Milyen gyakran lehet szoláriumozni? A felső határ az egészségedért
Dr. Csernus Krisztinát kérdeztük arról, hogy létezik-e biztonságos szoláriumhasználat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőrgyógyászok egyáltalán nem javasolják a szolárium használatát - tudjuk meg dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus. A fénycsövekből a bőrbe mélyen behatoló koncentrált UV-A sugárzás már egyetlen használatot követően képes olyan DNS-károsodást okozni, aminek következtében a későbbiekben bőrrák is kialakulhat.

A szoláriumban 10-15-ször magasabb UV-A-sugárzás éri a bőrt, mint nyáron a déli órákban a strandon. Egyes országokban betiltották a szolárium használatát, az Amerikai Egyesült Államok legtöbb államában pedig szigorúan korlátozzák 18 év alattiak számára a használatát. Különösen veszélyes alkalmazása gyermek- és fiatal felnőtt kor között, illetve fehér bőrtípus esetén. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy 59%-kal nőtt a melanoma előfordulásának kockázata a szoláriumot használók körében. 30 év alattiak esetében ez a kockázat 75%-os - mondja dr. Csernus Krisztina.

Ha mégis felső határt kellene meghatározni

- Egységes konszenzus nincs arra vonatkozóan, milyen gyakorisággal lehet szoláriumozni. Egyes vizsgálatok évi 4x6 perc feletti szoláriumhasználatot már súlyosan egészségkárosítónak igazoltak. A bőrtípus, az immunrendszer, illetve a szoláriumgép erőssége is nagyban befolyásolja ezt a számot. Kisebb-nagyobb eltérések lehetnek ugyan, de a bőrgyógyászok egységes véleménye, hogy minden formában és mennyiségben veszélyes lehet a szolárium használata - avat be dr. Csernus Krisztina.

Napégés ellen

Ha szoláriumban vagy a napon mégis baj történt, kattints az alábbi videóra, és tudd meg, mit tehetsz napégés ellen.

Ezt is szeretjük