Ingyen jár neked is, pedig lehet, hogy nem is tudsz róla: fontos, hogy ezt elolvasd!
Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüksége legyen rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Korábban írtunk már arról, hogy ápolási díj formájában pénzbeli támogatást kaphat az, akinek beteg hozzátartozója rendszeres ápolásra szorul, és otthon tud maradni vele, nem ez azonban az egyetlen olyan segítség, melyet hasonló családi probléma esetén igénybe lehet venni.

Sokan nincsenek például tisztában azzal, hogy létezik az úgynevezett otthoni szakápolás intézménye, mely szolgáltatás a betegbiztosítás keretében díjmentesen vehető igénybe.

Mi az az otthoni szakápolás?

A többség tisztában van azzal, mit takar a hospice szolgáltatás fogalma - ezt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, haldokló személyeknek nyújtják otthonukban, testi és lelki ápolásuk, valamint szenvedéseik enyhítése érdekében -, ez azonban nem ugyanaz, mint az otthoni szakápolás.

Utóbbi esetben ugyanis nem feltétlenül gyógyíthatatlan, illetve daganatos megbetegedésben szenvedő betegekről van szó, ez a fajta szakápolás jóval inkább a kórházi bent fekvés helyettesítésére, illetve folytatásaként szolgál, legalábbis, amennyiben a beteg ellátása nem igényel orvosi végzettséget.

Az otthoni szakápolást a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén végzi el a területi ellátási kötelezettséggel működő szolgáltató szakképzett ápolója, mégpedig a háziorvos elrendelésére.

Mit foglal magában az ellátás?

Az otthoni szakápolás számos területet magában foglal, a keretein belül igénybe vehető szolgáltatások körébe tartozhat például a beteg állapotától függően a szondán keresztül való táplálás, illetve annak tanítása, a kanültisztítás, a katéterezés, a műtétek, balesetek utáni ápolás, korlátozott önellátás esetén a higiéné biztosítása, illetve a mozgás segítése, a műtéti területek ellátása, a nem szájon át adható gyógyszerekkel összefüggő feladatok ellátása, a felfekvések, fekélyek ápolása, a gyógyászati segédeszközök használatának tanítása, a fájdalomcsillapítás, valamint többek között a gyógytorna, a beszédterápia.

Mindennap házhoz jön az ápoló?

Az ápolás körét és idejét, gyakoriságát a háziorvos határozza meg, díjmentesen azonban naponta egy, három órát meg nem haladó vizit igényelhető. Egyszerre legfeljebb 14 vizitet lehet megrendelni, de az első elrendeléstől számítva 12 hónapon belül ezt további három alkalommal újra el lehet rendelni, maximum 56 vizit mértékéig.

Ha ennél is többre van szükség, kérelmet kell benyújtania a szolgáltatónak, amennyiben megfelelő kapacitás rendelkezésre állna. További információt a témában ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük