Akár daganatot is jelezhet a gombócérzés a torokban - Fontos kivizsgáltatni

Több oka is lehet a gombócérzetnek a torokban, de minden esetben fontos vele foglalkozni.

gombócérzet2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mintha valami a torkomon akadt volna, idegentestérzés, gombóc a torokban - sokaknak ismerős lehet a probléma, azonban csak kevesen tudják, pontosan mi is okozhatja.

A tüneteket különböző módon leírhatjuk, de akárhogyan is nevezzük, dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa arra figyelmeztet, hogy foglalkozni kell vele, mert orvosi kezelést igénylő problémák állhatnak a gombócérzés hátterében.

A gombócérzésnek több kiváltó oka is lehet

Okozhatja nem megfelelően kezelt allergia miatt hátsó garatfali csorgás, refluxbetegség, de akár a stressznek is szerepe lehet a megjelenésében. Ha ilyen panaszunk van, mindenképp javasolt kivizsgáltatni, hiszen a „gombóc” akár daganat jele is lehet, illetve pajzsmirigybetegség, szívbetegség is kiválthatja. 

gombócérzet1
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

- Ha valakinek ilyen panasza van, akkor első körben fül-orr-gégészhez érdemes fordulnia. Itt alaposan át tudjuk vizsgálni az orr, garat, gége, hangszalagok területét, így megállapítható a diagnózis, vagy meg tudjuk határozni, hogy milyen további vizsgálatokra van még szükség - magyarázza dr. Holpert Valéria.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fül-orr-gégésznél arra is fény derülhet, hogy esetlegesen az úgynevezett mandulakövek okozzák a gombócérzést. A mandulák felülete egyenetlen, belseje mély járatokkal tagolt. Itt a kórokozók és egyéb anyagok, elhalt sejtek és nyák összegyűlik, majd apró fehér foltok formájában megjelenik a mandulákban. Mandulakövek akkor keletkeznek, ha az összegyűlt anyag megkeményedik, vagy elmeszesedik. Ez rendszerint akkor következik be, ha a betegnél a mandulák krónikus gyulladása alakult ki, vagy visszatérő mandulagyulladástól szenved. A mandulakövek azonban nem jelentenek minden esetben krónikusan gyulladt, azaz gócos mandulákat.

Ilyen tünetek jelezhetik a mandulaköveket

  • Gombócérzés a torokban - olyan érzés, mintha valami elakadt volna a száj hátsó részén vagy a torokban
  • Rossz lehelet 
  • Irritáló köhögés
  • Rossz íz a szájban
  • Duzzadt és gyulladt mandulák

Ha a kivizsgálás során beigazolódik, hogy a mandulakövek okozzák a problémát, és mögötte nem idült mandulagyulladás áll, akkor némely esetben akár az otthoni praktikák is megoldást jelenthetnek - a sós vizes gargarizálás, bő folyadékbevitel, kiegyensúlyozott táplálkozás is segíthet. Ha azonban a mandulakövek nehezen hozzáférhető helyen alakulnak ki, a beteg számára zavaró tüneteket okoznak, kisebb számban fordulnak elő, akkor a mandulára gyakorolt kisebb nyomással el is tudjuk távolítani ezeket, nem lesz szükség műtéti beavatkozásra. 

7 betegség, ami torokfájást okozhat

A torokfájás hátterében nem csak légúti betegségek állhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük