- Elsősorban fontos a megfelelő laborvizsgálat, mely többek közt a szérum kálium- és nátriumszintet nézi, ezen kívül az aldoszteronszintet, valamint a plazma renin szintjét is fontos monitorozni. Bizonyos vérnyomáscsökkentő vagy vizelethajtó gyógyszerek szedése befolyásolhatja a hormonvizsgálatok eredményeit, így ezek szedését már hetekkel a vérvétel előtt abba kell hagyni, illetve erről egyeztetni kell a kardiológussal - ismerteti dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. Az EKG-ből is következtetni lehet az alacsony szérum káliumszintre. Bizonyos esetekben szükség lehet CT-vizsgálatra, angiográfiára, esetleg katéteres vizsgálatra a mellékvesekéreg feltérképezése miatt. 

Vaskó doktor szerint a nem egyértelmű tünetek okának beazonosításakor fontos az orvosi tapasztalat, a teljes fizikai-lelki alkat figyelembevétele is. Ha valaki ilyen jellegű tünetekkel rendelkezik, de ránézésre is nyugodt, kiegyensúlyozott személyiség, érdemes szervi okok után kutatni. Ha pedig beigazolódik a Conn-szindróma jelenléte, léteznek gyógyszeres megoldások az aldoszterontermelés normalizálására, ami kiegyensúlyozhatja a káliumszintet és a vérnyomást is. Ugyanakkor az esetek egy részében csak sebészeti úton rendezhető az állapot. 

Ezt is szeretjük