Szabad MRI-vizsgálatra menni tetoválással? Megvizsgálták a hatást

A tetoválás akár fémet is tartalmazhat, így joggal merül fel a kérdés: ez vajon okozhat gondot MRI-vizsgálatnál?

tetovalas-beteg-rosszullet
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tetoválás egészségügyi kockázatairól sok szó esett már, a festékanyag azonban nem csupán a nyirokcsomókra lehet hatással, de fémet is tartalmazhat. Ennek pedig a kutatások szerint csekély, de némi kockázata mégiscsak lehet a mágnesesrezonancia-képalkotó, vagyis az MRI-vizsgálatnál.

Az MRI a legmodernebb, rendkívül pontos diagnózist lehetővé tevő képalkotó módszer, melynek az aggodalmakkal ellentétben ritkán lehet csak mellékhatása. Egyedül a fémek jelentőségére hívják fel a figyelmet: a legtöbb implantátum nem okoz gondot, de például pacemakerrel nem végezhető a vizsgálat. 

Fém a tetoválásokban

A tetoválófestékek gyártóktól függően eltérhetnek, egyes termékek titán-dioxidot, ólmot, kobaltot, krómot, mangánt, cinket, rezet, nikkelt és kormot is tartalmazhatnak, továbbá vaspigmenteket, vasoxidokat. Utóbbiak enyhe mágnesessége miatt a Sports Health orvosi szaklap 2011-es jelentése szerint MRI-vizsgálat során növekedhet a bőr hőmérséklete, esetenként nagyon apró égést okozva a bőrön.

Az amerikai FDA, a Food and Drug Administration szerint is előfordulhat ritkán apró duzzanat vagy égés a tetoválás környékén az MRI-vizsgálat alatt, ám a kockázat nagyon alacsony, évente tetovált emberek millióinál nem merül fel hasonló incidens.

A német Max Planck Institute egy kutatásában 330, legalább egy tetoválással rendelkező önkéntest vizsgáltak meg MRI-vel, ez összesen 932 tetoválást jelentett. A résztvevők többsége nem észlelt semmiféle mellékhatást, volt azonban olyan eset, amikor a bőrön bizsergő érzés lépett fel. A kellemetlenség 24 órán belül orvosi kezelés nélkül is eltűnt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatók becslése szerint így a mellékhatás valószínűsége 0,17 és 0,3% közé esik, vagyis 1000 esetből 1,7-3 ilyen fordulhat elő, ami nagyon alacsony kockázatot jelent. Az esetleges reakciók pedig csak ritkán okoznak égési sérülést, többnyire csak bizsergés lép fel. Jobb mégis, ha a tetováltatás előtt ellenőrzöd a tetoválóstúdió festékeinek tartalmát. 

Az American Journal of Nursing 2005. évi jelentésében ugyanakkor megállapították azt is, hogy a tetoválások színes tintái némiképp bezavarhatnak a képalkotó folyamatba, ami miatt az eredmény pontatlanabb lehet, ez pedig a diagnózist nehezítheti, erre is érdemes odafigyelni a vizsgálatnál.

A leggyakoribb laboreredmények

Ha az orvos laborvizsgálatra küld, jó, ha tisztában vagy azzal, melyik érték mit jelent: mi mutatja meg a máj vagy a hasnyálmirigy betegségét, és mit jelez a magas CRP? Sokan nem tudják a válaszokat.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük