A mióma kezelése

A mióma félelmetes betegség, mely a méhet veszélyezteti, ami katasztrófát is okozhat, hiszen a nőket megfoszthatja a várva várt gyermekáldástól.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 35 év feletti korosztályban minden negyedik-ötödik nőnek van miómája, melyre leggyakrabban ultrahangvizsgálat, illetve nőgyógyászati szűrés hívja fel a figyelmet. Legtöbbször semmilyen panaszt nem okoz, máskor viszont a menszesz rendellenességei hívják fel rá a figyelmet.

Mikor érdemes gondolni rá?

A mióma a méhtestizomzat - általában jóindulatú - daganata, mely elhelyezkedésétől, illetve nagyságától függően különböző panaszokat okozhat:

 • Vérzészavar
 • Alhasi fájdalom
 • Vizelési nehézségek
 • Meddőség
 • Terhességi komplikációk

A leggyakoribb panasz a túlzottan erős, elhúzódó menszesz. Minél közelebb helyezkedik el a góc a méh nyálkahártyájához, annál inkább van esély ennek a tünetnek a kifejlődésére, hiszen annál nehezebben tud a méhfal összehúzódni és így tamponálni a vérzést.

Ráadásul a mióma hátterében megtalálható hormonális kiegyensúlyozatlanság miatt zavart szenved a méhnyálkahártya felépülése és leválása is.

Ha valakinek 35-40 éves korára válik fájdalmassá a menszesze, az ok igen gyakran a felületesen elhelyezkedő mióma, de előfordulhat az is, hogy a góc beszűkíti a méhszájat, és ezzel okoz elhúzódó, fájdalmas vérzést.

Mi okozza a miómát?

A megbomlott hormonális egyensúly váltja ki a jóindulatú simaizom-eredetű méhdaganatot. A kiegyensúlyozott menstruációs ciklus során ösztrogént és progeszteront is termel a petefészek. A ciklus első felében inkább az ösztrogének hatása dominál, míg a peteérést követően, félidőtől kezdve a progeszteronhatás veszi át az irányítást.

Ha a ciklus során petesejt nem érik meg, akkor progeszteroncsúcs sem jelentkezik, és az eredmény relatív túlsúlyú ösztrogénhatás lesz. Ennek korai tünete a miómákon kívül a premenstruális szindróma lesz, amikor a menstruáció előtt változatos testi-lelki tünetek jelennek meg:

 • testsúlygyarapodás - elsősorban a fokozott vízvisszatartás miatt, fájdalmas mellfeszülés,
 • puffadás,
 • székrekedés,
 • feszült hangulat,
 • ritkábban depresszió.

Hogyan kezelhető a mióma?

A természetes módszerek közül

 • az akupunktúra
 • a talpmasszázs és a
 • homeopátia jön leginkább szóba kezelési módszerként.

A megfelelő, személyre szabott homeopátiás szer képes a petefészek működését a pozitív irányban befolyásolni.

A Calcium carbonicum talán a leggyakrabban felírt szerek egyike. Azoknak szokták ajánlani ezt a gyógyszert, akik gyakran már fiatalkoruktól túlsúllyal küszködnek, általában jó kedélyűek, a menzesz előtt gyakori náluk a hangulatingadozás és különösen a mellfeszülés. Munkatempójuk inkább lassú, mint gyors, szívükön viselik a rájuk bízott emberek sorsát, önbizalmuk gyakran indokolatlanul gyenge. Szeretik a magyaros ételeket, a tejet, a tojást, bár ez utóbbiakat nehezen tolerálják. Miómáik gyakran mutatnak – ultrahanggal is igazolhatóan – mészlerakódásokat, egyébként is hajlamosak a mészanyagcsere zavaraira, fogászati és mozgásszervi panaszokra.

Foszforra akkor lehet szükség, ha a miómás betegnek petefészekcisztái is vannak, hajlamos a nőgyógyászati gyulladásokra, vérzészavarokra. Hangulatuk gyakran és gyorsan ingadozik. Kedvenc ételük a csokoládé, illetve általában az édességek és gyümölcsök. Társaságban igen jól érzik magukat, a kommunikáció igen fontos számukra. Könnyen megizzadnak, szeretik a friss levegőt, bár a huzatot és a szelet nehezen bírják.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Műtét a nagyméretű, illetve gyorsan növő, akut életveszélyt – befolyásolhatatlanul erős vérzést, kocsánycsavarodás következtében fellépő fájdalmat, elhalást – okozó miómagócnál indokolt.
Hormonkezelés során az ösztrogének és a progeszteron közötti egyensúlyt próbálják meg helyreállítani az utóbbi hormon pótlásával. Ehhez persze meg lehet próbálni még a hormonok előtt a vad yam gyökér kivonatát tartalmazó készítményeket is.

Ha szeretnél még többet olvasni a miómáról és érdekelnek más egészséggel és gyógymódokkal kapcsolatos témák, akkor mindenképpen látogass el az InforMed » oldalára!

Ezt is szeretjük