Milyen betegségekről árulkodik a vizelet szaga?

Ügyelj a változásra!

Fura, szokatlan szagot érzel a WC-kagylóból vizeletürítés után? Tudd meg, mi okozza!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vizeleted sok mindent elárul az egészségi állapotodról. Még laboratóriumi körülmények sem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy észrevedd, valami nincs rendben. Ha nem is szimatolsz utána tudatosan, valószínűleg feltűnik, amikor megváltozik a szaga, és ezt nem érdemes elbagatellizálni. Ismerd meg, milyen egészségügyi problémák állhatnak a háttérben, és fordulj orvoshoz időben!

Cukorbetegség - édes szag

A vizelet alapvetően nem tartalmaz cukrot, amennyiben mégis, elsősorban diabéteszre kell gyanakodnod. A betegség hátterében az áll, hogy a szervezetedben kevesebb inzulin termelődik - egyes típusú cukorbetegség -, vagy van elegendő, csak éppen nem funkcionál megfelelően, és inzulinrezisztencia alakul ki a testben - kettes típusú diabétesz esetében. Ennek következtében a vércukorszint magas lesz, amivel egy idő után a vese sem bír el, így kerülhet a cukor a vizeletbe. Ezért, ha édeskés szagot tapasztalsz, mindenképp javasolt egy alapos laborvizsgálat. Korábbi cikkünkre kattintva többet is megtudhatsz a kétfajta cukorbetegség tüneteiről, illetve kezelési módjairól.

Vesekő, fertőzés - erős ammóniaszag

Az erős ammóniaszagú vizelet veseproblémára vagy húgyúti fertőzésre utal. Előbbi hátterében leggyakrabban vesekövesség áll. A betegség kialakulásában öröklött hajlam játszik szerepet, de a kevés folyadékfogyasztás is okolható. A kezelésről, illetve a megelőzésről többet is megtudhatsz, ha ide kattintasz.

A húgyúti fertőzésnek két fajtája van: felső és alsó húgyúti fertőzés. Jellemzően mindkettő a nőket érinti jobban. Míg az alsónál csak helyi tünetek tapasztalhatók, a felső húgyúti fertőzésnél ezeket láz, hányinger és rossz közérzet is kiegészíti. A helyi tünetek esetében az intenzív, szúrós szaghoz általában égető, csípő érzés társul vizeletürítés közben. Mindkét húgyúti fertőzésre jellemző a sűrű vizelési inger, ám ürítés közben gyakran csak néhány cseppnyi folyadék távozik.

A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fenilketonúria - dohos szag

Mivel ez egy genetikai rendellenesség, és születéstől fogva fennáll, nem kell attól tartanod, hogy felfedezed magadon a tüneteit. Ennek ellenére nem árt, ha ismered a betegséget, melynek egyik vezető tünete a vizelet dohos szaga.

A fenilalanin-hidroxiláz enzim felelős a fenil-alanin aminosav lebontásáért, mely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Lebontása nélkül gyógyíthatatlan károsodások lépnek fel az idegrendszerben. A betegség szűrését nem sokkal a születést követően elvégzik az újszülötteken. A fenilketonúriát Magyarországon minden tízezredik csecsemőnél állapítják meg. A betegség egész életen át tartó fehérjeszegény diétával kezelhető.

Nem kell rögtön megijedned!

Mivel a vizelettel a vérből kiszűrt salakanyagok távoznak, alapvetően nem a legkellemesebb az illata. Színének vagy szagának megszokottól való eltérését okozhatják bizonyos élelmiszerek. A spárga, fokhagyma vagy foszfátok, nitrátok fogyasztása után szokatlan szagot érezhetsz, bár ez nem törvényszerű, nem mindenkinél jelentkezik.

Ha a megszokottnál kevesebb folyadékot iszol, szintén változhat a vizelet szaga. Minél több vizet fogyasztasz, annál színtelenebb és szagtalanabb formában távozik a szervezetedből, míg minél kevesebbet, annál sűrűbb lesz a vizelet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Előzd meg a húgyúti problémákat!

Amikor vizelési ingert érzel, próbálj meg minél hamarabb eljutni a WC-re. Ne tartsd vissza túl sokáig, mert ez hosszútávon a húgyhólyag tágulásához vezethet, ráadásul a baktériumok megtapadásának és szaporodásának is kedvez. Mértékkel fogyaszd a vízhajtó italokat, mint például a kávé vagy az alkohol, a vízbevitellel viszont ne spórolj - napi két-három liter vizet, gyümölcslevet, teát érdemes meginnod.

Ezt is szeretjük