Szűrővizsgálat és labor után: itt tudod megnézni az eredményt és a felírt recepteket online

A korábbi orvosi vizsgálatok eredménye és a vények listája online is elérhető az EESZT oldalán.

gyogyszer laptop
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy szűrővizsgálat, egy nagylabor vagy akár egy röntgen után az ember sokszor türelmetlenül várja az eredmények, leletek érkezését, de akár egy baleset, egy kórházi tartózkodás után is szükséges lehet számára a zárójelentés.

Mivel azonban az egészségügyi intézmények sok esetben csak egyes órákban elérhetők, a leterheltség miatt pedig gyakran a telefonvonal is foglalt, fontos tudni, hogy betegbiztosítással rendelkezők számára minden esemény, minden adat, dokumentum, beutaló vagy vény online megtekinthető.

Egészségügyi adatok az EESZT rendszerében

Az ember egészségügyi adatai egy felületen, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, vagyis az EESZT rendszerében néhány kattintással elérhetők. Ehhez mindössze egy tajszámmal történő bejelentkezésre van szükség az eeszt.gov.hu oldalán, ügyfélkapus azonosítást követően. 

A bejelentkezés után a legfelső sorokban a páciens több opcióból válogathat, bizonytalanság esetén egyébként lejjebb görgetve a lehetőségekhez magyarázatokat is talál. Az Ellátások fül alatt, az Eseménykatalógus menüpontban például minden járó- és fekvőbeteg-szakellátó intézményben igénybe vett ellátás adata lekérhető.

Itt a kezdő- és végdátum beállításával szűrhetők az események, melyeket egymás után időrendi sorrendben listáz ki a rendszer. Az Ellátások alatt található meg továbbá az elvégzett Covid-19-tesztek eredménye is.

eeszt-4-adatok-lekerese-esemenyek

Az ambuláns laptól a laborleletekig

Az Ellátások lenyíló listájából az Egészségügyi- és betegdokumentumokat választva mindenféle lelet, ambuláns lap, vizsgálati eredmény elérhető letölthető formátumban, de a műtéti leírások, a képalkotó és szövettani vizsgálatok eredménye, az onkoteamjegyzőkönyv ugyancsak megtekinthetők itt.

eeszt-5-betegdokumentumok

A vénytörténet, a várakozó, illetve a korábban már kiváltott receptek egyaránt megtalálhatók itt egy helyen, ehhez a fenti sorból az eReceptek lehetőséget kell kiválasztani. A vényeknél az érvényességi dátumokon kívül a termékadatok is fel vannak tüntetve, így a hatóanyag és a mennyiség is lekövethető.

eeszt-6-vények

A felső sor menüpontjaiban megtalálható még többek között az eBeutalók lekérése és az Elektronikus gyógyászati segédeszköz - eGYSE - receptjeinek listája is elérhető, melyek mindegyike jól jöhet tájékozódásképpen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az EESZT rendszere nagy segítséget jelenthet, ha valaki nem tudja telefonon elérni az egészségügyi intézményt a laborleletei ügyében, esetleg saját szemmel szeretne meggyőződni a korábbi vizsgálatok adatairól, a kiadott beutalókról, a felírt és kiváltott vagy kiváltásra váró receptekről.

Személyi adókedvezmény betegségekre

100 440 forint személyi adókedvezmény jár egy évre egyes betegségek fennállása esetén.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük