A nevetés élettani hatásai

Nevetni jó! Egy viccen, a másik emberen, de legfőképp magunkon! Nem csak a hangulatnak tesz jót, hanem az egészségedre is befolyással van!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ugye milyen jó, ha valaki mond egy klassz viccet? Vagy amikor már annyira nevetsz, hogy fáj a hasad tőle? Egy jó film, egy jó könyv, vagy akár egy vicces élethelyzet nagyon feldobja az egész napodat. A nevetés azonban nemcsak a hangulatra van hatással.

A nevetés több mint jókedv, több mint szórakozás. A nevetés élettani hatásai szebbé, egészségesebbé és hosszabbá teszik az életed. Lássuk, mi mindenre van hatással!

„Nedvdús” ember

Hippokratész nedvdúsnak nevezte azokat az embereket, akik sokat nevettek. Érdekes jelző, bár ma már tudjuk róla, hogy igaz. A nevetés ugyanis – mint azt már számos kutatás is bebizonyította – különböző nedvek és hormonok termelődésének megindítását eredményezi. Az egyik legkiemelkedőbb hatása ezek közül a boldogsághormon termelődésének drasztikus megnövekedése.

A boldogsághormonok termelődése nagyon fontos a hangulat és az életminőség szempontjából. Hatásukra ugyanis a vérben ózon szabadul fel, melynek hatására az ember egy fajta lebegő, kéjes érzetet érez. Ha a hormonok kellő rendszerességgel, vagy akár állandóan jelen vannak a szervezetben, ez a boldog, könnyű és lebegő állapot stimulálja a testet és a lelket is. A boldog emberek pedig könnyebben néznek szembe problémáikkal, szívesebben mennek társaságba, gyorsabban dolgoznak, és egészségük is jobb.

A szándékos, tudatos nevetés vagy mosolygás is segíthet a boldogsághormonok termelésében. Több kutatás is felmérte, hogy ha az ember szándékosan mosolyogni kezd, kedve határozottan javul. Mind ahogy az is örömhormont termel, ha sorban csak vidám, nevető emberekről készült képeket nézegetsz! Ha sokáig teszed, észreveheted azt is, hogy te magad is mosolyogni kezdesz hatásukra.

Csak semmi betegség!

A nevetés erősíti az immunrendszert. Egy londoni kutatás szerint – mely öt éven át figyelt meg ötezer embert – azok az emberek, akik vidámak, és elmondásuk szerint sokat is nevetnek, tizedannyiszor lesznek betegek, mint azok, akik kissé megkeseredetten élik a mindennapjaikat. A testük védekező rendszere erősebbé válik, ezáltal sokkal hatékonyabban áll ellen a betegségeknek.

Hosszú élet

A nevetés egyértelműen levezeti a feszültséget. Ezért is van az, hogy az ember egy hatalmas nevetés után szó szerint elfárad. A testedben felgyülemlett feszültség, stressz, mely addig mozgatott, és energiádat biztosította, hirtelen eltűnik, így erőkészleted lemerül.

A stressz pedig közvetetten hozzájárul az egészség idő előtti romlásához, hiszen növeli a szívbetegségek, a fekélyek, a szívroham, vagy akár a daganatos betegségek kockázatát is. Azok az emberek, akik rendszeresen és hatékonyan szabadulnak meg a munkával, családdal, tehát az egész élettel járó felgyülemlett feszültségtől, egész egyszerűen tovább – és nem utolsósorban egészségesebben – élnek.

Gyerekkorban az ember átlagosan négyszázszor nevet egy nap. Ez lehet kuncogás, kacagás, hahotázás, vagy akár csak egy elmosolyodás. Ezzel szemben felnőttkorra ez a szám 15-re csökken, holott éppen felnőttkorban lenne nagy szükség az egészség védelmére.

Miért nevess?

Azon kívül, hogy nevetni állati jó, akár egyedül kuncorászva, akár csoportosan fetrengve, a nevetésnek az előbbieken kívül még számos más hatása is van:

  • egyensúlyban tartja a vérnyomást
  • élénkíti a vérkeringést, erősíti a szívműködést
  • alaposan megmozgatja a belső szerveket, és azok vérellátottságát is fokozza
  • segít leküzdeni a félelmeket, a depressziót vagy a borús gondolatokat
  • egyfajta meditációs állapotba juttat, mely pihenteti és felfrissíti az agyműködést.
A nevetés fontos hatásainak felismerése mentén egy indiai orvos, Dr. Madan Kataria megalapította a Nevető Klubot – Laugher Club –, mely mára már világméretűvé vált. A részvétel igen egyszerű. Csak nevetni kell. Amint megtanulsz minden helyzetben nevetni, boldogabbá válsz te magad is. A nevetés ugyanis közvetlenül hat az agyra, és arra, hogy az milyen életérzést biztosít neked. Nevess magadon, másokon, a problémáidon, és persze akkor is, ha egy jó poént hallasz!

Hogyan nevess?

Nevess szándékosan, mosolyogj csöndesen, nevess sírva, hahotázz önfeledten, kuncogj szégyenlősen, bazsalyogj zavarodban. Nevess, ha szomorú vagy, ha boldog, ha álmos, ha felkeltél, vagy ha éppen barátaiddal vagy. Nevess egy viccen, nevess a másikon, ha megbotlik, nevess magadon, ha a fehér blúzodra borult a kávé, nevess, ha a metró rád csukja az ajtót, vagy ha a láthatatlan parkolóőr kis csomagot rakott a szélvédődre.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne felejts el annyira nevetni, hogy fájjon, hogy már könyörögj egy kis szünetért, hogy a földön fetrengj, vagy a billentyűzetre borulj. Mindegy, hogyan, mindenhogyan, akárhogyan!

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük