Így jelzi a bőr a pajzsmirigybetegséget: a kéz és a láb túlzott izzadása is jelezheti a bajt
A pajzsmirigy működésének zavarára a bőr is sokféleképpen hívhatja fel a figyelmet.

kéz láb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hormonális rendszert érintő zavarok az egész szervezet működését befolyásolhatják, és testszerte látható elváltozásokhoz vezethetnek. Ez alól a pajzsmirigybetegségek sem jelentenek kivételt.

A tünetek alapján mégsem mindig egyszerű a kórkép beazonosítása, hiszen azok meglehetősen szerteágazóak és általánosak lehetnek. A pajzsmirigyproblémákkal élők jellegzetes panasza például a testsúly változása, a menstruációs zavar, a haj és a körmök állapotának romlása, azonban a bőr is felhívhatja a figyelmet a szerv rendellenes működésére.

Pajzsmirigybetegségek bőrtünetei

A nyak elülső részén, a pajzsporcon elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, a pajzsmirigy a hormontermelésen keresztül nélkülözhetetlen szerepet tölt be az anyagcsere szabályozásában, jóformán minden szervre hatással van.

Amennyiben túl sok hormont termel, túlműködésről, vagyis hipertireózisról, ha pedig túl keveset, alulműködésről, hipotireózisról van szó. A két állapot jellegzetesen eltérő tüneteket okoz, míg az előbbi egyebek mellett az anyagcsere felgyorsulásával, fogyással, nyugtalansággal, szapora szívveréssel és ingerlékenységgel, alvászavarokkal járhat, utóbbira a fáradtság, lassabb anyagcsere és szívverés, hízás, depresszió és székrekedés jellemző többek között.

A pajzsmirigy-túlműködés a következő bőrtünetekkel járhat:

  • kipirulás, főleg az arcon és a kézen,
  • meleg, nedves bőr,
  • a bőr elvékonyodása,
  • a kéz- és lábfejek túlzott izzadása.

A hipertireózist kísérheti a pajzsmirigy látható megnagyobbodása, golyva, más néven strúma. A kórkép hátterében állhat a pajzsmirigy gyulladása, a szervezet magas jódszintje, az agyalapi mirigy a szerv hormonelválasztását serkentő hormonjának túltermelődése, valamint autoimmun betegség, a Graves-Basedow-kór. A fokozott mentális és fizikai igénybevétellel járó időszak is növeli a rizikót.

A pajzsmirigy-alulműködésre a következő bőrelváltozások hívhatják fel a figyelmet:

  • száraz, durva tapintású bőr,
  • sápadtság,
  • puffadtság,
  • a tenyerek és a talpak sárgás elszíneződése,
  • hideg kezek, lábak,
  • lassú sebgyógyulás.

A hipotireózist is kísérheti golyva. Pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet a szerv egy részének eltávolítása, általában fertőzés következtében kialakuló gyulladás, jódhiány, autoimmun betegség, például a krónikus gyulladással járó Hashimoto thyreoiditis, de lehet veleszületett probléma is.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

További látható elváltozások

A pajzsmirigyzavar a hajat, a körmöket és a hajas fejbőrt is érintheti. A haj többnyire elvékonyodik, töredezetté válik, sokan a hajhullás tapasztalásakor észlelik, hogy valami nincs rendben. A szemöldök is megritkulhat, a fejbőr száraz, viszkető lehet. A körmök könnyen törnek, elemelkedhetnek a körömágyról.

A fenti tünetek hátterében más betegségek, tápanyaghiányok is állhatnak, fontos, hogy az érintettek orvoshoz forduljanak velük. Pusztán a panaszok alapján nem állítható fel a diagnózis, ultrahangra és a hormonszintek vizsgálatára is szükség lehet.

Egészséges ételek, amik mégis ronthatják a pajzsmirigy működését

Az étkezés a pajzsmirigy épségének szempontjából is kulcsfontosságú, vannak bizonyos táplálékok, amelyek bár kifejezetten egészségesek, ezen a téren mégis problémához vezethetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük