Gombócérzés a torokban? - Daganat, gyulladás, sérülés is állhat a hátterében, ezért fontos a kivizsgálás

A gombócérzés pontos okának kivizsgálásához szakember szükséges: számos ok állhat a háttérben.

GettyImages-1156940458
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orvosok diszfágiának nevezik, ha a betegnél nyelési nehézség jelentkezik. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a hátterében.

Diszfágia esetén a nyelés nem jár fájdalommal, de az érintetteknek nehézséget okozhat akár egy falat étel vagy egy korty folyadék lenyelése is. A probléma összetett kivizsgálást igényel, mert a nyelés bonyolult folyamatában több mint ötven pár izom és ideg vesz részt. A kiváltó ok feltárásához azt a pontot kell megállapítani, ahol ez az összehangolt működés zavart szenved.

Akár egy korty folyadék is gondot jelenthet

Az első kérdés, amire választ kell találni a diagnóziskor, hogy diszfágiáról vagy gombócérzésről van szó. A diszfágia tünete lehet a rekedtség, evés közben gyakori köhögés, félrenyelés és gombócérzés a torokban. Dr. Holpert Valéria ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a gombócérzés egy másik önálló kórkép, a globus szindróma neve. A tünetei hasonlítanak, sokan jellemzik feszülő, kaparó érzésként, duzzanatként a fájdalommal nem járó "gombócot" a torokban, vagy úgy érzik, mintha egy kis ételdarab akadt volna meg a garat környékén. 

GettyImages-513730819
Fotó: Wavebreakmedia / Getty Images Hungary

A kellemetlen érzéstől a betegek gyakori nyeléssel, torokköszörüléssel igyekeznek megszabadulni. A rendszeres krákogás miatt a hangszalagokon kialakuló elváltozások tartós rekedtséghez vezethetnek. Valakinél evés közben erősödnek, másnál épp akkor csillapodnak a panaszok.

Átmeneti és tartós is lehet

A kivizsgálás során meg lehet állapítani, hogy a nyelés mechanizmusa mely ponton sérült, így közelebb kerülhetünk a diszfágia típusának meghatározásához. Az első lépés ezért a beteg kórtörténetének és tüneteinek kikérdezése. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a háttérben álló fül-orr-gégészeti okok mellett a nyelőcső területét érintő elváltozás, például gyulladás, szűkület vagy izomgörcs is lehet a nehéz nyelés hátterében. A diszfágia megjelenésében ezenkívül neurogén (beidegzési zavar) ok is állhat. Ilyen esetben az izmok és idegek rendellenes működése miatt alakul ki nehéz nyelés. 

A nehéz nyelés kapcsán felmerülhetnek helyi okok is, mint például az adott területet érintő daganatos elváltozás, strúma, gyulladás, sérülés, ezért panaszok esetén ezt is vizsgálni kell.

A mielőbbi kivizsgálás azért is fontos, mert a nehéz nyeléshez társuló gyakori félrenyelések miatt megnő az aspirációs tüdőgyulladás és a légúti fertőzések kockázata. A kellemetlen tünetek miatt pedig az evéstől való félelem, ennek következtében fogyás is jelentkezhet.

Akár daganatot is jelezhet a gombócérzés a torokban - Fontos kivizsgáltatni

Több oka is lehet a gombócérzetnek a torokban, de minden esetben fontos vele foglalkozni.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük