Veszélyes gombafaj a kávéfőzőben és a mosógépben!
Kutatók figyelmeztetnek
A meleg, nedves háztartási gépek a gombák evolúciójához kellenek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi-téli hónapokban a legtöbb emberben felerősödik a baktériumoktól, gombáktól és egyéb kórokozóktól való félelem - hiszen ilyenkor az immunrendszer nehezebben veri vissza az esetleges fertőzéseket.

Kellemetlen belegondolni, hogy nem csupán a tömegközlekedési eszközökön és a náthás kollégáktól hemzsegő munkahelyen, de az otthonodban is leselkednek rád olyan kórokozók, amelyek potenciális veszélyforrást jelentenek.

Veszélyes gombafaj a háztartási gépekben

Az olyan háztartási eszközök, mint a kávéfőző, a mosógép vagy a mosogatógép egyértelműen a kényelmedet szolgálják. Ugyanakkor ezeknek a készülékeknek közös jellemzője, hogy ideális - nedves, meleg - környezetet biztosítanak a gombáknak.

A mosogatógépek 56%-ában jelen van

A Fungal Biology című szakfolyóiratban jelent meg az a vizsgálat, melynek során a kutatók összesen hat kontinens 101 városának csaknem kétszáz magánlakásának háztartási eszközeiből vettek mintát.

A mosogatógépek 56%-ánál az ajtó gumitömítésénél találtak Exophiala dermatitidis és E. phaeomuriformis nevű gombafajokat. Mindkét gombafaj figyelemre méltó toleranciát mutatott a magas sókoncentrációval, az agresszív tisztítószerekkel, valamint a savas és lúgos kémhatású vízzel szemben is. Ilyen szélsőséges ellenálló képességet korábban nem figyeltek meg gombák esetében.

Háztartási gépek a gombák evolúciójához

Az Exophiala dermatitidis és az E. phaeomuriformis olyan, a természetben ritkán izolált gombafajok, melyek szaporodásához - sőt, talán evolúciójához - a háztartási gépek által biztosított meleg, nedves környezet ideális viszonyokat teremt.

Ezért veszélyesek

Mindkét fekete élesztőgombafaj potenciálisan veszélyes lehet az emberre nézve. Mind az Exophiala dermatitidis, mind az E. phaeomuriformis szisztémás betegségeket okozhat, gyakran képeznek telepeket cisztás fibrózissal élő emberek tüdejében - írják a tanulmány szerzői.

Ezt is szeretjük