5 hétköznapi tünet, ami nagy bajt jelezhet: vérrög is lehet az oka
Olyan jelei lehetnek, amelyeket könnyen összetéveszthetsz más betegséggel.

trombózis
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy a mélyvénás trombózis tünetek nélkül jelentkezik. Ez megnöveli annak a kockázatát, hogy a keletkezett vérrög a tüdőbe jutva embóliát okozzon. 

Hogy melyek azok a tünetek, amiket semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, azokat prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája osztotta meg. 

Hétköznapibb tünetek

A lábdagadás az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis során. A vérrögök elzárják a váráramlás útját, ami pangást és ödémát okoz. Ekkor a láb erősen megdagad, és szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a két végtag között. 

Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, de jelentkezhet csak enyhe, izomlázszerű tünet is. Könnyű összekeverni a problémát visszeres fájdalommal, izomlázzal, ízületi fájdalommal. Érdemes tudni, hogy trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik. Ekkor tilos mozogni, mert leszakadhat a vérrög. A lábfej visszahajlítása esetén a térd mögött a beteg éles fájdalmat is érezhet.

Mivel mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, az érintett végtagon zúzódás nélkül is livid elszíneződés alakul ki. Ez nem keverhető össze a sérülés miatti kék-zöld foltokkal, mert nagyobb területet érint. A meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződést a mélyvénás trombózison - MVT - kívül okozhatja még felületi trombózis is. Ez kevésbé veszélyes az előbbinél, ám könnyen MVT-t eredményezhet.

Sokan élnek együtt nap mint nap fájdalommal, és mindenki másként próbálja feldolgozni. Van, aki a művészet eszközeivel. 

Mellkasi fájdalom is jelentkezhet

Előfordul, hogy a mélyvénás trombózis nem jár semmilyen figyelemfelhívó tünettel. Ilyenkor gyakran már a leszakadt vérrög okozta tüdőembólia az első jel. Ennek egyik fő tünete az erős mellkasi fájdalom, köhögés, súlyosabb esetben vérköpés. A fájdalom hasonlíthat a szívrohamhoz is. Ekkor a fájdalom éles és szúró, különösen mély lélegzetvételkor. 

Légszomjjal és szapora pulzussal jár

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, lelassítva ezzel az oxigén áramlását. Ekkor légszomj lép fel, a szív pedig gyorsabban kalapál, hogy kompenzálja az oxigénhiányt. 

Néma trombózis is előfordulhat

Fontos tudni, hogy számos esetben a trombózis lefolyása néma. Ilyen esetben gyakran csak az úgynevezett posttrombotikus szindróma bekövetkezéséből következtethet az orvos az öt-nyolc évvel korábban lezajlott trombózisra.

Minden tünetnél az első lépés mentőt hívni, hogy az életveszélyes állapotot elhárítsák. Ha ez sikeres, és a kórházban sikeres thrombusoldás történik, akkor fontos a megfelelő terápia. Akinél egyszer már kialakult az állapot, utána sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki újra. A kezelőorvos meghatározott ideig véralvadásgátló terápiát és kompressziós harisnya viselését írja elő, valamint különböző vizsgálatokat javasol, hogy kiderüljön, mi is állt a trombózis hátterében. 

Ezt is szeretjük