Igazi szenzáció Magyarországon: vágás nélkül tudják ezentúl műteni a betegséget

Nagyon sokaknak okoz problémát, és ezentúl nem kell felnyitni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Közép-Kelet Európában egyelőre kizárólag Magyarországon végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek, vagyis a strúmának a rádiófrekvenciás ablációval történő, nyitott műtét nélküli kezelését.

Hatalmas előrelépés a medicinában, hogy a pajzsmirigy jóindulatú göbjei is kezelhetők altatás és a nyaki terület felnyitása nélkül ambulánsan. Nemcsak belföldről, hanem a régióból is egyre több beteg veszi igénybe a módszert, amely kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat. A szakemberek szerint az eljárás hamar el fog terjedni a hazai egészségügyben, akárcsak a nyugat-európai országokban.

Az abláció lesz a megoldás

Itthon még új eljárás a pajzsmirigygöb rádiófrekvenciás ablációval - RFA - végzett kezelése, tájékoztatott a Premier Med Egészségközpont igazgatója, Gátay Katalin. A metódus során vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket.

Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb és ambuláns megoldást. Óriási innováció, hogy a vágással, altatással és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtétet kiválhatja ez a minimálisan invazív kezelés.

Nyugaton már bevett eljárás a termoabláció

Prof. dr. Balázs Csaba endokrinológus, belgyógyász szakorvos és immunológus felhívta a figyelmet arra, hogy a jóindulatú pajzsmirigygöbök okozta problémákra több nyugat-európai országban már 2006 óta jelent megoldást a beavatkozás.

A termoabláció már régóta bevált módszer a különböző betegségek kezelésében, számos területen alkalmazható, ahol képalkotó vizsgálat során úgy lehet eljuttatni egy tűt a gyógyítani kívánt részhez, hogy ne sérüljön más szerv. A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai a célpontok, de jóindulatú elváltozások is kezelhetőek vele.

Étkezéssel a pajzsmirigybetegség ellen

Különböző gyógynövények, ételek és italok enyhíthetik a pajzsmirigyproblémák esetén fellépő tüneteket, persze nem kiváltva az orvosi kezelést.

Ebből igyál hasi hízás ellen: ha a pajzsmirigyed okozza, sokat segíthet!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Visszérproblémáknál is megoldást jelenthet

A metódus visszérproblémákra is megoldást nyújt, és az endovénás rádiófrekvenciás ablációt már több mint 15 éve használják az érsebészetben. A régióban a magyar orvosok megint éllovasok egy területen, hiszen a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek rádiófrekvenciás ablációval történő hatékony és kíméletes kezelése nemcsak hazánkban, de egész Kelet-Közép Európában hamar el fog terjedi.

A pajzsmirigyprobléma jelentős károkat okoz

A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatra, ezáltal az egész szervezetre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú. A pajzsmirigyproblémák népbetegségnek számítanak, és egyik gyakori formájuk a pajzsmirigy göbös megbetegedése.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ezt okozhatják hormonális problémák, öröklött tényezők, jódhiány vagy akár terhesség is. A pajzsmirigygöbök nem csupán esztétikai gondot jelentenek a nyak elülső részén megjelenő duzzanat miatt, hanem a hideg göbök esetében fennáll a daganatos átalakulás veszélye. A meleg göbök pajzsmirigy-túlműködést okozhatnak, ami erős szívdobogással, ritmuszavarral, esetleg fogyással is járhat.

Sok területen lehet alkalmazni az új eljárást

Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa elsőként végezhette el ezt a beavatkozást az országban. Elmondása szerint hatalmas előrelépés az, hogy a műtét ambulánsan végezhető, nincs vágás a nyakon, ezért nem okoz erős fájdalmat és mozgási nehézséget sem.

Nincs szükség hagyományos műtétre

Így a beteg akár a beavatkozás után egy-két nappal visszatérhet a megszokott életviteléhez. A módszer alkalmazása során a nemzetközi ajánlások az irányadóak, vagyis a műtét csak jóindulatú göbök esetében végezhető. Szintén alkalmazható, ha túl gyorsan növekszik, és így esztétikai, vagy nehezen viselhető hangulati, lelki problémákat okoz.

Hatékony lehet az új módszer a fokozott pajzsmirigyműködést okozó göböknél, az úgynevezett autonóm adenómáknál is, valamint olyan esetekben, ahol az altatásban végzett nyitott műtét túlságosan kockázatos lenne.

Minden hagyományos műtét kockázatokat rejt magában

Ha valaki korábban már átesett pajzsmirigyműtéten, akkor a hegesedés miatt a szövődmények kockázata magasabb. Az ő esetükben az endokrinológus gyakran javasolja a vágás nélküli, ambulánsan végzett beavatkozást, hiszen a rádiófrekvenciás abláció rendkívül biztonságos.

A nagy betegszámon végzett felmérések alapján az előforduló komplikációk aránya alig több mint 1%, melyek döntő többsége magától rendeződik, és semmiféle további kezelést nem igényel. A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, így fájdalom alig érezhető. Az egész beavatkozás nagyjából egy órát vesz igénybe.

Ezt is szeretjük