Miért van ennyi kövér ember a világon?
A korlátlan élelmiszerfogyasztás és a nassolás felel a túlsúlyért.
Hogy van-e étel, valaha elsősorban társadalmi és gazdasági kérdés volt. Régebben felvetődhetett, hogy fel kell-e készülni az éhezésre, illetve lesz-e elegendő pénz ennivalóra.
Mára, főként a nyugati társadalmakban, megváltozott a helyzet. Manapság legfeljebb azt kérdezed, hogy be tudsz-e vásárolni valahol a közelben.
Miért nő egyre a túlsúlyos emberek száma?
A ma emberének étellel való találkozásai intenzívek és gyakoriak. A közelben szinte mindig található élelmiszerüzlet, és az éttermek száma is jelentősen megnőtt a nyolcvanas-kilencvenes évek óta - ami egybeesik az elhízottság növekvő arányával.
Bárhol, bármikor
A különlegesen ízletes ételek napjainkban bárhol, bármikor, éjjel-nappal elérhetők. Nem sok olyan közösség van, amely ne férne hozzá a nap 24 órájában egy-egy étteremhez vagy üzlethez. A mai világ és életforma lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag állandóan ehess. És sokan valóban így is tesznek.
- Az élelem elérhetősége és a fogyasztás lehetősége teljesen általános, és ez rendkívül erőteljes késztetést jelent az energiabevitel szempontjából mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél - magyarázza a Coloradói Egyetem munkatársa, Susan Johnson.
Kondicionált hiperevés
Az étkezési struktúra felbomlása, az, hogy egyre inkább elmosódik a különbség a főétkezések és a nassolás között, ugyancsak elősegíti a növekvő fogyasztást és végső soron a kondicionált hiperevést. Egyfajta ördögi kör alakul ki, a kondicionált hiperevés az étkezési struktúra további lebontására sarkall, mivel a kontrollvesztett evők minden alkalmat megragadnak, hogy ehessenek. A kondicionált hiperevésről, illetve annak lelki okairól bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Állandó nassolás
Az ötvenes években az emberek még betartották a főétkezések rendjét - idézte föl Meredith Luce, egy orlandói magánrendelő dietetikusa.
- Együtt reggelizett, ebédelt, vacsorázott a család. A nassolás a növésben levő gyerekek privilégiuma volt, hogy fejlődő testüket egy kis extra táplálékkal segítsék. A felnőttek nem nassoltak.
Ma viszont a mindennapok szerves részévé vált a nassolás. Sőt, ami még ennél is rosszabb: az emberek a főétkezéseiknél általában nem kompenzálják a nassolást, különösen, ha ezek az extra evési alkalmak esetlegesek. Az emberek nem esznek kevesebbet reggelire, ebédre vagy vacsorára pusztán azért, mert napközben nassoltak.
Miért válik az evés sokszor szenvedéllyé? Vannak-e az ételben olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását? David A. Kessler beszédes és olykor döbbenetes példákkal mutatja be, hogy a modern élelmiszeripar úgynevezett hiperízletes ételei miképpen alakítják át az agy biokémiai folyamatait úgy, hogy kimondottan vágyj a zsíros, cukros és sós ételekre, noha ezek fogyasztása elhízáshoz és különféle anyagcsere-betegségekhez vezet. A szerző megszívlelendő tanácsai segítenek abban, hogy egészséged érdekében újra átvehesd az irányítást evési szokásaid felett.
Kiadja: Park Kiadó.
Kedvezményes ára: 2800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- túlsúly
- májbetegség
Károsabb a májra, mint az alkohol, és a magyarok kétharmadát érinti
- túlsúly
- egészségtelen