Mekkora esélyed van a mellrákra?

Első menstruációd időpontja elárulja

Egy külföldi kutatás szerint a korai menzesz összefügghet az emlőrákkal.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre hamarabb kezdenek menstruálni a nők, aminek ténye az orvosok figyelmét is felkeltette. Kutatások során dr. Maida Galvez fontos összefüggésre mutatott rá, mely szerint minél fiatalabban jelentkezett az első menzeszed, annál nagyobb esélyed van a mellrákra.

A veszélyeztetettek: 12 éves koruk előtt menstruálók

A test nemi érettségét jelző első havi vérzés nagy esemény a lányok életében, a korai pubertás azonban problémát is okozhat. Azoknak, akiknek 12 éves koruk előtt kezdődött a menzesze, 30%-kal nagyobb esélyük van a mellrákra, mint akiknek csak 15 éves koruk után. A veszélyeztetettség a menopauza előtt és után kialakuló rosszindulatú emlődaganatokra is vonatkozik. Ha tehát 12 éves korod előtt jött meg az első menzeszed, ajánlott már fiatalon szűrővizsgálatra járnod, illetve önvizsgálatot tartanod.

A ciklus hossza is lényeges

Fontos tényező még a ciklus hossza is. Azok a nők, akiknek 27 napnál rövidebb a menstruációs ciklusuk, veszélyeztetettebbek, mint akiknek 29 napos. Mindennek oka az egyik női nemi hormon, az ösztrogén - minél hosszabban van jelen a női szervezetben, annál nagyobb az esély a mellrákra.

Az ösztrogén szerepe a mellrák kialakulásában

Az ösztrogén elősegíti a mell sejtjeiben a növekedést fokozó sejtek aktivitását, ami rák kialakulásához is vezethet. Kimutatták, hogy a rosszindulatú daganatok egyik típusa olyan receptorokkal bír, melyek az ösztrogénre reagálnak. A nemi hormonok gyorsítják a sejtosztódást, így serkentik a káros sejtburjánzást.

Antihormon-terápiával a gyógyulásért

Ennél a ráktípusnál jó eredménnyel alkalmazhatóak a női nemi hormon hatása ellen dolgozó vegyületek. Az antihormon-terápia lényege, hogy a legnagyobb ösztrogéntermelő szerv, a petefészek hormonképző működését blokkolják. Ezt négyhetente beadott injekcióval érik el.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A korai pubertás komoly probléma

Az 1800-as években még átlagosan 17 éves kor körül menstruáltak először a lányok, majd ez a kor idővel 14-re csökkent, és napjainkban már 12 körül tart. A korai éréssel kapcsolatban az egyik probléma a szervezetet érő hosszú hormonhatás, a másik pedig a pszichés érintettség. A kislányok ugyanis még nem elég érettek, hogy pontosan megértsék, mi is zajlik a testükben. A külső nemi jelek megjelenése is sok gondot okozhat fiatalkorban. A kutatást végző orvosok, Maida Galvez és Chhaya Chakrabarti arra hívják fel a figyelmet, hogy egyes eseteknél meg kellene fontolni a hormonális kezelést, hogy késleltessék a túl fiatalon serdülő lányok ciklusát.

Mellvizsgálat otthon

Ha nem tudod, hogyan is kell pontosan mell-önvizsgálatot végezned, nőgyógyász szakértőnkkel készített interjúnkból kiderül.

Kitolódott a menopauza ideje is

A menstruáció korai megjelenésével párhuzamosan más tendencia is zajlik. A mai nőknél a menopauza ideje is kitolódott, ami miatt még hosszabb ideig termeli a test az ösztrogént. Ezeket a változásokat olyan kémiai anyagoknak tulajdonítják, melyekre hasonlóan reagál a szervezet, mint az ösztrogénre. A második világháború óta 80 ezer új vegyi anyagot fejlesztettek ki, melyeknek a szervezetre gyakorolt hatása nem teljesen ismert.

Ezt is szeretjük