Mutasd a nyelved!

Elárulja betegséged

Talán nem is gondolnád, de nyelved színe, állapota olyan egészségügyi problémákról árulkodik, mint a Candida-fertőzés vagy a vitaminhiány.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyugati orvostudomány diagnosztikai szempontból kisebb jelentőséget tulajdonít a nyelvnek, mint a keleti szakemberek. Épp ezért valószínűleg te sem vizsgálod gyakran ezt a szervedet a tükör előtt. Pedig érdemes volna, mert számos hiánybetegségről, illetve szervezeten belüli fertőzésről árulkodik.

Fehér és piros foltok

A szájfekélyt - más néven aftát - a szájüregben, illetve a nyelven kialakuló apró fehér vagy piros foltokról ismerheted fel. Étkezéskor fájdalmat és kellemetlen érzést okoznak. A betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, ám annyit már megfigyeltek a szakértők, hogy stresszes időszakokban nagyobb valószínűséggel alakul ki, és érzelmi feszültség hatására súlyosbodik.

Örökletes tényezők is szerepet játszhatnak megjelenésében, mivel előfordulása családon belül halmozódást mutat. Emellett a hormonoknak is jelentős funkciójuk van a betegség kialakulásában: a szájfekély gyakran serdülőkorban jelentkezik először, de összefüggésben lehet a menstruációs ciklussal és a terhességgel is.

A kellemetlen foltok általában néhány napon belül elmúlnak. A gyógyulást elősegítheted homeopátiás szerekkel - például nátriumboricumot tartalmazó Boraxszal -, olívaolajos vagy alkoholos ecseteléssel. Ha azonban az afta nem fejlődik vissza, az valamilyen fertőzést, Crohn-betegséget vagy daganatos elváltozást jelezhet - ezért mindenképpen fordulj orvoshoz.

Fehér lepedék

A szájüreg igen fogékony a Candida albicans gomba által okozott fertőzésre. Ha nyelveden puha fehér foltok, illetve lepedék jelenik meg, és az érintett terület érzékennyé válik, joggal gyanakodhatsz. Gyakran antibiotikum-kúra, immungyengeség vagy diabétesz következtében szaporodnak el a gombák a szervezetedben. Ha tehát lepedékes a nyelved, érdemes alapos orvosi kivizsgálást kérned.

Amennyiben a Candida mögött nem húzódik meg komolyabb betegség, akkor gombaellenes szerekkel kezelhető a probléma. Kiegészítő gyógymódként szóba jöhet a homeopátia - elsősorban a Sulphur és a Calcarea casbonica. Sajnos gyakran előfordul, hogy a kórokozó újra és újra visszatér. Ebben az esetben érdemes kipróbálnod a Candida-diétát, illetve fokozott figyelmet kell fordítanod az immunerősítésre, valamint a személyi higiéniára.

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

Duzzadt nyelv

A nyelvgyulladásnak számos oka lehet. Ha megduzzad a nyelved, és a normális rózsaszínhez képest sápadtabb, a gyulladást vérszegénység okozhatja. Amennyiben viszont vöröses színű, úgy az állapot a B-vitaminok hiányára utalhat. Ezenkívül nyelvgyulladást okozhat vírus- vagy baktériumfertőzés, fűszeres ételek fogyasztása, szájvíz használata - de gyakorlatilag bármilyen irritáló anyag.

Amennyiben nyelved fakó, úgy tanácsos pótolnod a hiányzó vasat. Fogyassz sok májat, tojást, illetve állati eredetű élelmiszert. A növényi eredetű táplálékok közül pedig a csipkebogyó, a száraz hüvelyesek, a búzacsíra, valamint a szója tartalmaz sok vasat.

Ha nyelved vöröses színű, pótold a hiányzó B-vitamint. Ezt legegyszerűbben tejtermékek, valamint húsfélék fogyasztásával teheted meg. Ezenkívül remek B-vitamin-források a teljes kiőrlésű gabonafélék is.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Térképnyelv

Amennyiben nyelveden kivörösödött, térképszerű területek jelennek meg, melyeket szegély határol, és alakjuk lassan változik, valószínűleg a térképnyelv nevű ritka jelenségről van szó. Az elváltozás hátterében az áll, hogy a nyelvháton keletkező sima, fénylő foltok területén az úgynevezett nyelvpapillák lehámlanak.

A nyelven megjelenő minták állandó mozgásban vannak - míg az egyik területen hámlik, addig a másikon regenerálódik. Családi halmozódás viszonylag gyakran megfigyelhető, vagyis előfordulhat, hogy örökletes betegségről van szó. Azt egyelőre a szakértők sem tudják, miért alakul ki, mivel azonban a térképnyelv teljesen ártalmatlan, nem kell aggódnod.

Cikkünk a Családi orvosi kalauz című könyv alapján készült.

A mindenki számára közérthető, gazdagon illusztrált kiadvány kiváló szakemberek tollából született, így biztonsággal fordulhatsz hozzá betegség idején. A kézikönyv segít a tünetek felismerésében, tanácsot ad arra nézve, mikor érdemes orvoshoz fordulnod, de megtalálhatod benne a válaszokat azokra a kérdésekre is, melyeket elfelejtettél feltenni orvosodnak. A legújabb kutatási eredményekre alapozott könyv lapjait olvasva könnyebben megértheted azokat a fogalmakat, melyeket orvosod használ, hiszen egyszerű nyelvezete segíti a szakkifejezések megértését.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára 9990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük