Milyen gyakran jársz szoláriumba? Ekkora esélyed van a melanomára

Kutatás

A szolárium magában rejti a rák kialakulásának kockázatát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szoláriumozás károsan befolyásolja az egészséget, nem véletlen, hogy az orvosok is óva intenek a rendszeres használatától, ennek ellenére azonban sokan - férfiak és nők egyaránt - heti rendszerességgel keresik fel a mesterséges barnítókat.

Nemrégiben a British Medical Journalban megjelent egy kutatás, amely konkrét számadatokkal mutatott rá arra, hogy milyen mértékben növeli a szoláriumhasználat a melanoma kialakulását.

20%-kal nagyobb melanomakockázat

A brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmányban a szakértők alátámasztották, hogy a szoláriumok közel nyolcszáz halálos kimenetelű bőrrákos megbetegedést okoznak évente Európában. A készülék használóinál 20%-kal magasabb a melanoma kialakulásának a kockázata.

A 18 európai országban évente diagnosztizált 64 ezer melanoma-megbetegedésből - ami a bőrrák legsúlyosabb fajtája - 3438, azaz 5,4% a szoláriumok használatával kapcsolatos - derül ki a lyoni Nemzetközi Megelőzési Kutató Intézet - IPRI - és a milánói Európai Onkológiai Intézet - EIO - által elvégzett elemzésből.

Kockázatelemzés

A témával foglalkozó 27 tanulmányt feldolgozva a két intézet kutatói úgy vélik, hogy körülbelül 20%-kal nőtt a melanoma kockázata azoknál, akik rendszeresen használták a mesterséges ibolyántúli sugarakat kibocsátó készülékeket. A kockázat pedig megduplázódott a 35 év alattiaknál - mutatnak rá a kutatók. Ez azt jelenti, hogy ha hetente egyszer keresed fel a szoláriumszalont, 20%-kal nagyobb esélyed van a bőrrák kialakulására, ha pedig 35 év alatti is vagy, a veszély 40%-osra nő.

Képek! Így ismerd fel a veszélyes anyajegyet!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A WHO szerint is veszélyes

A kutatók szerint a szoláriumok káros mellékhatásainak megelőzéséhez határozottabb intézkedésekre van szükség. Emlékeztettek, hogy az Egészségügyi Világszervezet - WHO - azt javasolja, hogy korlátozzák a kiskorúak szoláriumhasználatát, és tiltsák be az ellenőrzés nélkül működő szoláriumokat.

- Ha rövid távon nem csökken lényegesen a kamaszok és a fiatal felnőttek szoláriumhasználata, határozottabb intézkedésekre lesz szükség, olyanokra, amilyeneket például Brazíliában tettek 2009-ben, amikor betiltották a nyilvános szoláriumok működését - nyilatkozta az egészségügyi szervezet.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A WHO szerint a melanoma előfordulása az elmúlt 40 évben a világ fehér bőrű lakosságánál 3%-ról 7%-ra nőtt, elsősorban a napozási szokások miatt. Ha korai stádiumban fedezik fel a betegséget, jól gyógyítható, ám ha már áttétetek képződtek, nehéz a kezelése.

Te milyen gyakran jársz szoláriumba?

Ezt is szeretjük