5 hétköznapi tünet, ami nagy bajt jelezhet: vérrög is lehet az oka

Olyan jelei lehetnek, amelyeket könnyen összetéveszthetsz más betegséggel.

trombózis

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy a mélyvénás trombózis tünetek nélkül jelentkezik. Ez megnöveli annak a kockázatát, hogy a keletkezett vérrög a tüdőbe jutva embóliát okozzon. 

Hogy melyek azok a tünetek, amiket semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, azokat prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája osztotta meg. 

Hétköznapibb tünetek

A lábdagadás az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis során. A vérrögök elzárják a váráramlás útját, ami pangást és ödémát okoz. Ekkor a láb erősen megdagad, és szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a két végtag között. 

Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, de jelentkezhet csak enyhe, izomlázszerű tünet is. Könnyű összekeverni a problémát visszeres fájdalommal, izomlázzal, ízületi fájdalommal. Érdemes tudni, hogy trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik. Ekkor tilos mozogni, mert leszakadhat a vérrög. A lábfej visszahajlítása esetén a térd mögött a beteg éles fájdalmat is érezhet.

Mivel mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, az érintett végtagon zúzódás nélkül is livid elszíneződés alakul ki. Ez nem keverhető össze a sérülés miatti kék-zöld foltokkal, mert nagyobb területet érint. A meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződést a mélyvénás trombózison - MVT - kívül okozhatja még felületi trombózis is. Ez kevésbé veszélyes az előbbinél, ám könnyen MVT-t eredményezhet.

Sokan élnek együtt nap mint nap fájdalommal, és mindenki másként próbálja feldolgozni. Van, aki a művészet eszközeivel. 

16 éve él folyamatos fájdalomban: fotókkal mondja el, amit szavakkal nem lehet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mellkasi fájdalom is jelentkezhet

Előfordul, hogy a mélyvénás trombózis nem jár semmilyen figyelemfelhívó tünettel. Ilyenkor gyakran már a leszakadt vérrög okozta tüdőembólia az első jel. Ennek egyik fő tünete az erős mellkasi fájdalom, köhögés, súlyosabb esetben vérköpés. A fájdalom hasonlíthat a szívrohamhoz is. Ekkor a fájdalom éles és szúró, különösen mély lélegzetvételkor. 

Légszomjjal és szapora pulzussal jár

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, lelassítva ezzel az oxigén áramlását. Ekkor légszomj lép fel, a szív pedig gyorsabban kalapál, hogy kompenzálja az oxigénhiányt. 

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Néma trombózis is előfordulhat

Fontos tudni, hogy számos esetben a trombózis lefolyása néma. Ilyen esetben gyakran csak az úgynevezett posttrombotikus szindróma bekövetkezéséből következtethet az orvos az öt-nyolc évvel korábban lezajlott trombózisra.

Minden tünetnél az első lépés mentőt hívni, hogy az életveszélyes állapotot elhárítsák. Ha ez sikeres, és a kórházban sikeres thrombusoldás történik, akkor fontos a megfelelő terápia. Akinél egyszer már kialakult az állapot, utána sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki újra. A kezelőorvos meghatározott ideig véralvadásgátló terápiát és kompressziós harisnya viselését írja elő, valamint különböző vizsgálatokat javasol, hogy kiderüljön, mi is állt a trombózis hátterében. 

Ezt is szeretjük