Áttörést hozhat a rákszűrésben a magyar kutatók módszere: nívós díjat kaptak érte

A brit kormány díját nyerte el a magyar radiológusok és mesterségesintelligencia-szakemberek közreműködésével létrejött, emlőszűrést segítő szoftver.

Dr. kárpáti edit
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyar radiológusok és mesterségesintelligencia-szakemberek is dolgoznak abban a csapatban, amely ez év szeptemberében elnyerte a brit nemzeti egészségügyi szolgálat, az NHS most első alkalommal átadott Artificial Intelligence in Health and Care, azaz Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban díját.

A pályázat eredményét Matt Hancock egészségügyi miniszter jelentette be. A kiemelt díjazottak között van a dr. Kecskeméthy Péter által alapított Kheiron. A támogatás a Kheiron mammográfiai vizsgálatokra fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló emlődiagnosztikai mammográfiai szoftvere, a Mia bevezetését fogja segíteni az Egyesült Királyság 15 szűrőközpontjában, illetve kórházában.

A mellrák elleni harc

A projekt léptéke és mélysége példa nélküli: mesterségesintelligencia-alapú diagnosztikai eszközt a brit klinikai környezetbe ilyen szigorú és biztonságos módon ezelőtt még nem vezettek be. A Mia a hazai emlőszűrésben kötelező radiológiai munkamenetbe is jól illeszkedhet, ezért az alapítók célja, hogy a módszer minél hamarabb elérhetővé váljon az itthoni egészségügyi ellátórendszerben is. A hírnek még nagyobb aktualitást kölcsönöz, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja.

GettyImages-157278177
Fotó: art-4-art / Getty Images Hungary

Nyolcból egy nő küzd a mellrák kialakulásával élete során, miközben Európában is egyre súlyosbodó hiány van a mammográfiai képek kiértékeléséhez szükséges speciális tudással rendelkező radiológusokból. Ennek hátrányos következményeit a páciensek és orvosok egyaránt elszenvedik Magyarországon is: hosszú a vizsgálattól a lelet kézhezvételéig - idegőrlő bizonytalanságban - eltelt idő, vagy előfordul, hogy az európai ajánlásnak megfelelően előírt kétéves szűrési periódus kitolódik, ezért a nőknek többet kell várni a mammográfiai vizsgálatra, amely időt az aktuális egészségügyi helyzet miatti kényszerű szünetek még tovább növelhetik. 

A Mia a betegség pontosabb és gyorsabb megtalálásában támogatja az egészségügyi szakembereket és pácienseket, adott esetben csökkentve ezzel a műtéti beavatkozás, kemoterápia és a sugárkezelés szükségességét. Az emlőrák korai diagnózisa csak az egyik előnye az új eljárásnak, a másik az, hogy az emlőszűrés során kiküszöbölhetőek a hamis pozitív diagnózisok.

- Alapesetben egy emlőszűrést végző radiológusnak akár 280 képet is át kell nézni egy óra alatt úgy, hogy igen apró elváltozásokat is biztonsággal azonosítson. Ráadásul Európában kötelező a kettős leolvasás, ami még tovább terheli a szakértőket. Körülbelül a nők huszada esetén fordul elő, hogy kiegészítő képalkotó vizsgálatot, esetleg biopsziát végeznek. A visszahívások számát és a várakozási időt is minél alacsonyabban kell tartani - lelki és anyagi okokból is -, ebben segíthet a Mia - mondja dr. Kárpáti Edit radiológus, a Mia-t fejlesztő csapat orvos-szakértője, aki korábban több magyar kórház radiológiai osztályát vezette, valamint a magyar egészségügyi igazgatásban és brit intézményekben is dolgozott.

Hogyan működik az új módszer?

A Mia több millió páciens mammográfiai képi adatait modellezi matematikailag, és ezekből folyamatosan tanulva képes észrevenni a rákgyanús elváltozást. Az emberi befogadóképességet meghaladó mennyiségű adatot képes átlátni, valamint olyan vizuális eltérést is észrevehet, amiben az emberi szem gyengébben teljesít.

fotó Kheiron
Fotó: Kheiron

Tekintettel arra, hogy kellő biztonsággal tud diagnózist adni, csökkenti a túlterhelt radiológusokat elárasztó, monoton munka mennyiségét, és támogatja őket a döntéshozatalban. A rendszer a közeljövőben akár pótolni is tudna egy hiányzó radiológus munkatársat. Bevezetésével a diagnosztikus kapacitás növelhető, illetve a felszabaduló időben a szakemberek a szakmájuk lényegére, a valódi orvosi problémamegoldásra tudnak fókuszálni, több idejük marad a betegre és a társszakmák kollégáival való együtt gondolkodásra abban, hogy az adott beteg számára megtalálják a lehető leghatékonyabb terápiát.

