A mellrák jellemző tünetei
Így vizsgáld magad!
A mellrák tüneteit akár te magad is könnyen ellenőrizheted. Eláruljuk, hogyan végezz alapos önvizsgálatot, és milyen figyelmeztető jeleket keress.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A melldaganat a nők körében a méhnyakrák mellett a leggyakoribb rákfajta. A betegség sokáig nem okoz fájdalmat, ezért legkönnyebben úgy fedezheted fel, ha csomókat találsz a melledben, a nyirokcsomók közelében, a hónalj alatt.

A csomók mintegy 80-90%-át a nők maguk fedezik fel általában zuhanyozás vagy testápoló használata közben. Ilyenkor azonban a csomó már gyakran valóban veszélyes. A korai felfedezés érdekében az orvos által végzett rákszűrést egészítsd ki rendszeres önvizsgálattal. Ennek a célzatos átvizsgálásnak van egy hatalmas előnye: a kisebb csomók esetében, melyek maximum 1 centiméternyi átmérőjűek, a gyógyulás esélyei szinte 100%-osak. Minél nagyobbak a csomók, annál nagyobb a metasztázis, azaz az áttét kialakulásának kockázata.

Önvizsgálat

Régebben úgy vélték, a legcélravezetőbb módszer az, ha zuhanyzás közben alaposan beszappanozod melleid, mert így könnyebben felismerhetővé válnak az esetleges elváltozások. Ezzel azonban ma már sokan nem értenek egyet, hiszen a részletes átvizsgálás akár negyedóráig is eltarthat. Jobb tehát, ha nem egy gyors fürdés közben végzel villámvizsgálatot, hanem lelkiismeretesen, kellő időt szánsz önmagadra. Az már csakis rajtad múlik, hogy megtaláld az ehhez megfelelő időt és helyet: elegendő havonta egyszer elvégezni az önvizsgálatot, ami akár az életedet is megmentheti!

Hogyan csináld?

Jól megvilágított helyen állj egy tükör elé, és álló helyzetben figyeld meg melleidet minden oldalról! Vedd észre az egészen apró változásokat is: apró horpadásokat, kicsi dudorokat, kiütéseket vagy piros pontokat! Véres váladék vagy első alkalommal visszahúzódott mellbimbók akár vészhelyzetet is jelenthetnek!

 

Tapintás: mit és hogyan?

A vizsgálat azonban nem csak ennyiből áll: a mellek nagyobb területet foglalnak magukban, mint azt gondolnád. A nyirokmirigyeket is beleértve a kulcscsonttól egészen az alsó mellredőig, vízszintes irányban pedig a szegycsonttól a hónalj közepéig terülnek el. A mellel kapcsolatos betegségek 60%-a a felső külső negyedben kezdődik, ezért ezt a területet különös gondossággal kell átvizsgálni!

3 x 3: Három középső ujjadat egymás mellé helyezve az elülső, felső ujjpercekkel végezd a vizsgálatot, és hasonló, körkörös mozdulattal haladj végig bőrödön, mintha arcradírt dörzsölnél arcodra. Három ujj, három kis kör, háromféle nyomáserősség. Minden tapintandó ponton mozgasd ujjaid háromszor körkörösen, a körök pedig hozzávetőlegesen akkorák legyenek, mint egy kétforintos pénzérme. Az első kör közben egész könnyedén, éppen csak dörzsöld a bőrt - így érezhetővé válik a legfelső bőrréteg anélkül, hogy az alatta lévő szövetet eltolnád. A második kör folyamán fejts ki középerős, a harmadik közben pedig erős nyomást, egészen a bordákig! Ez esetleg kellemetlen lehet, valójában azonban ne legyen fájdalmas! Ezzel a módszerrel felfedezhető a melleket felépítő többféle réteg.

Feküdj hanyatt! Ha jobb melleddel kezded a vizsgálatot, helyezz egy többszörösen összehajtogatott törülközőt a jobb vállad alá, majd karodat a füled felé megemelve helyezd a homlokodra. Így a felsőtest valamennyire lapos helyzetbe kerül, a mellek pedig "úsznak" a bordákon, míg a legfelső pont, vagyis a mellbimbó felfelé mutat. Kezdd a vizsgálatot a hónalj közepén: körkörös mozdulatokkal tapogass fel- és lefelé, vigyázva, hogy ne hagyj ki semmit!

Amikor elérted a mell közepét, távolítsd el a törülközőt, és most már laposan feküdj. A mell ilyenkor kissé oldalra csúszik: így folytasd a vizsgálatot szisztematikusan le- és felfelé haladva. Nem kell azonban minden duzzanattól kétségbe esni, ha ugyanis olyan megvastagodást tapintasz ki, amely más ponton is tapasztalható, biztos lehetsz abban, hogy csupán mirigyszövetről van szó, ami tapintásra olyan, mint egy málnaszem.

Érzékelhetsz olyan sima rostokat is, melyek a mellbimbó irányába futnak, ezek általában a tejmirigyeket tartó kötőszövetek. Végül szentelj egy kis figyelmet a mellbimbótól a kulcscsontig terjedő területnek is. Körkörös mozdulatokkal tapogatózz vízszintes irányban, ezúttal azonban az ülő vagy álló helyzet az optimális.

Mikor vizsgálj?

A havi vizsgálat legideálisabb időpontja a menstruációt követő időszak, amikor a mellek puhábbak, így nem olyan érzékenyek. A ciklus 5. és 10. napja közötti időszak a legmegfelelőbb. Ha rendszertelen a menstruációd, vagy túlestél a menopauzán, nevezz ki egy konkrét napot a vizsgálat céljára! Ha az önvizsgálat során olyan feltűnő dolgot tapintasz ki, ami addig nem volt érzékelhető, alaposabb kivizsgálás érdekében keresd fel nőgyógyászod, ugyanis csak a pontos orvosi diagnózis nyújthat teljes biztonságot. Vigasztaló tény, hogy minden tíz csomóból átlagosan nyolc ártalmatlan bizonyul a részletes vizsgálatok során.

Olívaolajjal a mellrák ellen

Amerikai kutatások alátámasztották azt a feltételezést, miszerint a mediterrán étrend segít a rák megelőzésében. Az eredmények szerint az olívaolajban található savak csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, és fokozzák a kezelésére használt gyógyszerek hatását. Az olívaolaj jótékony hatásának kulcsa nem más, mint az oleicsavnak nevezett hatóanyag: ez a sav ugyanis nagymértékben csökkenti azon gének számát, amelyek a rákos sejtek és a betegség terjedéséért felelősek.

Szűrés

A fiatalabb nőknél a szűrés nem jár akkora előnnyel, mint idősebb korban, és több a kockázat is. A fiatal nők emlője ugyanis tömöttebb, ezért nehezebb értékelni a mammográfiás leletet, és több a hamis pozitív lelet is, ami több vizsgálatot és több szorongást jelent. Növeli a kockázatot a sugárdózis, bármilyen csekély is, ezért inkább a saját döntésedre bízzák a szűrés kérdését, negyven éves kor felett azonban ajánlott évente résztvenni valamilyen szűrővizsgálaton - fiataloknál első vizsgálatként az ultrahang javasolt.

Negyven év alatt azonban még sokkal agresszívabbak lehetnek a daganatok, ugyanis fiatalabb korban gyorsabb a sejtosztódás, így a rák terjedése is. Emellett az emlőrák legnagyobb kockázatát éppen az életkor előrehaladása jelenti, de nem ez az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venni. Könnyítő tényező a menopauza is, ugyanis az emlők állaga miatt a menopauza után a szűrés hatékonyabb.

Vannak a mammográfián kívül más diagnosztikai eszközök is. A CAD-vizsgálattal szemben az MRI-szűrés eredményei átlagosan jobbak, különösen a másik emlő esetében, ha az elsőben rákot állapítottak meg. A ráktársaság ajánlása szerint a magas kockázati csoportba tartozó nők az évenkénti ultrahang, mammográfia mellett jó, ha MRI-vizsgálatnak is alávetik magukat.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin augusztusi számát.
Ízelítő a tartalomból:
  • Arcfitnesz
  • Intim zűrök
  • Antioxidáns - Csodaszer vagy méreg?
  • Meghökkentő hizlalók
  • Gyógyító herbák női bajokra
Olvass bele az augusztusi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2008. augusztus »
Ezt is szeretjük