A mióma kezelése

A mióma félelmetes betegség, mely a méhet veszélyezteti, ami katasztrófát is okozhat, hiszen a nőket megfoszthatja a várva várt gyermekáldástól.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 35 év feletti korosztályban minden negyedik-ötödik nőnek van miómája, melyre leggyakrabban ultrahangvizsgálat, illetve nőgyógyászati szűrés hívja fel a figyelmet. Legtöbbször semmilyen panaszt nem okoz, máskor viszont a menszesz rendellenességei hívják fel rá a figyelmet.

Mikor érdemes gondolni rá?

A mióma a méhtestizomzat - általában jóindulatú - daganata, mely elhelyezkedésétől, illetve nagyságától függően különböző panaszokat okozhat:

 • Vérzészavar
 • Alhasi fájdalom
 • Vizelési nehézségek
 • Meddőség
 • Terhességi komplikációk

A leggyakoribb panasz a túlzottan erős, elhúzódó menszesz. Minél közelebb helyezkedik el a góc a méh nyálkahártyájához, annál inkább van esély ennek a tünetnek a kifejlődésére, hiszen annál nehezebben tud a méhfal összehúzódni és így tamponálni a vérzést.

Ráadásul a mióma hátterében megtalálható hormonális kiegyensúlyozatlanság miatt zavart szenved a méhnyálkahártya felépülése és leválása is.

Ha valakinek 35-40 éves korára válik fájdalmassá a menszesze, az ok igen gyakran a felületesen elhelyezkedő mióma, de előfordulhat az is, hogy a góc beszűkíti a méhszájat, és ezzel okoz elhúzódó, fájdalmas vérzést.

Mi okozza a miómát?

A megbomlott hormonális egyensúly váltja ki a jóindulatú simaizom-eredetű méhdaganatot. A kiegyensúlyozott menstruációs ciklus során ösztrogént és progeszteront is termel a petefészek. A ciklus első felében inkább az ösztrogének hatása dominál, míg a peteérést követően, félidőtől kezdve a progeszteronhatás veszi át az irányítást.

16 módszer a menstruációs görcs csökkentésére

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha a ciklus során petesejt nem érik meg, akkor progeszteroncsúcs sem jelentkezik, és az eredmény relatív túlsúlyú ösztrogénhatás lesz. Ennek korai tünete a miómákon kívül a premenstruális szindróma lesz, amikor a menstruáció előtt változatos testi-lelki tünetek jelennek meg:

 • testsúlygyarapodás - elsősorban a fokozott vízvisszatartás miatt, fájdalmas mellfeszülés,
 • puffadás,
 • székrekedés,
 • feszült hangulat,
 • ritkábban depresszió.

Hogyan kezelhető a mióma?

A természetes módszerek közül

 • az akupunktúra
 • a talpmasszázs és a
 • homeopátia jön leginkább szóba kezelési módszerként.

A megfelelő, személyre szabott homeopátiás szer képes a petefészek működését a pozitív irányban befolyásolni.

A Calcium carbonicum talán a leggyakrabban felírt szerek egyike. Azoknak szokták ajánlani ezt a gyógyszert, akik gyakran már fiatalkoruktól túlsúllyal küszködnek, általában jó kedélyűek, a menzesz előtt gyakori náluk a hangulatingadozás és különösen a mellfeszülés. Munkatempójuk inkább lassú, mint gyors, szívükön viselik a rájuk bízott emberek sorsát, önbizalmuk gyakran indokolatlanul gyenge. Szeretik a magyaros ételeket, a tejet, a tojást, bár ez utóbbiakat nehezen tolerálják. Miómáik gyakran mutatnak – ultrahanggal is igazolhatóan – mészlerakódásokat, egyébként is hajlamosak a mészanyagcsere zavaraira, fogászati és mozgásszervi panaszokra.

Foszforra akkor lehet szükség, ha a miómás betegnek petefészekcisztái is vannak, hajlamos a nőgyógyászati gyulladásokra, vérzészavarokra. Hangulatuk gyakran és gyorsan ingadozik. Kedvenc ételük a csokoládé, illetve általában az édességek és gyümölcsök. Társaságban igen jól érzik magukat, a kommunikáció igen fontos számukra. Könnyen megizzadnak, szeretik a friss levegőt, bár a huzatot és a szelet nehezen bírják.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Műtét a nagyméretű, illetve gyorsan növő, akut életveszélyt – befolyásolhatatlanul erős vérzést, kocsánycsavarodás következtében fellépő fájdalmat, elhalást – okozó miómagócnál indokolt.
Hormonkezelés során az ösztrogének és a progeszteron közötti egyensúlyt próbálják meg helyreállítani az utóbbi hormon pótlásával. Ehhez persze meg lehet próbálni még a hormonok előtt a vad yam gyökér kivonatát tartalmazó készítményeket is.

Ha szeretnél még többet olvasni a miómáról és érdekelnek más egészséggel és gyógymódokkal kapcsolatos témák, akkor mindenképpen látogass el az InforMed » oldalára!

Ezt is szeretjük