Ezért nem szabad sok időt a víz alatt tölteni: 4 dolog, ami gyakran okoz fülfájást
A vízben rengeteg kórokozó, gomba, baktérium kering, így nem csoda, hogy a hallójáratba kerülve komoly gondokat okozhatnak.

nyári fülfájás okai
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a strandolás során a felázott hallójárat érzékeny bőrén keresztül a kórokozók behatolnak, gyulladást, gombás fertőzést is előidézhetnek. 

Érdemes néhány apróságra figyelni, hogy a kellemetlen tüneteket elkerüljük. Az ebben az időszakban gyakori fülészeti problémákra dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa hívja fel a figyelmet.

Fülfájást okozhat a túl sok idő a víz alatt

A külsőhallójárat-gyulladás, vagy úszófülként is ismert betegség erős fájdalommal jár, fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet előrehaladott, súlyos hallójáratgyulladás esetén. 

Mit lehet tenni?

Kezelés nélkül a fájdalom erősödésével, a gyulladásnak a környezetre való terjedésével lehet számolni, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulni, aki vizsgálat, a hallójárat kitisztítása után általában gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel, a súlyosabb esetekben rendszeres helyi kezelésre visszarendeli a beteget. Bizonyos esetekben szájon át alkalmazott antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett természetesen fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmények javasoltak. 

Használj füldugót!

A huzamosabban zajos környezetben töltött idő után - egy koncert vagy buli - másnap reggel sokan tapasztalhatnak fülzúgást, mintha az éjszaka még mindig ott morajlana a fejükben. Szerencsés esetben ez a hang a délelőtt folyamán fokozatosan megszűnik, de előfordulhat, hogy tartósan fennmarad.

Használni kell zajvédő füldugót.
Fotó: ozergok / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni?

Ha a fülzúgás nem szűnik, az éjszakai pihenést, napközbeni tevékenységeket, munkát, tanulást is zavarja, akkor mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. A fülzúgás megszüntetésére idejében megkezdett kezeléssel van a legnagyobb esély. A legjobb megelőzni a problémát. Használni kell zajvédő füldugót, különösen, ha több napon át zajártalom éri a fület, például fesztiválokon.

A fülfájás hátterében nyomáskülönbség is állhat

A repülés során jelentkező füldugulás kiváltó oka a légnyomás változása. Barotraumának nevezzük a nyomás kiegyenlítődésének zavarát, amit a búvárok is megtapasztalhatnak a vízben. 

Mit lehet tenni?

Léteznek praktikák a nyomáskülönbség gyorsabb helyreállítására, a kellemetlen tüneteket megelőzhetjük például repülésnél rágózással vagy gyakoribb nyeléssel is, ám előfordulhat, hogy a fülfájás, füldugulás hosszabb időn át sem szűnik meg, vagy repülés után vérrel festenyzett fülfolyás, erős szédülés jelentkezik, ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz!

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A fülzsírdugó eltávolítása

A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet, akik egyébként nem hajlamosak a fülzsírdugó kialakulására. Ha a felgyülemlett fülzsír nem tud eltávozni a fülből, az halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat. 

Mit lehet tenni?

Eltávolításához szakember segítségét kell kérni, mert az otthoni próbálkozások során könnyen lehet felsérteni a hallójárat érzékeny bőrét vagy beljebb tolni a fülzsírdugót. Nem érdemes tehát otthon kísérletezni, fülészeti rendelésen a hallójárat átmosásával szakszerűen eltávolítják a fülzsírdugót, és tanácsokkal is szolgálnak a megelőzésével kapcsolatban is.

Így strandoltunk az 1970-es években: forró nyarak a szocializmus idején

Igazi nosztalgikus képek örökítik meg az akkori nyarakat. A régi, forró nyarak legszebb pillanatait biztosan felidézik mindenkiben, aki akkoriban átélhette a balatoni nyüzsgést, vagy csobbanhatott egyet a medencék hűs vizében.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük