Roncsolja a rákos sejteket és erősíti az immunrendszert!
Új vakcina melanoma ellen
Tudósok melanoma elleni oltás kifejlesztésén dolgoznak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A melanoma a legrettegettebb bőrrákfajta, mely a bőrben található pigmenttermelő sejtekből - vagyis melanocitákból - fejlődik ki. Kialakulhat festékes anyajegyekből, valamint pigmentált bőrelváltozásokból.

Gyógyításának sikeressége elsősorban attól függ, hogy mikor fedezték fel a betegséget. A közelmúltban tudósok komoly eredményeket értek el egy a melanoma kezelésére alkalmas T-Vec nevű vakcinával.

Melanoma elleni oltóanyag

A vakcinát genetikailag módosított herpesz szimplex vírusból alkották meg. A vírus a daganatos sejtekbe jutva osztódni kezd, roncsolja a sejtek membránját, sejthalált idéz elő. Ezen kívül a T-Vec nevű oltóanyag az immunrendszer működését is serkenti.

Javult a túlélési arány

A legújabb, hat hónapon át tartó kutatások eredményei a páciensek túlélési mediánjának javulását mutatják. Az oltóanyaggal kezelt melanomás betegek 64%-a jól reagált a kezelésre, kétharmaduk esetében 50%-os daganatcsökkenést értek el.

A nem közvetlenül kezelt nyirokcsomói, illetve bőrfelszíni melanomák esetében a betegek egyharmadánál volt kimutatható a javulás. Ez az eredmény a tudósok szerint a vakcina immunválaszt erősítő hatását jelzi.

Miért olyan veszélyes a melanoma?

Bár a melanoma a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatoknak csak körülbelül 5%-át teszi ki, veszélyessége miatt komoly figyelmet igényel. Sajátossága, hogy a belső szervekbe - tüdőbe, májba, agyba, csontokba - viszonylag hamar ad áttétet. Ezért ennél a ráktípusnál kiemelt jelentőséggel bír a korai felismerés.

Kockázati tényezők

A betegség kialakulása szempontjából rizikófaktor lehet a fehér bőr, a fokozott ultraibolya sugárzás, a többszöri leégés, a sok anyajegy, valamint a genetikai tényezők. A szabálytalan pigmentációjú, újonnan megjelent vagy régebbi anyajegyek szín- és alakváltozására különös figyelmet kell fordítani. Hogy milyen esetekben kell eltávolítani az anyajegyedet, arról korábbi cikkünkből szerezhetsz információt.

Ezt is szeretjük