- Munkaszervezési szempontból rendkívül fontos, hogy a Mia szoftverről tudományos bizonyíték legyen, hogy a gyakorlatban alkalmas a második leolvasás önálló elvégzésére, illetve a visszahívások fontossági sorrendbe rendezésére. Sokat segítene ezzel a napi munkában - véli dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság, röviden EUSOBI tanácsadó testületének tagja és volt elnöke.

Úttörő felfedezés

A Mia-t fejlesztő csapat számára óriási előrelépés a brit kormányzat elismerése. A pályázat eredményeként a szoftvert az Egyesült Királyságban három év alatt 15 emlőszűrő állomáson fogják telepíteni, és további fejlesztésekre is lehetőség nyílik. A projekt megvalósítása során folytatódik a NICE, azaz a National Institute of Clinical Excellence, az angol szakmai irányelveket kidolgozó és jóváhagyó intézettel a pályázati folyamat során megkezdett és hosszú távra tervezett együttműködés.

A cikk az ajánló után folytatódik

A projekt mintaként is hivatott szolgálni új, élvonalbeli mesterséges intelligencián alapuló technológiák biztonságos és hatásos integrálásához. Az intézményekbe való bevezetés azért fontos, mert a további esetek feldolgozása során lehetőség van a szoftver érzékenységének további javítására, másrészt a klinikai, radiológiai felhasználók igényeihez igazodó finomhangolást is végre lehet hajtani.

- A Mia-t egy nemzetközi csapat részeként hoztuk létre, amelyben kulcsszerepet játszottak a projektben résztvevő magyar szakemberek. Kollégáimmal nagyon büszkék vagyunk arra, hogy megnyertük a brit kormányzat elismerését, ami az elmúlt négy év rendkívül kemény munkájának az eredménye - hangsúlyozta dr. Kecskeméthy Péter, a Kheiron társalapítója és vezérigazgatója a díj kapcsán.

- Nagyon hiszek a magyar szakemberek tudásában és a hazai lehetőségekben. Nekem érzelmi okokból fontos, hogy a szülőhazámban a nők minél előbb előnyét élvezzék a pontosabb, gyorsabb, biztonságosabb emlőrákszűrésnek, és ezért kölcsönösségen alapuló kapcsolatokat szeretnénk kiépíteni az intézményekkel. Nagy öröm számunkra, hogy a magyar szakpolitikától is egyre nagyobb támogatást kap a mesterséges intelligencia egészségügyi alkalmazása - tette hozzá.

Kheiron Medical Technologies

Kecskeméthy Péter a Budapesti Műszaki Egyetem után Readingben mesterséges intelligencia és kibernetika szakirányon diplomázott, majd az Oxfordi Egyetemen szerezte meg doktori fokozatát. Ezt követően pályázott a brit Entrepreneur Firstbe, Európa egyik legsikeresebb inkubációs programjába. Itt találkozott Tobias Rijkennel, akivel közösen alapították meg 2016-ban a Kheiron Medical Technologiest.

Kettejük mellett már az ötlet megszületésénél jelen volt dr. Kárpáti Edit radiológus, aki nemzetközi tapasztalatai mellett több magyar kórház radiológiai osztályát vezette, majd egy ideig a korábbi GYEMSZI, mai nevén Állami Egészségügyi Ellátó Központ betegbiztonságért is felelős minőségügyi részlegének vezetője volt. Jelenleg ő a termékfejlesztés orvos-szakmai igazgatója, és a kezdetektől segített a magyar intézményekkel, kórházakkal való együttműködések kiépítésében.

A bőr is mutatja a rák kialakulását: kevesen ismerik ezeket a jeleket

A bőr daganatain kívül a testben megjelenő tumorok is produkálnak olyan tüneteket, amiket a bőrödön vehetsz észre először.

(Cikken belüli képek forrása: Kheiron, Getty Images Hungary, borítókép forrása: Kheiron)

Ezt is szeretjük