Milyen betegségekről árulkodik a vizelet szaga?

Ügyelj a változásra!

Fura, szokatlan szagot érzel a WC-kagylóból vizeletürítés után? Tudd meg, mi okozza!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vizeleted sok mindent elárul az egészségi állapotodról. Még laboratóriumi körülmények sem feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy észrevedd, valami nincs rendben. Ha nem is szimatolsz utána tudatosan, valószínűleg feltűnik, amikor megváltozik a szaga, és ezt nem érdemes elbagatellizálni. Ismerd meg, milyen egészségügyi problémák állhatnak a háttérben, és fordulj orvoshoz időben!

Cukorbetegség - édes szag

A vizelet alapvetően nem tartalmaz cukrot, amennyiben mégis, elsősorban diabéteszre kell gyanakodnod. A betegség hátterében az áll, hogy a szervezetedben kevesebb inzulin termelődik - egyes típusú cukorbetegség -, vagy van elegendő, csak éppen nem funkcionál megfelelően, és inzulinrezisztencia alakul ki a testben - kettes típusú diabétesz esetében. Ennek következtében a vércukorszint magas lesz, amivel egy idő után a vese sem bír el, így kerülhet a cukor a vizeletbe. Ezért, ha édeskés szagot tapasztalsz, mindenképp javasolt egy alapos laborvizsgálat. Korábbi cikkünkre kattintva többet is megtudhatsz a kétfajta cukorbetegség tüneteiről, illetve kezelési módjairól.

Vesekő, fertőzés - erős ammóniaszag

Az erős ammóniaszagú vizelet veseproblémára vagy húgyúti fertőzésre utal. Előbbi hátterében leggyakrabban vesekövesség áll. A betegség kialakulásában öröklött hajlam játszik szerepet, de a kevés folyadékfogyasztás is okolható. A kezelésről, illetve a megelőzésről többet is megtudhatsz, ha ide kattintasz.

A húgyúti fertőzésnek két fajtája van: felső és alsó húgyúti fertőzés. Jellemzően mindkettő a nőket érinti jobban. Míg az alsónál csak helyi tünetek tapasztalhatók, a felső húgyúti fertőzésnél ezeket láz, hányinger és rossz közérzet is kiegészíti. A helyi tünetek esetében az intenzív, szúrós szaghoz általában égető, csípő érzés társul vizeletürítés közben. Mindkét húgyúti fertőzésre jellemző a sűrű vizelési inger, ám ürítés közben gyakran csak néhány cseppnyi folyadék távozik.

A leggyakoribb női fertőzések természetes ellenszerei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fenilketonúria - dohos szag

Mivel ez egy genetikai rendellenesség, és születéstől fogva fennáll, nem kell attól tartanod, hogy felfedezed magadon a tüneteit. Ennek ellenére nem árt, ha ismered a betegséget, melynek egyik vezető tünete a vizelet dohos szaga.

A fenilalanin-hidroxiláz enzim felelős a fenil-alanin aminosav lebontásáért, mely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Lebontása nélkül gyógyíthatatlan károsodások lépnek fel az idegrendszerben. A betegség szűrését nem sokkal a születést követően elvégzik az újszülötteken. A fenilketonúriát Magyarországon minden tízezredik csecsemőnél állapítják meg. A betegség egész életen át tartó fehérjeszegény diétával kezelhető.

Nem kell rögtön megijedned!

Mivel a vizelettel a vérből kiszűrt salakanyagok távoznak, alapvetően nem a legkellemesebb az illata. Színének vagy szagának megszokottól való eltérését okozhatják bizonyos élelmiszerek. A spárga, fokhagyma vagy foszfátok, nitrátok fogyasztása után szokatlan szagot érezhetsz, bár ez nem törvényszerű, nem mindenkinél jelentkezik.

Ha a megszokottnál kevesebb folyadékot iszol, szintén változhat a vizelet szaga. Minél több vizet fogyasztasz, annál színtelenebb és szagtalanabb formában távozik a szervezetedből, míg minél kevesebbet, annál sűrűbb lesz a vizelet.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Előzd meg a húgyúti problémákat!

Amikor vizelési ingert érzel, próbálj meg minél hamarabb eljutni a WC-re. Ne tartsd vissza túl sokáig, mert ez hosszútávon a húgyhólyag tágulásához vezethet, ráadásul a baktériumok megtapadásának és szaporodásának is kedvez. Mértékkel fogyaszd a vízhajtó italokat, mint például a kávé vagy az alkohol, a vízbevitellel viszont ne spórolj - napi két-három liter vizet, gyümölcslevet, teát érdemes meginnod.

Ezt is szeretjük