Új gyógymódokat találtak a rákra: ez eddig a 7 legfontosabb orvosi felfedezés idén
Az orvostudomány korszakalkotó felfedezései sokat segíthetnek.

nagykep?cikkid=169166&kep=gyogyszerek-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2020-ra az őssejtterápiák kiszélesítése, a testrészek, szervek tömeges 3D nyomtatása várható az orvostudományban. A polipokat és tumorokat azonnal kimutató képalkotó technológiák használata is elérhető közelségbe kerül. Ennél előbb, már 2018-19-re a mesterséges intelligencia nyithat újabb dimenziókat a diagnosztikában. Mindemellett már 2017-ben is jelentős áttörés várható számos területen, számol be róla a Synexus Magyarország Kft.

A daganatos betegségek gyógyulási esélyeinek javulása

A Cleveland Clinic Journal of Medicine egyik publikációja az elmúlt évek áttöréseiről szól a rák gyógyításában. Az eddig fájdalmas biopsziákat a sokkal könnyebben elvégezhető és hamarabb kimutatható folyékony biopszia válthatja fel.

A DNS-ből vérminta alapján rákos sejteket kutató módszer korszakalkotónak kínálkozik. A tüdő-, a hasnyálmirigy- és a vastagbélrák kimutatását nemsokára már így végezhetik el.

Új kezelési mód a leukémia és a limfóma kapcsán

Míg az 1970-es években a leukémiában szenvedők csupán 6%-a érte meg a diagnózistól számított további nyolc évet, mára ez a szám 87%-ra javult. A kimerikus antigén receptor terápia segítségével az orvosok mostanra már felhasználják a páciensek saját immunsejtjeit a leukémia és limfóma elleni harcban.

A betegek T-sejtjeit eltávolítják, genetikailag módosítják, hogy megkeressék és megtalálják a rákos sejteket, majd intravénásan visszavezetik őket.

Cukorbetegség-gyógyszerek új generációja

A cukorbetegeknek kétszer akkora esélyük van a szívinfarktusra vagy a stroke-ra, mint másoknak az amerikai NIH szerint. Nemrég két új cukorbetegség-gyógyszert hagytak jóvá. A Novo Nordisk’s liraglutide hatóanyagát Victoza néven hozzák majd forgalomba, az Eli Lilly empagliflozinja pedig Jardiance néven ígéretesnek tűnik a cukorbetegséghez kapcsolódó szívkomplikációk csökkentésében.

Segítség a depressziósoknak

A depressziós betegek egyharmadának semmilyen kezelés nem segít. Sem terápia, sem gyógyszer, sem az elektrokonvulzív vagy a sokkoláson alapuló kezelések. A korábban diszkódrogként ismert ketamin azonban gyorsan javítja a tüneteket a páciensek többségénél a kezdeti tanulmányok alapján.

Biológiailag felszívódó sztentek

Amikor a szívizom vérellátását biztosító artériák összeszűkülnek vagy leblokkolódnak, akkor gyakran sztenttel nyitják meg az utat. Azonban ezek az apró, fémből készült drótháló csövek elvileg örökre ott maradnak. Az USA-ban ez nagyon elterjedt, évi hatszázezer sztentet ültetnek be, de a betegek 2%-ánál életveszélyes vérrögök keletkeznek a sztent oldalán a National Health-Lung and Blood Institute szerint. Európában pár országban már el is kezdték használni a biológiailag felszívódó sztenteket, amit az FDA is jóváhagyott.

Segítő mikrobák

Milliárdnyi segítőkész baktérium talál majd otthonra az emberi bélben azért, hogy megelőzzön, diagnosztizáljon, kezeljen betegségeket. Ez a megoldás egyfajta bioorvoslásnak fogható fel, amely új iránnyal és gondolkodással gazdagítja a medicina sokszínű világát.

3D nyomtatás az egészségügyben

Már testrészeket, szerveket, sőt, élő sejteket is lehet nyomtatni. A gyógyszereknél ugyanez a cél. A gyógyszergyártást a feje tetejére állító áttörésnél főleg a szabályozás rendszere kérdéses, hiszen így akár bárki szabadon nyomtathatna kedvére, akár otthon is. A készítmények kinyomtatásához feltétlenül szükség lenne szabadalmaztatott molekulákra, azaz a szabadságnak korlátai is vannak. Ha szabályozási oldalról sikerül megfelelő környezetet találni, akkor 2017 a próbaprojektek éve lehet.

Ezt is szeretjük