A nem alkoholos zsírmáj okai: tünetek nélkül, évekig rombolhat

A zsírmáj kialakulásának kockázata kettes típusú cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén is megnőhet.

zsírmáj nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztenciával küzdők és a 2-es típusú cukorbetegséggel élők körében komoly kockázata van a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának. Nagyon sokat lehet tenni a megelőzésért, a következmények visszaszorításáért.

Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa az összefüggésekről és a teendőkről beszélt.

Cukorbetegség és zsírmáj

A zsírmáj sokszor jelentkezik 2-es típusú cukorbetegeknél. - Amikor a májsejtekben kis lipidburkokban zsírcseppek képződnek, zsírmájról beszélünk. Mivel a fokozott zsírlerakódás miatt a májsejt könnyebben károsodik, kialakulhat krónikus gyulladás, zsírmáj, súlyosabb esetben fibrózis, cirrózis és ritkán májkarcinóma is.

A nem alkoholos zsírmáj szoros kapcsolatban áll az inzulinrezisztenciával, a 2-es típusú cukorbetegséggel. Fontos tudni, hogy nem a cukorbetegség okozza a zsírmájat, a helyes megközelítés inkább az, hogy sokszor ugyanazon betegeknél fordul elő mindkét állapot.

- Az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabétesz nagy eséllyel a túlsúlyos, elhízott személyeket érinti, ahogyan a zsírmáj kialakulásának is komoly rizikófaktora a jelentős túlsúly - ismerteti dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa. - Természetesen fontos tisztázni a pontos a kiinduló okot, ugyanis egyes gyógyszereknek is lehet ez a mellékhatása.

Nincs jellegzetes tünet

A zsírmájnak sokszor semmilyen tünete nincs, az esetek döntő többségében a cukorbetegeknél végzett vizsgálatok során, a májenzimek rutinszerű ellenőrzésekor merül fel a gyanúja. Az is előfordulhat, hogy valamilyen képalkotó eljárás során válik érzékelhetővé a betegség. Amikor fény derül a zsírmáj meglétére, fontos annak megállapítása is, milyen mértékű károsodást okozott ez a folyamat.

Néhány éve még ennek a folyamatnak a pontos feltérképezésére a májbiopsziát alkalmazták. A máj szerkezete fájdalmatlanul vizsgálható Fibroscan vizsgálattal. Ma már elérhető egy noninvazív, vagyis behatolás nélküli, fájdalmatlan vizsgálat, az úgynevezett Fibroscan is.

Fibroscan

Ezzel a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása is megoldható néhány perc alatt szövettani pontossággal. Egy lökéshullám terjedési sebességét méri, és ennek alapján határozza meg a máj rugalmasságát. A fibroticus, rugalmatlanabb szövetben a hullám terjedési sebessége gyorsabb. Előnye, hogy ismételhető, és ezáltal követhető a máj állapotának változása.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az ultrahangos vizsgálattal kép alkotható a máj állapotáról, minimális eltéréstől a súlyos májzsugorig. Az ultrahang-vizsgálófej alkalmas 10 kg feletti gyermekek és extrém elhízott felnőttek vizsgálatára is.

Mi a teendő zsírmájdiagnózis esetén a cukorbetegeknek?

- Nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, legtöbbször nem is úgy kezeljük, mint egy önálló betegséget, hacsak nem emelkednek meg hirtelen a májenzimértékek, vagy nem gyanítjuk, hogy valami más folyamat is zajlik a szervezetben - ismerteti Porochnavecz doktornő.

zsírmáj 3
Fotó: Capifrutta / Getty Images Hungary

A 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, az elhízás, a magas trigliceridszint és a zsírmáj gyakran együtt fordulnak elő - bár természetesen a zsírmáj kialakulása nem automatikus a cukorbetegeknél. A kezelés a rizikófaktorok csökkentésére irányul. Ennek alapja pedig az életmód-terápia, amely a testsúly lassú csökkentésére, a fizikai aktivitásra, a vércukorszint és a trigliceridszint normalizálására irányul. Nincs jelenleg olyan gyógyszer, amelynek adása egyértelműen javasolt. Fontos a rendszeres gondozás, melynek nagy szerepe van a késői szövődmények megelőzésében.

8 gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak: nem emelik nagyon a vércukrot

A gyümölcsök nemcsak cukrot, hanem fontos vitaminokat, antioxidánst és rostokat is tartalmaznak, amiket vétek lenne teljesen kihagyni az étrendből. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük