A napallergia tünetei és kezelése

Ha napallergiád van, nem mehetsz napra? Néhány pötty is allergiának számít? Ha érzékeny vagy, le kell mondanod a nyári örömökről?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi az a napallergia?

Amennyiben napallergiáról beszélünk, el kell különítenünk a valódi napallergiát és a köznyelvben napallergiának nevezett fényallergiát. A két betegség hasonló tünetekkel rendelkezik, ám súlyosságuk és kezelési módjuk különbözik. A következményeikről már nem is beszélve.

Az orvosi értelemben vett napallergia szerencsére igen ritka betegség. Onnan lehet felismerni, hogy ha napra mész, akkor nem a nap által érintett, hanem a ruha által fedett bőrödre is hatással van a napfény. Azonnal allergiás reakciót vált ki tested egész bőrfelületén még akkor is, ha csak a kisujjad dugtad ki a napra.

Az a napallergia, mely a köznyelvbe is beivódott, valójában inkább fényallergiának nevezhető, és a testnek csak azon területein jelenik meg, melyeket közvetlenül napfény, illetve fény ért. Fontos megemlíteni, hogy ebben az esetben nemcsak konkrétan a napfény okozhat problémát, hanem az olyan mesterséges fényforrások is, melyek az UV tartományon belül helyezkednek el. Mivel a fényallergia lényegesen gyakoribb betegség, a továbbiakban erről beszélünk.

Tünetei

  • Viszkető, égő érzés a bőrön.
  • Kis tűszúrásszerű pontok a bőrön.
  • Hatalmas hólyagok a bőrön.
  • Pirosodás, fájdalom.
  • Csalánkiütés, feldagadás.
  • Égő érzés a szemben.
  • Égési sérülésekhez hasonló bőrfelület.
  • Nedvedzés, hámlás.

A tünetek jelentkezhetnek azonnal, amint a bőrt napfény éri, de akár napokkal később is visszatérhetnek, vagy akár napokon keresztül is tapasztalhatóak. Még az is előfordul, hogy évekre eltűnik a betegség, majd váratlanul visszatér.

Vannak betegek, akiknél a szűrt napfény – lombkorona által, ruházat által – is problémát okoz, de néhányuknak még a tévézés is megárt, ha a tévé a nem megfelelő fénysugarakat bocsátja ki. A szolárium szinte biztosan nem jelent megoldást az allergiamentes barnaság elérésére.

Mi okozhatja?

Hogy maga az allergia honnan eredeztethető, azt eddig még nem tudni. Az, hogy léteznek olyan anyagok, melyek szinte teljes bizonyossággal allergiás reakciókat váltanak ki, ha napfényre kerülnek, azonban már ismert. Vannak olyan gyógyszerek, melyekkel kerülni kell a napot, de nőknél igen gyakori a beparfümözött bőrfelület kipirosodása, vagy akár egyes fűszerek is felnagyíthatják a naphatást.

Kezelése

A napallergia kezelése lehet helyi kezelés is, mely az antihisztaminos krémek használatát jelenti. A teljes biztonságot azonban a naptól való tartózkodás biztosítja, mely egyes betegeknél a teljesen zárt teret jelenti. A vízpart melletti árnyék nem elegendő, hiszen a víz fényvisszaverő képességének köszönhetően az allergiás reakciót kiváltó sugárzás itt sokkal erősebb. Ezen kívül figyelni kell az ablakokra is, hiszen bár az üveg a UV-B sugarakat megszűri, az UV-A sugarakat nem. Ugyanez a helyzet a ruházattal is.

Ezt is szeretjük