Mit jelent az orrváladék színe? Másra utal, ha sárga, és másra, ha fehér

Az orrváladék színe az aktuális betegség függvényében változhat.

GettyImages-1186418499
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orrváladék színe és állaga beszédes lehet azok számára, akik tudják, hogy mire érdemes figyelni. Az érintettek, a szakemberek és a kisgyermekes szülők számára is tájékozódási pontot jelenthet a zsebkendő tartalma.

A váladék sokféle színű lehet, nem rendelhető minden árnyalathoz egyértelműen egy-egy betegség, azonban a különbségek valamelyest segítik az eligazodást. 

Orrváladék színe

A nap mint nap termelődő orrváladék fontos szerepet tölt be, védi az orrnyálkahártyát a kiszáradástól, párásítja és melegíti az orrba jutó levegőt, távol tartja a kórokozókat és szennyeződéseket. A hideg, száraz levegő irritálja az orrnyálkahártyát, ezért a téli hónapokban fokozódik a váladéktermelődés. Ez ellen a szájat és az orrot takaró sállal lehet védekezni, így a belélegzett levegő melegebbé és nedvesebbé válik. 

Normál esetben a váladék áttetsző, vízszerű. Betegség esetén nemcsak a mennyisége változik meg, hanem a színe is. Allergia, kezdődő nátha, illetve irritáló anyagok, például por belélegzésekor szintén tiszta orrváladék a jellemző. A fehér váladék sűrűbb, víztartalma alacsonyabb, általában azt jelzi, hogy jelen van valamilyen enyhébb fertőzés, például nátha. 

Sárga orrváladék esetén a betegség már előrehaladottabb állapotban van, a szín a fertőzés leküzdésére érkező fehérvérsejtektől származik. Még több fehérvérsejt harcol a fertőzéssel akkor, ha az érintett zöld színű váladékra lesz figyelmes. Lehet a háttérben bakteriális fertőzés és orrmelléküreg-gyulladás is. Amennyiben még 10-12 nap után is fennáll a tünet, szakemberhez kell fordulni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A piros vagy rózsaszín váladék vér jelenlétét jelzi, ami általában valamilyen, az orrot ért trauma miatt következik be. A hajszálerek az erőteljes fújástól is sérülhetnek. Amennyiben a vérzés 30 percél tovább tart, vagy légzési nehézségek kísérik, muszáj orvosnak jelezni a problémát. A barnás váladék ijesztő lehet, de többnyire egy korábbi sérülésből származó alvadt vér következménye. A dohányosok a belélegzett vegyi anyagok miatt fekete váladékkal is szembesülhetnek, olykor pedig gombás fertőzés eredménye ez a sötét árnyalat. 

Ezt nem szabad csinálni orrvérzés esetén

Az orrvérzés csillapításával kapcsolatban még mindig makacsul tartja magát néhány tévképzet, ami nemhogy nem segít a probléma megoldásában, hanem kifejezetten kockázatokkal is jár.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük