A legjobb migrénellenes ételek listája

Táplálkozási szokásaid összefüggésben állhatnak a migrénnel. Egyes ételek növelik, mások csökkentik a kockázatát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A migrén klasszikus megjelenési formája a lüktető, heves fejfájás, ami az egyik oldalon, a szem vagy a halánték tájékán kezdődik. A fájdalom átterjedhet a fej más részeire, de esetenként csak az egyik oldalra korlátozódik. Kezelés nélkül a roham akár napokig is eltarthat.

A testmozgás pedig tovább súlyosbíthatja a problémát. A migrénnek lehetnek olyan bevezető tünetei, melyek a közelgő veszélyre figyelmeztetnek. Ezek közé tartoznak a fényfelvillanások, valamint a látótérkiesés, a furcsa szagok érzése. A rohamot ezenkívül hányinger, gyengeség, fokozott hang-, valamint fényérzékenység előzheti meg.

Mi áll a migrén hátterében?

A migrén pontos oka nem ismert, de bizonyos, hogy egyénenként változó tényezők hozzájárulhatnak a probléma előidézéséhez. A roham során a koponyát és a fejbőrt tápláló verőerek görcse, majd gyors tágulása következik be. Eközben gyulladáskeltő vegyületek szabadulnak fel, melyek a lüktető fájdalmat okozzák. Az öröklődő hajlamnak komoly szerepe van a migrénben. A nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak.

Ismert kiváltó ok a koffein megvonása, az erős, villódzó fény, a fogamzásgátló tabletta, az értágító gyógyszer, a kiszáradás, az alvási szokások megváltozása, a stressz, a hormonális változás, valamint bizonyos élelmiszerek. Egyes kutatók szerint az agyban a szerotoninszint megváltozása is szerepet játszhat a súlyos, hasogató fejfájás kialakulásában.

Mit egyél, hogy megelőzd a migrént?

Cukor és magnézium

Kutatási adatok szerint bizonyos esetekben az alacsony vércukorszint szerepet játszhat a migrénes roham fellépésében. A rendszeres étkezés segít az egyenletes vércukorszint fenntartásában.

A migréntől szenvedő betegek egy részénél a roham során leesik a magnéziumszint. Azt is megfigyelték, hogy a migrénre hajlamos emberek gyakran magnéziumhiányban szenvednek. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a magnéziumban gazdag étrend enyhítheti a rohamok súlyosságát. Fogyassz sok avokádót, sütőtököt és rizst – ezek mindegyike gazdag magnéziumforrás.

Triptofán és riboflavin

Kimutatták, hogy a migrénes embereknek alacsonyabb a szerotoninszintjük. A szerotonin a hangulatot szabályozó idegi ingerületátvivő anyag az agyban. Így a migréntől szenvedő betegek panaszait enyhítheti a triptofán nevű aminosav, amely emeli a szerotoninszintet. A triptofán hasznosulását a szervezetben úgy fokozhatod, hogy szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztasz.
Egyes migrénre hajlamos emberek általában is fáradékonyak. Esetükben a riboflavin, azáltal, hogy közreműködik a szénhidrát-anyagcserében és a vörösvértest-képzésben, javíthatja az erőnlétet.
Riboflavinban gazdag étel a gomba és a szárnyashús.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kerülendő élelmiszerek

Sokféle vegyületet okolnak a kutatók a migrénes panaszokért. Ilyenek a nitritek – füstölt hús, szalonna –, a tiramin – vörösbor, csirkemáj, élesztő, érlelt sajtok –, tanninok – mogyoró, almalé, bogyósgyümölcsök. Ezeken kívül migrénes rohamokat válthatnak ki a vörösbor, illetve az aszalt gyümölcsök tartósításához használt szulfitok. A kínai étteremben felszolgált ételek jelentős hányada, illetve a feldolgozott élelmiszerek és ételízesítők nátrium-glutamátot tartalmaznak, amely szintén okozhat migrénes rohamot. Nem árt tehát alaposan áttanulmányozni a bolti csomagolást.

Étkezési napló

Hasznos lehet, ha néhány hétig naponta feljegyzed, mikor és mit ettél, így összefüggéseket találhatsz a migrénes rohamok és az elfogyasztott táplálékok között. A napló alapján gyanúsnak tűnő ételeket hagyd ki pár hétig az étrendedből, majd újra kezdd el fogyasztani őket, hogy megtudd, valóban volt-e kapcsolat az ételek és a migrénes rohamok között

Arra gyanakszol, hogy tüneteid migrénre utalnak? Töltsd ki Migrén-tesztünket, és megtudhatod, valóban ez-e a probléma!

Cikkünk az Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

Ezt is szeretjük