Óriási büszkeség: világhírű tudományos lapban jelent meg a magyar rákkutató, dr. Peták István cikke
Az egész világ a magyar rákkutatók eredményeit olvashatja a Nature folyóiratcsoport kiadványában.

JHcu3VWA 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyar kutatók elsők között bizonyították a mesterséges intelligencia hasznosságát a célzott daganatellenes gyógyszerek személyre szabott alkalmazásában.

A bizonyítékul szolgáló tudományos eredményeket a Nature tudományos folyóiratcsalád NPJ (Nature Partner Journal) Precision Oncology kiadványában közölték a kutatók.

A magyar rákkutatókon a világ szeme

- Nagyon boldog vagyok, hogy berúgtuk a gólt! - nyilatkozta dr. Peták István rákkutató. - Nagyon fontos volt, hogy egy rangos, tudományos folyóiratban publikáljuk az eredményeinket, hiszen így sok kutatóhoz eljut. A lektorálás folyamata során a közleményben leírt adatok, következtetések szakmai minősége és az eredmények újdonságtartalma is ellenőrzésre kerül, ezért nyugodt szívvel hivatkozhatunk rá - tette hozzá.

Dr. Peták István cikkének magas rangú tudományos folyóiratban történő publikálása is azt jelzi, hogy az Oncompass Medicine csapata nagy jelentőségű tudományos előrelépést ért el a precíziós onkológia és a rákos betegek gyógyításának területén.

Ezt jelzi az is, hogy a tudományos közlemények hatását mérő Altmetric jelentése szerint a közlemény a megjelenés után már öt nappal a tudományos közlemények top 10%-a között van a több mint 18 millió valaha mért tudományos közleménnyel összehasonlítva.

Professzor Christophe Le Tourneau, a párizsi Curie Intézet onkológus kutatóprofesszora azt nyilatkozta: „Integrating artificial intelligence into treatment decisions in oncology. Exciting starting point with Oncompass. Congratulations, Istvan” (A mesterséges intelligencia beépítése az onkológia kezelési döntéseibe. Izgalmas kezdőpont az Oncompasszal. Gratulálok, István! - a szerk. ford.) A kutatásról szóló hírről a Curie Intézet honlapja is beszámol.

Ez azt jelenti, hogy sikerült megtalálni azt a módszert, amivel a mesterséges intelligencia felhasználható a terápiás döntések javításához. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Személyre szabott kezelések a rákgyógyításban

Ha további kérdéseid lennének, vagy rákbetegségben érintett van a családodban, akkor közvetlenül az Oncompass Medicine-hez is fordulhatsz segítségért. Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program segít abban, hogy a beteg a daganatában levő génhibák vizsgálatát követően személyre szabottan, a tudomány jelen állása szerinti legnagyobb valószínűséggel hatékony, célzott kezelést kapja meg.

Hitvallásuk, hogy egyetlen olyan rákos betegnek sem szabad szenvednie, vagy meghalnia, akin a tudomány mai állása szerint segíteni lehetne.

További információk: https://oncompass.hu/

Promóció

A cikk első szerzője dr. Peták István. Az első szerző - aki megtervezte, a kutatást irányította, és a közleményt elsősorban írta.

- A cikk első szerzőjének lenni nagy szakmai büszkeség, de számomra ennél jóval többet jelent: ötvenévesen, egy hosszú és nehéz szakmai út fontos mérföldköve, huszonöt év kutatómunka eredménye és dr. Schwab Richárd kollégámmal 18 éve alapított biotechnológiai cég munkatársainak sokéves munkája van benne. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült belőni a gólt! Azzal, hogy a közlemény megjelent, az emberiség hasznosítani tudja a kutatásaink eredményét a rák elleni harcban. Nyilvánossá tettük az eljárás mikéntjét. Ez a versenytársainkat is inspirálja majd, de az orvostudományban a gazdasági szempontok mindig másodlagosak, az etikus magatartás, ha egymást segítve versenyzünk abban, ki tud legjobban segíteni a daganatos betegeknek - világított rá dr. Peták.

Dr. Peták István és csapata elérte a célját: egy olyan módszert fejlesztettek ki, ami a beteg daganatában található egyedi génhibák alapján segíti az orvost a gyógyszer kiválasztásában.

- Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a módszerrel meg lehet gyógyítani minden daganatos beteget. Ennek még sok akadálya van. Legfőképpen az, hogy a legtöbb génhibára még nem elérhető célzott gyógyszer, és magát a módszert is tovább kell fejlesztenünk. De bízunk benne, hogy a gyógyszerfejlesztéseket is fel tudjuk gyorsítani - tette hozzá a kutatóorvos.

Ahogy elmondta, a most megjelent cikkel egy egészen új kutatási irányt nyitnak, amit reményeik szerint sok tudós, orvos fog követni szerte a világon, ami javítja a daganatos betegek kezelésének hatékonyságát.

- Óriási lépés ez számunkra, hiszen úttörőként eljutottunk a nulláról az egyre. A Nature Partner Journal Precision Oncology szerkesztői szerint más betegségek gyógyításában is hasonló módszereket kellene kifejleszteni, ezért kérték, hogy a cikket bővítsem ki úgy, hogy szélesebb orvosi kutatóközösség is megértse. A rákkutató-közösség számára a fejlesztés háttértörténetét is megírtam a Nature újságcsoport lapjaiban rákkutatással kapcsolatban megjelent cikkeinek hátterét bemutató honlapon - emelte ki dr. Peták István.

Az Oncompass Medicine egy olyan korszakalkotó kezelési, orvosbiológiai-matematikai, számítási módszert fejlesztett ki, amelynek az eredménye egy regisztrált orvosi szoftver. Ez az új, speciális számítási módszer arra irányul, hogy a daganatos betegek kezelésekor az orvosnak segítsen kiválasztani a legmegfelelőbb célzott kezelést, illetve hogy milyen biológiai és matematikai törvényszerűséget követve kell kikövetkeztetni, melyik célzott gyógyszer lesz a leghatékonyabb a rákos betegnek.

Három dologról szól a cikk: mi az orvosi módszer, hogyan hozták létre a szoftvert, amivel mint orvosi eszközzel a módszer használhatóvá válik, majd annak elemzése, hogy az eszköz milyen eredményesen működik. A cikk egyszerre mutatja be és validálja mind a módszert, mind az eszközt.

Magyarországon már elérhető az OCM módszere, hogy a magyar rákos betegek nagyobb eséllyel kaphassanak sikeres kezelést a már elérhető terápiák közötti döntésben.

Az OCM módszere különösen azért is nagy jelentőségű, mert a segítségével egyre könnyebb lesz újabb és újabb gyógyszereket, célzott terápiákat kifejleszteni, melyekhez egyre gyorsabban és olcsóbban jutnak el a betegek a világon. A legfontosabb, hogy az OCM módszere minél több beteghez eljusson a világon.

Az Oncompass Medicine eredményei a rákgyógyításban

Rákkutatóink jelenleg is küzdenek azért, hogy senkinek ne kelljen meghalnia, akinek betegségére már létezik hatékony terápia, és az onkológiai ellátásban részt vevő beteg az adott pillanatban a tudomány állása szerinti legnagyobb valószínűséggel ható kezelést kapja meg. Ebben segít az Oncompass Medicine világversenyeken elismert orvosi döntéstámogató szoftvere.

(Képek: Peták Lelle.)

Ezt is szeretjük