Szorongás vagy pánikbetegség?

Lassan már attól pánikba esünk, ha meghalljuk a pánik szót. Egyre többen kérdezik aggódva: lehet, hogy pánikbeteg vagyok?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pánik és pánik

Klein kutatóelme volt, és a botanikusok aprólékosságával mutatta ki, hogy a pánikrohamból többféle létezik.

 • Az egyik olyan, ami derült égből villámcsapásként érkezik: nincs előjele, előzetes szorongás, aggodalom, külső kiváltó inger. Elnevezte spontán pánikrohamnak.
 • A másik a felszínesen szemlélődő számára nagyon hasonló a spontán rohamhoz, de valójában egészen más természetű. Ezt fóbiásoknál lehet tapasztalni, vagyis olyan embereknél, akik – mondjuk – félnek a lifttől, a póktól, a víztől vagy éppen a metrótól. Ez a roham a félelemmel indul, és valójában nem más, mint intenzív szorongásroham. Ezt a pánikot elnevezte ingerhez köthető pánikrohamnak.

A dolog kezdett egyre bonyolultabbá válni, és már ekkor sejthető volt, hogy a jövő pszichiáterei nem bíbelődnek ilyen részletekkel. A pánik az pánik! Ám, ha csak arra gondolunk, micsoda különbség tüdőgyulladásban vagy tüdőrákban szenvedni, mennyire eltérő kezelést is igényel a kétféle betegség hatékony gyógyítása, akkor talán mégiscsak veszünk egy nagy levegőt, és próbáljuk megérteni a különbséget.

Pánik és evolúció

Spontán pánik:

 • Nem kíséri szükségszerűen félelem.
 • A félelem a tünetmegjelenési sorrendben hátul áll.
 • Légzési nehézséggel és szívtünetekkel indul, és csak aztán alakul ki kapkodó légzés.
 • Hagyományos antidepresszánsok kivédik a rohamot, szorongáscsökkentők nem.

Ingerhez kötött pánik:

 • A félelemélmény meghatározó.
 • A félelem megelőzheti a rohamot.
 • A kapkodó légzés a jellemző.
 • Szorongáscsökkentők kivédik a rohamot, hagyományos antidepresszánsok nem.

Az evolúció során sokféle veszélyhelyzet előtt állt már az ember, és ezekre örökletessé vált túlélőstratégiái alakultak ki. Az egyik veszélyhelyzet a fulladás. Ha például az ember víz alatt van, mondjuk, búvárkodik, és elfogy a levegője, hiába akarna a víz alatt levegőt venni, ezt az önvédelmi reflexe megakadályozza, és egyúttal hirtelen menekülésre ösztönzi, ezért felúszik a felszínre, és ott kapkodva kezdi venni a levegőt, hogy megszüntesse az oxigénhiányt. Mindez reflexes folyamat, nincs is benne semmi ijesztő. Ám ha ugyanez búvárkodás nélkül, mondjuk, esti tévézgetés közben alakul ki, hát jogos a rémület: „Na, itt az infarktus!"

Akadályozó szorongás

A helyzethez vagy ingerhez kötött pániknak merőben más az evolúciós haszna. A szorongást arra találta ki a természet, hogy figyelmeztessen minket a veszélyre, illetve erős szorongással megakadályozzon abban, hogy – mondjuk – egy veszélyes állathoz, szakadékhoz, mély vízhez közel menjünk. Persze a fóbiák mindig eltúlzottak, hiszen a házipók senkire sem szokta rávetni magát, és a békák is ártatlan jószágok, legalábbis hazánkban. Őseink bizonyára veszélyesebb változataikkal találkoztak...

A közlekedési fóbiák szintén ősi félelmekre vezethetők vissza, a bezártság, a menekülésben való akadályoztatás miatt. Jól látható tehát, hogy a spontán pánik téves oxigénhiány-észlelésre kialakuló reflexes viselkedés, amely vezethet félelemhez is, míg a fóbiás szorongásrohamnak semmi köze sincs az oxigénhiányhoz. Ha egy inger kiváltotta pánikrohamban valaki kapkodni kezdi a levegőt, az azért van, mert a szorongás heves szívdobogással és kapkodó légzéssel jár. Ezt nevezzük vészreakciónak, vagyis ekkor a szervezet felkészül az izommunkára, a menekülésre vagy támadásra.

A gyógyszeripar üzletet szimatol…

Amíg Klein a pániktípusaival bíbelődött, a gyógyszeripar felkapta a fejét. Micsoda? Ez az új szer, ez az imipramin hatásos a „pánikban”? Klein próbálta lehűteni őket, hogy csak a spontán pánikban, hangja azonban elveszett abban az üdvrivalgásban, amely az új, százmilliárdos piacot üdvözölte. A pszichiátria bibliájában, a DSM betegségleíró rendszerben megjelent a pánikroham leírása, felsorolva a tapasztalható tüneteket:

 • szívdobogás
 • verejtékezés
 • kapkodó légzés
 • szédülés
 • látászavar
 • hasi diszkomfort
 • halálfélelem

A „spontán” rohamok elkülöníthetésére a korábbi változatokban még ott szerepelt a „spontán” kitétel mint a rohammal szemben felállított kritérium. Később ezt kicserélték „váratlan”-ra.

Az utóbbi negyven évben csak vájt fülű kutatók értik a különbséget a kétféle pánik között, pedig ennek óriási jelentősége van/lenne a betegek kezelésében. A spontán pánik, amely eléggé ritka, talán valóban gyógyul az ős-antidepresszánsokra. Talán – mert utólag azért itt is felmerültek erős kételyek. De az inger kiváltotta szorongásrohamból álló pánik – amiből a legtöbb van a rendelőkben – nem reagál antidepresszánsokra! Nyugtatók képesek csökkenteni a rohamot, hiszen szorongáscsökkentők. De ez nem gyógyulás, hiszen csak tüneti kezelés, ráadásul a szorongáscsökkentők hosszú távú szedése függéshez, memóriaproblémákhoz, teljesítményromláshoz vezet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor a saját test a fóbiás félelem tárgya

A legtöbb „pánikos” nem a póktól, nem a mélységtől fél: félelmének tárgya saját teste: nem „kívül” van, hanem magában a testben, testi tünet vagy gondolat formájában. Ha valaki megtanult félni a rohamtól, attól kezdve éberen figyel: nincs-e a roham kezdetére utaló jel. És hát persze könnyen találni ilyet, hiszen – mondjuk – az ijedtségtől nagyot dobban az ember szíve, a boltban verejtékezni kezd, a sorban álláskor türelmetlenségében izgatottá válik…

Mindezeket a roham kezdetének értékelve hirtelen erős szorongás lép fel – és ez maga a roham! Sokszor olyan gyorsan játszódik le mindez, hogy joggal véli valaki rohamát „spontánnak”. Ám gyakorlott pszichológus gyorsan kideríti, hogy itt önrontó körről van szó: a rohamtól való félelem kihegyez minket bármi „gyanús” testi történésre, és amint felfedezünk egyet, máris intenzív szorongást produkálunk.

Olyan gyógyszert még nem találtak ki, amely ezt a téves gondolkodást, félreértelmezési hajlamot célzottan meg tudná változtatni. Téves gondolatok ellen csak helyes gondolatokkal lehet küzdeni. A pszichoterápiák egyik modern változatának, az úgynevezett kognitív viselkedésterápiának a célja kettős: segít feltárni a betegnek, hogyan „csinálja” magának a rohamot, vagyis milyen téves hiedelmei váltják ki szorongásait. Ez a kognitív – megismerésre ható – rész.

A viselkedésterápia lényege pedig, hogy a félelmet keltő helyzetekhez – metró, tömegközlekedés, lift – tapadó félelmet különféle technikákkal hatástalanítsa. A közönséges pánik tehát nem más, mint szorongás. Krónikus betegséggé a félrekezelésétől és a misztifikálásától válik!

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin júniusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Ésszerű fogamzásgátlás
Soha többé lábgombát!
Ne izzadjunk!
Érhálóban
Szívügyünk
Neurálterápia női bajokra is
Örömteli mozgás

Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Puffasztók és apasztók »

OLVASD EL EZT IS!

no szomor
 • menstruáció
 • női egészség

A menstruációs panaszok lelki háttere

Ezt is szeretjük