Milyen magas vagy?
Ekkora az esélyed a rákra
Egy új kutatás szerint az életmódod mellett bizonyos fokig a magasságod is befolyásolhatja a daganatos betegségek esélyét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember veleszületett adottságai miatt is esélyesebb lehet egy-egy betegségre. Most a kutatók arra jöttek rá, hogy a magasság összefüggésben állhat a rosszindulatú daganatok kialakulásával.

Érdemes ismerni a rizikófaktorokat, hogy tudatosan a megelőzés mellett dönthess, amennyiben veszélyeztetett vagy. A szakemberek szerint minden 155 centiméternél magasabb nőt fokozottan érint a daganatos betegségek kialakulásának kockázata.

Milliónyi Nő Tanulmány

Az Oxfordi Egyetem és a spanyol Català d'Oncologia Intézet munkatársai vizsgálódásukhoz egy olyan felmérés adatait használták, amiben 1,4 millió nő vett részt. Ez a Million Women Study, azaz Milliónyi Nő Tanulmány, amihez 1996 és 2001 között csatlakoztak 50 év feletti brit nők. A megkeresettek egy kérdőív kitöltését kapták feladatul.

A vizsgálat tárgya igen széleskörű volt, de a fő kérdésnek az számított, hogy az életmódbeli tényezők mennyire befolyásolják a nők egészségi állapotát. A kutatás kiemelt területei közé tartozott a fogamzásgátlók használata, a diéták alkalmazása, a testmozgás formája, a családban megjelenő betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok.

Ez az átfogó tanulmány a maga nemében egyedülálló, mind a résztvevők száma, mind pedig átfogó jellege miatt. Ezeknek az adatoknak a segítségével fedezték fel a brit és a spanyol kutatók, hogy a magasabb nők körében gyakoribb a rákos megbetegedés.

Tíz centiméterenként nő a rizikó

Tíz centiméterenként 16%-kal jelent a magasság nagyobb kockázatot. Tehát a felmérés szerint egy 175 centiméter magas nőnek 37%-kal nagyobb az esélye a rákra, mint egy 155 centiméternél alacsonyabbnak.

Az általános mérőszám mellett a különböző ráktípusokra is kiszámították a veszélyeztetettség mértékét. Az emlő-és petefészekrák esélye 17%-kal, a méhnyakráké 19%-kal, növekszik minden tizedik centivel. Az ösztrogéntermeléssel kapcsolatos mellrák előfordulásának esélye 28%-kal nő. A bőrrák valószínűsége 32%-kal, a vastagbélráké 25%-kal, a végbélráké 14%-kal nő. A központi idegrendszert támadó daganatok kialakulásának esélye tíz centiméterenként 20%-kal nagyobb.

Összefüggés a magassággal

Karol Sikora professzor véleménye szerint a magasság és a rosszindulatú daganatok közötti összefüggés oka még nem teljesen tisztázott. A válasz valószínűleg a serdülőkorban keresendő - ekkor a nagyobb magasság elérése érdekében több hormon dolgozott, ami okozhatja ezt a jelenséget. A hormonok ugyanis több esetben is közrejátszanak a daganatos sejtek kialakulásánál.

Nem csak a méret számít

Azonban az sem elhanyagolható tényező, hogy a magasabb emberek teste több sejtből áll, azaz nagyobb az esély a cellák meghibásodására. Ám nem szabad megijedned akkor sem, ha a magasabb nők közé tartozol.

A kutatók hangsúlyozták, hogy bár a centiméterek száma szerepet játszik a rák kockázati tényezői között, mégis nagyobb súllyal esnek latba olyan dolgok, amiken lehet változtatni. A megelőzésben a legfontosabb az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és az alkoholtól, dohányzástól való tartózkodás.

Ezt is szeretjük